Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Medio Ambiente

La Generalitat declara huit noves microreserves de flora a la província de Castelló

21/08/2019
La Generalitat declara huit noves microreserves de flora a la província de Castelló
- Entre els espais reconeguts es troba la platja del Serradal, a Castelló de la Plana, amb dunes mòbils i fixes, i pasturatges salins
- La protecció suposa la limitació de certes activitats, així com l'execució d'un pla d'actuacions per a la preservació de la flora
- Entre els espais reconeguts es troba la platja del Serradal, a Castelló de la Plana, amb dunes mòbils i fixes, i pasturatges salins
- La protecció suposa la limitació de certes activitats, així com l'execució d'un pla d'actuacions per a la preservació de la flora



La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, a través de la Direcció General de Medi Natural, ha declarat com a microreserves de flora, 8 enclavaments naturals localitzats dins de la província de Castelló, tal com publica una orde del 'Diari Oficial de la Generalitat Valenciana' (DOGV).

La declaració afecta en concret un total de huit espais, com són el barranc de l'Assut (Eslida), mas Riu d'en Bosch (Benassal), mola d'Ares D (Ares del Maestrat), la Moreria (les Coves de Vinromà), ombria del mas de la Vall C (Ares del Maestrat), platja del Serradal (Castelló de la Plana), tancat de la Torre (Morella) i ombria del Villar (Algimia de Almonacid).

Una microreserva de flora és una zona de menys de 20 hectàrees d'extensió que busca afavorir la conservació de les espècies botàniques estranyes, endèmiques o amenaçades, o les unitats de vegetació que les contenen. Per això, amb l'objectiu de dur a terme aquesta preservació i evitar la xafada generalitzada de les microreserves queda prohibit als usuaris eixir-se de les sendes o els camins que hi ha en aquestes zones.

Es prohibeixen, també, llevat d'excepcions recollides en l'ordre, altres activitats com la captura o la recol·lecció de fongs, ja que suposen una peça clau en el funcionament correcte de les microreserves, així com la realització de senyals amb pintura o altres materials. També queden limitats, en la majoria de casos, el desenvolupament d'activitats d'escalada, aprofitaments fusters, aclarides, labors silvícoles, circulació de bicicletes i de vehicles de motor.

La declaració també permet l'establiment de possibles mesures per a reduir l'impacte de l'excés de visitants, si es comprova una degradació de la vegetació existent.

Correspon la gestió d'aquestes microreserves de flora a la Direcció Territorial de Castelló de la conselleria pertinent. Igualment, correspon a aquesta mateixa institució concedir les autoritzacions corresponents per al desenvolupament d'activitats educatives, científiques i conservacionistes que s'han de desenvolupar en la microreserva, o per a l'alçament excepcional de les prohibicions establides en aquesta ordre.

Totes aquestes limitacions s'inclouen dins dels plans de gestió d'aquests espais, entre els quals es preveuen la realització de diferents actuacions per a preservar la sostenibilitat de la zona, com la instal·lació de cartells informatius i murs de protecció, la realització de censos de les espècies, les actuacions de conservació, el manteniment de sendes, l'eliminació d'espècies exòtiques i invasores o la recol·lecció de llavors, en alguns casos.

Per a més informació sobre aquestes microreserves: consulteu ací.

25 anys de microreserves

La xarxa actual de microreserves de flora inclou més de 300 llocs que cobreixen una superfície que supera les 2.300 hectàrees, i acull una representació del 67 % de les espècies de la nostra flora nativa. Precisament enguany se celebra el 25 aniversari de la creació d'aquesta figura de protecció per part de la Generalitat Valenciana (Decret 218/1994), figura que ha inspirat propostes similars en altres comunitats autònomes i altres països europeus.

Per a més informació sobre aquests espais: consulteu ací.

Galeria d'imatges