President
Agricultura

Ximo Puig destaca "l'autenticitat" del Raïm de Taula Vinalopó i aposta per una estratègia conjunta amb el sector per a obrir mercats i garantir els recursos hídrics

05/09/2019
Ximo Puig destaca 'l'autenticitat' del Raïm de Taula Vinalopó i aposta per una estratègia conjunta amb el sector per a obrir mercats i garantir ...
- Assenyala reptes per al sector, com el Brexit o l'escassetat d'aigua, i es mostra partidari que "les obres del postransvasament Xúquer-Vinalopó acaben al més prompte possible"
- El president ha participat a Agost en el tall del primer penjoll de la campanya del Raïm de Taula Embutxacat Vinalopó, que enguany celebra el centenari
- Assenyala reptes per al sector, com el Brexit o l'escassetat d'aigua, i es mostra partidari que "les obres del postransvasament Xúquer-Vinalopó acaben al més prompte possible"
- El president ha participat a Agost en el tall del primer penjoll de la campanya del Raïm de Taula Embutxacat Vinalopó, que enguany celebra el centenari

Agost.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha subratllat els valors de "singularitat i autenticitat" de la Denominació Oficial Protegida Raïm de Taula Embutxacat Vinalopó i ha assenyalat la importància d'una "estratègia conjunta" amb el sector per a continuar consolidant l'obertura a nous mercats i per a garantir els recursos hídrics necessaris per a l'agricultura.

Així ho ha afirmat el president en la seua intervenció en la presentació de la campanya 2019-2020 d'aquest producte, a la qual també ha assistit la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà. Puig ha participat, a més, en el tall del primer penjoll de la campanya.

"Després de tants anys, el Raïm del Vinalopó manté l'essència, la singularitat i l'autenticitat", ha afirmat Puig, que ha destacat l'aposta que s'ha fet pel sector per a internacionalitzar aquest producte, que celebra el centenari. En aquest sentit, s'ha referit a la importància de la Xina com a mercat per al raïm i ha recordat que, en termes generals, "les exportacions agroalimentàries a la Xina han augmentat d'un milió d'euros a 28 milions en només cinc anys".

Un altre dels objectius, hi ha afegit, és "garantir l'aigua" per a assegurar el desenvolupament del sector. "Cal buscar solucions estables i per a sempre", ha advertit.

"Hui és un dia en què se simbolitza la unitat del sector i la importància de treballar junts", ha manifestat el cap del Consell, que ha afirmat que s'ha "d'atraure els joves a l'agricultura i fer atractiu el treball", per a la qual cosa ha considerat fonamental que s'establisca "una aliança intergeneracional".

Així mateix, ha apostat per consolidar les fórmules de col·laboració dins del sector, i la d'aquest amb les administracions. Per a fer-ho, hi ha afegit, la Llei d'estructures agràries tindrà un paper clau. A més, ha apostat per reforçar el paper de l'agricultura mediterrània en l'àmbit europeu, així com la importància que té en la Política Agrària Comuna.

"El paper protagonista és del sector, dels agricultors i els regants, però les institucions hem d'acompanyar, donar suport i generar l'entorn d'estabilitat perquè seguisca desenvolupant-se el Raïm del Vinalopó", ha destacat.

Un altre dels reptes, hi ha afegit, és el que planteja l'eixida del Regne Unit de la Unió Europea, davant de la qual Puig ha considerat que el sector s'ha "d'internacionalitzar més, per a posar en valor en el nostre mercat productes com el Raïm de Taula Embutxacat".

Accelerar les obres del postransvasament Xúquer-Vinalopó

El president també s'ha referit a l'escassetat d'aigua com un altre dels assumptes que s'han d'abordar. "Cal garantir l'aigua, cal buscar solucions estables i per a sempre", ha recalcat.

Ha manifestat la seua esperança que "la falta d'aigua no siga una limitació al creixement i el desenvolupament econòmic", per a la qual cosa s'ha mostrat a favor de treballar "d'una manera sostenible i sense generar més problemes entre veïns, sinó al contrari".

"La voluntat és que les obres del postransvasament es porten avant tan ràpidament com siga possible i que hi haja un acord sobre el que és essencial: que sense aigua no hi ha futur i que ningú és propietari en exclusiva d'un bé fonamental", ha afirmat.

El president ha assegurat que, per al Consell, "en tots els fòrums, circumstàncies i àmbits", el transvasament Tajo-Segura "és irrenunciable", i ha informat que també es desenvoluparà el del Xúquer-Vinalopó.

"Del que es tracta és que siguem capaços de sumar totes les possibilitats dels recursos existents, des d'una millora en la reutilització de l'aigua depurada, els transvasaments, la dessalinització, la millora de la qualitat de l'aigua dels pous. No es tracta de fer dicotomies absurdes, sinó d'usar tots els recursos possibles", ha conclòs.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

- Señala retos para el sector como el Brexit o la escasez de agua y se muestra partidario de que "las obras del post-trasvase Júcar-Vinalopó acaben lo más pronto posible" - El president ha participado en Agost en el corte del primer racimo de la campaña de la uva embolsada del Vinalopó, que este año celebra su centenario

Talls de veu relacionats

- Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig