Sanitat Universal i Salut Pública
Alta tecnología

Sanitat inicia les obres per a albergar el PET-TC de l'hospital de la Ribera

10/09/2019
- Barceló: "Es tracta del tercer equip d'aquestes característiques que instal·lem en els dos últims anys"
- S'han invertit més de 5 milions d'euros destinats a l'adquisició i les obres d'adequació del PET-TAC, així com a l'accelerador lineal
- Barceló: "Es tracta del tercer equip d'aquestes característiques que instal·lem en els dos últims anys"
- S'han invertit més de 5 milions d'euros destinats a l'adquisició i les obres d'adequació del PET-TAC, així com a l'accelerador lineall



La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha iniciat aquesta setmana les obres que permetran albergar el futur PET-TC de l'hospital d'Alzira, un dels més avançats i precisos en el diagnòstic de tumors. Per aquest motiu s'ha fet una inversió de més d'1,8 milions d'euros, 1,4 milions d'euros dels quals s'han destinat a l'adquisició de l'equip i 400.000 euros al condicionament de l'espai que l'albergarà.

La titular de Sanitat, Ana Barceló, ha destacat que "es tracta del tercer equip d'aquestes característiques que la Conselleria de Sanitat instal·la en els dos últims anys. En 2017, es van adquirir i van instal·lar dos equips de PET-TAC en els departaments de salut Alacant-Sant Joan i Doctor Peset de València, amb una inversió de més de 2,3 i 1,8 milions d'euros, respectivament. Així mateix, i per mitjà del conveni amb la Fundació Amancio Ortega, s'han destinat 30 milions d'euros a l'adquisició d'equipament d'alta tecnologia".

Tal com ha afirmat la gerent de l'Hospital Universitari de la Ribera d'Alzira, Liliana Fuster, "Aquesta serà la primera vegada que l'hospital d'Alzira compte amb un equip de PET-TC propi en 20 anys d'existència". En aquest sentit, ha destacat "com és d'important el salt qualitatiu que suposa aquesta adquisició per als pacients, ja que no hi haurà necessitat de recórrer a la unitat mòbil que es trasllada fins a Alzira per a la realització d'aquestes proves".

La construcció del nou recinte s'està duent a terme al soterrani del centre sanitari d'Alzira, on s'està condicionant un espai de 160 metres quadrats blindat de plom, amb l'objectiu d'evitar qualsevol tipus de risc tant per al pacient com per al personal sanitari.

Es preveu que aquestes obres estiguen acabades a la fi d'enguany 2019, la qual cosa permetrà que el nou PET-TC de l'Hospital Universitari de la Ribera entre en funcionament el juny de 2020, després del procés de validació del Consell Nacional de Seguretat Nuclear. L'autorització prèvia per part d'aquest organisme és un requisit indispensable, ja que certifica el nou aparell i n'autoritza la posada en servei.

Un 40 % més d'exploracions

L'hospital d'Alzira preveu dur a terme, amb el nou PET-TC, prop de 1.000 exploracions a l'any, un 40 % més de les que actualment es fan amb la unitat mòbil que es desplaça a l'hospital.

El PET-TC és una de les proves amb més capacitat per a la detecció de tumors. Es tracta d'un híbrid entre dues tècniques d'imatge: el TAC (tomografia axial automatitzada) i el PET (tomografia per emissió de positrons, per les sigles en anglés), que aporta informació funcional i metabòlica (PET) i informació anatòmica (TAC).

Així, la conjunció de les dues tècniques permet obtindre un diagnòstic precís gràcies a la concreció mil·limètrica que té a l'hora d'identificar lesions en fases primerenques, valorar-ne l'extensió i predir la resposta als tractaments.

Segons la cap del Servei de Medicina Nuclear de l'Hospital Universitari de la Ribera, Ana Tembl, "el nou PET-TC ens proporcionarà imatges d'alta resolució i, a més, les exploracions corporals i cerebrals es faran en tan sols 10 minuts, la meitat de temps que amb l'equip de la unitat mòbil".

Així mateix, per a Tembl "la precisió resulta determinant per a valorar l'eficàcia de determinats tractaments, sobretot oncològics, per la qual cosa aquest nou PET-TC serà una eina molt valuosa per a optar per un tractament o un altre que oferisca millors perspectives de curació".

Un altre dels beneficis del nou PET-TC és que, en disposar d'un sistema de reconstrucció d'imatges tan exhaustiu, s'evita la possible realització d'altres proves o procediments complementaris més agressius, la qual cosa, al seu torn, suposa menys irradiació per al pacient.

De la mateixa manera, gràcies a la precisió de les imatges, aquest tipus de prova permet estudiar determinades malalties neuropsiquiàtriques, ja que ajuda en la detecció precoç de canvis metabòlics en el cervell, en l'estudi de tumors cerebrals, de patologies del sistema nerviós central o en la valoració de la deterioració cognitiva (malaltia de Parkinson o Alzheimer).

Accelerador lineal

A més, dissabte que ve es preveu la recepció del nou accelerador lineal adquirit per a substituir l'actual. Per a l'obtenció del qual, Sanitat ha invertit un total de 3,2 milions d'euros. L'accelerador permetrà tractar amb radioteràpia més de 700 usuaris a l'any de tota mena de càncers primaris i metastàtics.

Galeria d'imatges