Presidència

El Consell col·labora amb l'Associació de Dissenyadors per a impulsar la incorporació del disseny circular en empreses i indústries

27/09/2019
- El conveni, dotat amb 150.000 euros, preveu un programa d'especialització dirigit a professionals del disseny
- Aquesta tardor se celebrarà un congrés internacional sobre economia circular i disseny, en què s'exposaran casos d'èxit
- El conveni, dotat amb 150.000 euros, preveu un programa d'especialització dirigit a professionals del disseny
- Aquesta tardor se celebrarà un congrés internacional sobre economia circular i disseny, en què s'exposaran casos d'èxit



El Consell ha aprovat un conveni de col·laboració entre l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) a fi d'impulsar accions tendents a reforçar el disseny com un dels eixos fonamentals de la innovació i, en especial, com a instrument per a impulsar la transició de l'economia lineal a la circular a la Comunitat Valenciana.

Aquest acord, que preveu una aportació de 150.000 euros, situa entre els seus objectius afavorir la implementació de mesures d'innovació basades en el disseny com a variable indispensable per a un enfocament responsable, sostenible i eficient, així com difondre els fonaments de l'economia circular a entitats, empreses i sectors productius per mitjà del disseny circular.

Aquesta nova tendència, impulsada per la Unió Europea, representa un canvi substancial en els processos tradicionals del disseny per a garantir la circularitat dels productes de consum durant tot el seu cicle de vida.

D'aquesta manera, el focus ja no se situa en exclusiva en les fases de producció i comercialització, sinó que el disseny actua des de la concepció del producte amb l'objecte de reduir els recursos necessaris per a la seua fabricació i facilitar, a més, la seua reutilització una vegada arribe el final de la seua vida útil.

Per a liderar aquesta transició, l'AVI i l'ADCV han establit un marc de col·laboració que ofereix als professionals del disseny oportunitats de capacitació i també recursos per a conscienciar les empreses de la necessitat d'invertir en innovació com a via per a incorporar els principis del desenvolupament sostenible en les seues activitats productives.

Capacitació per a liderar la transició

En aquesta línia, el conveni recull la celebració la pròxima tardor d'un congrés internacional sobre economia circular i disseny, que tindrà projeccions divulgatives, experiència de casos d'èxit i altres continguts que ajudaran les empreses i persones emprenedores a comprendre els beneficis de migrar d'una economia lineal a una circular.

A més, aquest fòrum d'especialistes ajudarà a posar en marxa una plataforma digital d'agents i iniciatives per a impulsar l'economia circular a la Comunitat Valenciana.

En paral·lel, l'ADCV treballa també en l'elaboració i difusió d'un programa d'especialització en disseny circular, que s'impartirà a professionals del sector del disseny, a fi de capacitar-los per a la gestió de les eines i recursos necessaris per a acompanyar i guiar les empreses en aquesta transició.

Així mateix, l'Associació de Dissenyadors està preparant un 'kit' d'autodiagnosi a partir de les conclusions de l'informe 'L'economia del disseny a la Comunitat Valenciana' que permetrà a les empreses i organitzacions avaluar la seua gestió del disseny, alhora que oferirà pautes per a elevar la seua productivitat.

Aquesta nova eina generarà, a més, una base de dades autonòmiques que proporcionarà informació global sobre com és l'ús del disseny en el sistema productiu de la Comunitat Valenciana i de quina manera dissenyar estratègies que contribuïsquen a millorar els resultats empresarials mitjançant la incorporació intensiva del disseny.

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra