Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge públic

Martínez Dalmau destaca en la seua visita a Barcelona la necessitat de regular el preu dels lloguers dels habitatges "com ho fan altres capitals europees"

08/10/2019
Martínez Dalmau destaca en la seua visita a Barcelona la necessitat de regular el preu dels lloguers dels habitatges 'com ho fan altres capitals ...
- El vicepresident segon i conseller d'habitatge es reuneix amb l'alcaldessa de Barcelona, a qui regala una 'mocadorà' de Sant Dionís
- Planteja la possibilitat que els ajuntaments tinguen la capacitat d'ampliar el seu parc públic per mitjà del tanteig i retracte d'habitatges
- El vicepresident segon i conseller d'habitatge es reuneix amb l'alcaldessa de Barcelona, a qui regala una 'mocadorà' de Sant Di
- Planteja la possibilitat que els ajuntaments tinguen la capacitat d'ampliar el seu parc públic per mitjà del tanteig i retracte d'habitatges



El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, s'ha reunit amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per a posar en comú línies d'actuació en matèria d'habitatge. Allí ha destacat la necessitat de "regular el preu del lloguer dels habitatges, una mesura que ja està en marxa en altres capitals europees i que s'ha comprovat que funciona molt bé".

Martínez Dalmau ha advocat per "crear mecanismes de regulació" de l'arrendament perquè aquest "tinga uns límits en la seua pujada" i puga ser un lloguer assequible per a tot el món. En aquest sentit, ha recordat que, en l'actualitat, la major part de la gent viu sense tindre accés a la propietat de l'habitatge.

Durant el matí, els equips d'habitatge de la Conselleria i l'Ajuntament de Barcelona han compartit les seues experiències de treball. Un altre dels temes analitzats ha sigut el tanteig i retracte. Sobre aquest assumpte, el vicepresident segon ha plantejat la possibilitat que els ajuntaments "tinguen també la capacitat de poder tantejar, en el cas de la transmissió d'un bé conseqüència per exemple d'una execució hipotecària, per a adquirir-lo i ampliar el parc públic municipal".

En les reunions, que Martínez Dalmau ha definit com a "enormement satisfactòries", s'han posat sobre la taula nombrosos mecanismes per a fer efectiu el dret a l'habitatge en "una de les ciutats més progressistes en polítiques d'habitatges, com és el cas de Barcelona".

En la trobada amb Ada Colau, l'alcaldessa ha exposat els principals elements en què han basat les polítiques municipals d'habitatge, els instruments utilitzats, la creació de l'Institut Municipal d'Habitatge, el tipus de relació que es manté amb les persones que accedeixen a un habitatge amb un lloguer assequible o social, etc.

"Volem conéixer de prop les polítiques que s'estan duent a terme en ciutats com Barcelona, Berlín o París, per tal de prendre'n nota. Considerem que poden ser una aportació per a la Comunitat Valenciana i que poden contribuir a avançar en la resolució dels problemes de l'habitatge que afecten moltes persones. La de hui és la primera de moltes trobades d'aquestes característiques", ha manifestat Martínez Dalmau al terme de la reunió.

Diverses reunions

A més de la recepció institucional, des de primera hora del matí s'han reunit equips tècnics de l'ajuntament barceloní i de la Generalitat.

En la trobada han participat la regidora responsable d'Habitatge, Lucía Martín, i el gerent d'Habitatge i Rehabilitació de l'Ajuntament de Barcelona, Javier Burón, així com els secretaris autonòmics valencians Cèsar Jiménez i Laura Soto.

Entre altres assumptes, s'han tractat temes relacionats amb les entitats financeres tenidores d'habitatges, els concursos per a l'adjudicació del dret de superfície de solars públics per a lloguer assequible, els plans tècnics de rehabilitació sostenibles i altres projectes pioners que s'han dut a terme per part de l'Ajuntament de Barcelona, com en el cas dels projectes 'APROP' o 'La Borda'.

Projectes 'APROP' i 'La Borda'

El vicepresident segon ha explicat que el seu equip "ha pres bona nota de projectes innovadors en habitatge social com els projectes 'APROP' o 'La Borda', que permeten donar ràpida resposta a les necessitats més urgents i també caminar cap a una arquitectura més ecològica i sostenible".

El projecte 'APROP' està concebut com una mesura complementària del Pla pel dret a l'habitatge, que permet donar una resposta més ràpida davant de la necessitat urgent de pisos socials. És un projecte pilot d'allotjaments de proximitat que inclou tres promocions de pisos amb capacitat per a unes 250 persones a la ciutat de Barcelona. Són pisos de construcció ràpida, sostenible i de qualitat.

El temps per a habilitar allotjaments de proximitat provisionals es redueix a uns mesos o al voltant d'un any, un període molt inferior al de les promocions ordinàries d'habitatge públic, que poden demorar-se entre sis o set anys.

Això és possible perquè aquests habitatges estan configurats per mòduls prefabricats a partir de contenidors marítims que es reparen i estan adequats per al nou ús. Una vegada col·locats aquests, es procedeix a muntar-hi elements com l'ascensor, les escales o les zones de pas, i finalment se'n construeix la façana i la coberta.

L'edifici de Ciutat Vella al barri Gòtic, que ha visitat la delegació valenciana, comprén dotze allotjaments. A la fi d'aquest mes octubre s'iniciarà el procés per a adjudicar els pisos i les famílies hi accediran de manera provisional mentre esperen un habitatge social definitiu. El projecte té un pressupost de 940.000 euros.

D'altra banda, el projecte 'La Borda' és una cooperativa d'habitatges en cessió d'ús que ha construït un edifici ecològic i sostenible en un solar cedit durant 75 anys per l'Ajuntament. A canvi, la cooperativa paga un cànon de 3.900 euros al consistori.

Es tracta de la primera cooperativa d'aquestes característiques. L'edifici, conegut com La Borda, ha rebut el Premi Ciutat de Barcelona en la categoria d'arquitectura i urbanisme.

Finalment, Martínez Dalmau ha convidat les valencianes i valencians que viuen a Barcelona a celebrar el 9 d'Octubre, "en una festivitat tan especial, estiguem on estiguem, la Comunitat Valenciana sempre serà la nostra casa. Una casa diversa i plural en què cabem la gent de bé que creu en el progrés dels pobles i que treballa pel benestar de les seues gents". Precisament, ha regalat a l'alcaldessa Ada Colau el dolç típic de la 'mocadorà' que es regala per Sant Dionís.

Galeria d'imatges