Sanitat Universal i Salut Pública
Investigació

El X Congrés Nacional de Biobancs debatrà a València sobre el seu paper clau en la millora de la investigació

11/10/2019
- La trobada està organitzada per Fisabio i la Xarxa Valenciana de Biobancs i se celebrarà els dies 17 i 18 d'octubre
- La gestió de mostres biològiques humanes és essencial per a la investigació en càncer o malalties neurodegeneratives, entre altres patologies
- La trobada està organitzada per Fisabio i la Xarxa Valenciana de Biobancs i se celebrarà els dies 17 i 18 d'octubre
- La gestió de mostres biològiques humanes és essencial per a la investigació en càncer o malalties neurodegeneratives, entre altres patologies



El X Congrés Nacional de Biobancs, que se celebrarà els dies 17 i 18 d'octubre al Complex Esportiu i Cultural Petxina de València, reunirà més de 200 representants de més de 50 biobancs que debatran sobre els temes de major interés per a aquestes infraestructures clau a l'hora de garantir la qualitat de la investigació en tota mena de malalties.

Un dia abans, el dimecres 16, una reunió precongressual abordarà els reptes dels bancs de cervells espanyols. La trobada està organitzada per la Xarxa Nacional de Biobancs, la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO), el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Respiratòries (CIBERES) i la Xarxa Valenciana de Biobancs.

El congrés abordarà temes com la contribució dels biobancs al descobriment de biomarcadors de malalties i a la medicina personalitzada, el valor afegit que aporta el seu treball en xarxa a l'hora d'obrir noves oportunitats d'investigació o la importància de disposar d'una informació clínica de qualitat associada a les mostres com a garantia per a dur a terme estudis translacionals d'èxit.

El paper dels donants, essencial

També s'abordarà la necessitat de millorar la visibilitat dels biobancs en la societat, i especialment entre les persones responsables clíniques i les potencials donants, així com la importància d'informar aquestes del resultat dels estudis científics en què s'han utilitzat les seues mostres, perquè se senten partícips de la investigació.

"Cal prendre consciència de la importància de la cessió als biobancs de les mostres residuals de cirurgia, endoscòpia, biòpsia o sang que s'obtenen en finalitzar els processos de diagnòstic o tractament dels pacients als hospitals", ressalta la directora del MARBiobanc de Barcelona, Montserrat Torà.

"Aquestes mostres -afig Torà- són d'una gran utilitat perquè la ciència avance, i perquè puguen ser utilitzades en investigació, és indispensable que el mateix pacient signe un consentiment informat".

"Com a novetat, enguany analitzarem aspectes relacionats amb la participació dels ciutadans en la donació de mostres. Les noves tecnologies poden ajudar a implementar un model de consentiment informat digital, més dinàmic, de donació de mostres a biobancs", destaca el coordinador de la Xarxa Valenciana de Biobancs i director científic del Biobanco-IBSP, Jacobo Martínez.

Col·leccions de càncer, Alzheimer o malalties rares

Els biobancs espanyols alberguen milers de mostres biològiques humanes que s'utilitzen en projectes d'investigació sobre els diferents tipus de càncer (mama, còlon, pulmó, ovari o pediàtrics), malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer, patologies cardiovasculars, cirrosi, malalties rares o VIH, entre moltes altres.

En el congrés també s'analitzaran els reptes ètics i legals relacionats amb la protecció de les dades. "És molt important treballar d'acord amb les garanties ètiques i els requisits legals vigents que s'apliquen en el maneig de les mostres d'origen humà i de les dades de caràcter personal associades a aquestes", emfatitza la directora científica del Biobanc de l'Hospital Universitari Ramón y Cajal de Madrid, Ana Torres.

Sobre la Xarxa Valenciana de Biobancs

La celebració del X Congrés Nacional de Biobancs coincideix amb el desé aniversari de la posada en marxa de la Xarxa Valenciana de Biobancs, que gestiona la Fundació FISABIO.

Es tracta d'una plataforma de suport a la investigació biomèdica dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. Actualment està formada per 11 biobancs, que han participat en l'organització del congrés per mitjà de la creació d'un comité organitzador local.

L'objectiu de la Xarxa Valenciana de Biobancs és la coordinació i cooperació entre biobancs autoritzats de la Comunitat Valenciana, amb l'objectiu últim d'afavorir l'accessibilitat de mostres biològiques humanes i la seua informació associada a la comunitat científica, per tal d'afavorir el desenvolupament de projectes d'investigació d'excel·lència i garantir el respecte als drets i llibertats fonamentals, protecció de la dignitat i identitat dels donants.

Sobre la Xarxa Nacional de Biobancs

La Xarxa Nacional de Biobancs és una iniciativa de l'Institut de Salut Carlos III que dota de valor afegit el conjunt de biobancs espanyols, amb l'objectiu de proporcionar suport d'alt nivell científic, tècnic i tecnològic als projectes d'I+D+i en ciències i tecnologies de la salut, així com fomentar la innovació en tecnologies sanitàries, mitjançant el subministrament de mostres biològiques humanes i dades associades d'excel·lent qualitat.

Aquesta xarxa està formada per 39 institucions de tota Espanya, i agrupa biobancs hospitalaris, xarxes autonòmiques, biobancs en xarxa, biobancs dels principals instituts d'investigació sanitària i biobancs de centres d'investigació i universitats de tot el país.

Actualment es coordina des del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Respiratòries (CIBERES), la seu del qual es troba a l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa).

El programa del X Congrés Nacional de Biobancs pot consultar-se ací