Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
Investigación liderada por el Instituto de Tecnologia Cerámica

L'Ivace destina més de 162.000 al desenvolupament d'un programari digital que facilita l'aplicació de l'energia geotèrmica en habitatges i edificis de nova creació

25/10/2019
L'Ivace destina més de 162.000 al desenvolupament d'un programari digital que facilita l'aplicació de l'energia geotèrmica en habitatges i ...
- Dirigit a professionals de l'arquitectura i de les administracions públiques
- Ivace Innovació cobreix els gastos del personal propi de caràcter tècnic i científic, i els de serveis externs per al desenvolupament del projecte, entre altres
- Dirigit a professionals de l'arquitectura i de les administracions públiques
- Ivace Innovació cobreix els gastos del personal propi de caràcter tècnic i científic, i els de serveis externs per al desenvolupament del projecte, entre altres



La unitat d'innovació de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) ha destinat més de 162.000 euros al desenvolupament d'un programari digital dirigit a facilitar l'aplicació d'energies renovables en els habitatges i els edificis de nova creació, concretament la geotèrmia succinta.

Aquesta eina digital denominada Intgeother, l'ha desenvolupada durant dos anys l'Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC) i té la col·laboració de quatre empreses de la província de Castelló.

Els destinataris del projecte són els representants de les administracions públiques i professionals de l'arquitectura, els qui en l'actualitat han de complir una sèrie de normatives (PNIEC, RITE, etc.) en els seus nous projectes, que incideixen, precisament, en la implantació d'energies renovables.

Amb aquest programari, aquests professionals tenen al seu abast una nova base de dades intel·ligent que ajudarà en l'elecció de la implantació de sistemes de geotèrmia de manera fiable i segura, que garanteix l'eficiència de la instal·lació amb bons rendiments i un baix impacte ambiental al mateix temps que promourà aquest mercat incipient de manera segura.

L'Ivace i ITC han organitzat a Castelló un taller pràctic per a provar l'aplicació. En aquest han participat col·lectius de l'arquitectura, la construcció i les empreses dedicades a l'enginyeria.

Tots aquests han testat el programari i han pogut comprovar com els pot orientar i oferir dades a l'hora d'implantar una energia com la geotèrmia en els habitatges, una energia que a la Comunitat Valenciana té molt de potencial que no s'usa.

La majoria d'usuaris i usuàries del taller han destacat la utilitat de la plataforma Intogether i la seua preferència per la geotèrmia perquè no provoca cap impacte fora de l'edificació que afecte l'estètica i la construcció del seu projecte.

En contraposició, han reclamat més informació i ajudes públiques per a la seua implantació.

Suport a la investigació

La Conselleria d'Economia Sostenible, a través de l'Ivace, dona suport als centres tecnològics de la Comunitat en el desenvolupament de projectes d'I+D de caràcter no econòmic en cooperació amb empreses de la Comunitat Valenciana, al mateix temps que finança la generació de coneixement i tecnologia d'alt valor afegit i la transferència dels resultats al conjunt dels sectors productius.

Per a la directora general de l'Ivace, Júlia Company, el paper d'aquests centres en la política tecnològica de la Generalitat "és clau i les empreses han de saber que en ells tenen a la seua disposició els recursos materials i humans per a continuar creixent i han d'aprofitar-los".

Amb aquestes ajudes, la unitat d'Ivace Innovació cobreix els gastos del personal propi de caràcter tècnic i científic, les despeses de serveis externs necessaris per al desenvolupament del projecte i les despeses generals de funcionament i de personal propi de gestió i administració.

Ajudes a la instal·lació d'energia geotèrmica

Ivace Energia té ajudes per a la instal·lació d'energia geotèrmica tant per a particulars com per a empreses i entitats públiques.

En el cas de particulars, s'impulsa la instal·lació d'aquesta i altres energies renovables a través d'una deducció fiscal del 20 % en el tram autonòmic de l'IRPF.

Per a les empreses i les entitats públiques, Ivace Energia concedeix subvencions a fons perdut, que poden arribar fins al 65 % del cost del projecte.

Geotèrmia Succinta: una energia sostenible i rendible


La geotèrmia succinta és un tipus d'energia renovable àmpliament utilitzada per a climatitzar des d'habitatges unifamiliars fins a grans complexos com ara hospitals o centres universitaris.

Aquest tipus d'energia és rendible a mitjà i llarg termini i és una de les energies renovables més sostenibles des del punt de vista mediambiental.

La seua aplicació pot ajudar a reduir les emissions de CO2 i disminuir considerablement els costos econòmics i energètics fins als 200.000 euros en despeses de climatització.

Segons han explicat que, des de l'ITC, "de tot el consum d'energia que es produeix a Europa, el 47 % procedeix dels edificis, mentre que al voltant del 80 % d'aquesta energia es destina al proveïment de la seua demanda tèrmica (a Espanya el 70 %). Tot això suposa el 60 % de les emissions directes de CO2 en ciutats".

Galeria d'imatges