Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Sostenibilidad Energética

La Generalitat participa en la primera trobada interregional Reduces per a promoure la cooperació entre diferents països

19/11/2019
La Generalitat participa en la primera trobada interregional Reduces per a promoure la cooperació entre diferents països
- La representació valenciana donarà a conéixer una sèrie de casos d'estudi de models d'economia circular a la Comunitat
- La representació valenciana donarà a conéixer una sèrie de casos d'estudi de models d'economia circular a la Comunitat


La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica participa en la primera trobada interregional del Projecte Reduces que se celebra a Turku (Finlàndia). La Generalitat hi està representada per la Direcció General d'Innovació Ecològica en la Construcció i per l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE).

Aquest projecte europeu, en el qual participen socis finlandesos, romanesos, búlgars, britànics i holandesos, s'emmarca dins de la convocatòria Interreg Europe, l'objectiu fonamental de la qual és promoure la cooperació i l'aprenentatge entre diferents països de la Unió Europea per a poder implementar després polítiques específiques per a cada regió.

La directora general d'Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona, ha destacat en la seua intervenció que l'objectiu d'aquesta primera trobada és "reflexionar sobre els models de negoci pioners en matèria d'economia circular per a compartir l'estat actual de la qüestió i començar a plantejar vies per a catalitzar el desenvolupament sostenible a les regions europees amb aquests paràmetres".

"La transició cap a un model d'economia lineal és inevitable en un període d'emergència climàtica com l'actual", ha afegit Matarredona.

Així mateix, tal com ha explicat la directora general, mitjançant aquestes jornades es pretén comprendre els aspectes regionals i locals de la transició cap a una economia circular, i així reconéixer els sectors més prometedors per a una especialització intel·ligent i sostenible.

"El projecte Reduces constitueix una xarxa de cooperació entre regions que es troben en diferents etapes de desenvolupament en economia circular i que tenen un fort compromís a donar suport a les empreses en transició cap a aquesta" ha assenyalat.

La representació valenciana donarà a conéixer durant la trobada una sèrie de casos d'estudi paradigmàtics de models d'economia circular a la Comunitat.

També s'hi exposarà l'instrument polític en el qual es traduiran els resultats al final del projecte, la modificació de les normes d'habitabilitat i disseny HD 91 per a incorporar criteris que afavorisquen la circularitat en el sector, com l'ús de materials reciclats; la promoció de la rehabilitació o les mesures que afavoreixen la flexibilitat i l'adaptació dels habitatges a les circumstàncies vitals canviants d'una família.

A més de la intervenció de Matarredona, en la jornada hi ha hagut exposicions sobre les bases de coneixement de què es disposa actualment. En aquest sentit, Marleena Ahonen, especialista del Finnish Innovation Fund Sitra, s'ha referit a l'economia circular i als possibles models de negoci. D'altra banda, l'apartat d'exemples de bones pràctiques nacionals ha estat a càrrec de Katerian Medkova, amb el Projecte Bioregio de la Universitat de Ciències Aplicades de Lahti.

Galeria d'imatges