Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Reconeixement històric internacional

El Consell expressa la seua satisfacció pel reconeixement de la FAO al regadiu històric de l'Horta de València

26/11/2019
El Consell expressa la seua satisfacció pel reconeixement de la FAO al regadiu històric de l'Horta de València
- La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha impulsat, juntament amb altres institucions, la candidatura
- L'Horta de València té una llei específica, aprovada en 2018, i un Consorci, creat en 2019, que treballen per a la seua protecció
- La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha impulsat, juntament amb altres institucions, la candidatura
- L'Horta de València té una llei específica, aprovada en 2018, i un Consorci, creat en 2019, que treballen per a la seua protecció
- El regadiu històric de l'horta de València és el quart reconeixement com a SIPAM obtingut per Espanya



La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica expressa la seua satisfacció per la distinció del 'Regadiu històric de l'horta de València' com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM) per part de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO).

La FAO ha fet públic aquest reconeixement a la candidatura recolzada per la Conselleria, la Diputació de València, l'Ajuntament de València, la Universitat Politècnica de València (a través de la Càtedra Terra Ciutadana), així com nombroses institucions i entitats vinculades a l'Horta.

El nomenament reforça al treball normatiu desenvolupat en els últims anys. El Consell ha treballat en la protecció de l'horta de València amb la Llei 5/2018, de 6 de març, de l'horta de València, orientada a la preservació, recuperació i dinamització d'aquest patrimoni natural amb reconeguts valors agraris, ambientals, paisatgístics, arquitectònics, històrics, culturals i antropològics.

El mes passat juliol de 2019, a més, la conselleria d'Agricultura i Emergència Climàtica ha avançat en aquesta protecció de l'horta valenciana amb la constitució del Consorci Consell de l'Horta, una entitat -en la qual també participen la Diputació i els ajuntaments-i persegueix la protecció i distinció de aquest pulmó verd, un entorn únic des del punt de vista ambiental, agrícola, paisatgístic i econòmic, ensenya d'identitat i del patrimoni natural valencià.

Amb la creació del Consorci s'han blindat més de 11.000 hectàrees d'horta, reconeguda pel seu valor històric i cultural, per l'informe Dobris de l'Agència Europea del Medi Ambient

Quart reconeixement SIPAM que rep Espanya

El 'Regadiu històric de l'horta de València' es converteix d'aquesta manera en el quart reconeixement com a SIPAM obtingut per Espanya, que ha sigut, a més, pionera a Europa a obtindre aquest reconeixement en 2017. Se suma als reconeixements ja obtinguts pel 'Valle Salado de Añana' (Àlaba), la 'Uva Pasa de la Axarquía' (Màlaga) i les 'Oliveres mil·lenàries del Territori Sènia' (que abasta diversos municipis de les autonomies de Catalunya, Aragó i Comunitat Valenciana).

El regadiu històric de l'horta, com a Sistema Important de Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM), és el resultat de:

a) una estructura històrica que data de fa segles, basada en una xarxa de reg (séquies), camins rurals, alqueries, etc., que defineixen el seu patrimoni físic;
b) un sistema agrícola, agrodivers en cultius mediterranis, que s'origina i coexisteix amb aquesta estructura;
c) una cultura hidràulica representada per regles mil·lenàries d'ús de l'aigua, heretades de l'època medieval i governades per institucions com la Real Séquia de Montcada i el Tribunal de les Aigües, institució reconeguda com a patrimoni immaterial de la humanitat.
d) un sistema hídric que, en la seua part sud, flueix cap al Parc Natural de l'Albufera, on l'arròs i la pesca artesanal contribueixen a un sistema biodivers, viu i, alhora, vulnerable. L'Albufera, una llacuna d'aigua dolça separada del mar per una franja d'un quilòmetre d'ample, ha sigut alimentada històricament per les séquies de reg dels camps agrícoles.

La seua gestió tradicional de l'aigua contribueix a estabilitzar el subministrament i l'ús de l'aigua i que s'ha adaptat a les noves tendències de desenvolupament sostenible. D'aquesta manera contribueix a més a l'Agenda de Desenvolupament Sostenible, en particular als objectius 2 (fam zero) i 6 (aigua neta i sanejament), ja que mitiga i prevé el canvi climàtic i permet l'ús continu del territori agrícola sense esgotament o dany.

Galeria d'imatges