Sanitat Universal i Salut Pública
Cirurgia robòtica

L'Hospital General de València adquireix l'últim model de robot Da Vinci

28/11/2019
L'Hospital General de València adquireix l'últim model de robot Da Vinci
- El sistema robòtic de quarta generació incrementa la seguretat perquè incorpora visió immersiva, fluorescència i un simulador quirúrgic
- El sistema robòtic de quarta generació incrementa la seguretat perquè incorpora visió immersiva, fluorescència i un simulador quirúrgic


L'Hospital General de València ha adquirit un nou robot Da Vinci dVX, un sistema robòtic de quarta generació amb el qual el personal cirurgià ja han començat a realitzar les primeres operacions de diferents especialitats quirúrgiques.

El General de València va ser el primer hospital públic que va començar a utilitzar aquest sistema quirúrgic de més precisió a la Comunitat Valenciana, al novembre de 2017. Llavors va disposar del model S-i, i va introduir, així, en la sanitat pública un programa de cirurgia robòtica per a les especialitats de Cirurgia General i Digestiva, Cirurgia Toràcica, Urologia, Obstetrícia i Ginecologia.

Una vegada finalitzada aquesta fase per a valorar la incorporació de la cirurgia robòtica a l'hospital, es va decidir adquirir un robot nou i implementar, així, la segona fase amb una tecnologia més avançada.

"El col·lectiu de cirurgia del nostre hospital va començar a fer les primeres cirurgies tutoritzades per a tindre totes les mesures de seguretat necessàries, a més de rebre formació prèvia a Brussel·les i en altres centres on ja s'havia implantat la cirurgia robòtica", destaca Cristóbal Zaragoza, cap del servei de Cirurgia General i de l'Aparell Digestiu.

El robot amb el qual es va comptar per a fer les primeres intervencions va ser gràcies a la signatura d'un conveni de col·laboració amb el fabricant, a través d'un projecte d'investigació de la Fundació d'Investigació de l'hospital. "Mentrestant, decidim adquirir la compra definitiva d'un model més avançat", hi afig Zaragoza.

Segons destaca Emilio López Alcina, cap del servei d'Urologia, "una de les diferències entre el model S-i i el model X és que es passa a una visió 3D 'full HD' i augmentada per 10, per la qual cosa és una visió immersiva. És a dir, com si el cirurgià estiguera completament dins".

A més, el robot incorpora la fluorescència, que permet al personal cirurgià tindre una tècnica que incrementa molt la seguretat en la intervenció. "És especialment útil en les operacions d'extirpació tumoral perquè si hi ha algun nòdul maligne, aquesta zona s'il·lumina més. També evidencia més la vascularització, la qual cosa permet que certes cirurgies es realitzen sense tallar el reg sanguini", concreta López Alcina.

Aquest nou model també millora l'ergonomia per als i les cirurgianes perquè els braços del robot són més fins, més estrets i els instruments més llargs, amb el qual es pot arribar a espais més distals i molt més estrets amb més facilitat.

Juan Gilabert, cap del servei d'Obstetrícia i Ginecologia, explica que un altre dels avantatges és que incorpora un simulador quirúrgic. "Això ajuda el personal cirurgià a millorar les seues habilitats en el sistema Da Vinci sense necessitat d'operar animals o humans. Sobretot, el que aconseguim és tindre més seguretat perquè és una eina més precisa que permet controlar més la cirurgia i proporcionar una millor formació".

A més, l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i la Fundació d'Investigació de l'hospital van signar el setembre passat un conveni de col·laboració per al desenvolupament d'innovacions tecnològiques, instrumental i materials fungibles vinculats a la cirurgia robòtica.

En definitiva, la incorporació d'aquest sistema robòtic de quarta generació es tradueix en un gran benefici per a cada pacient, "que tindrà un sagnat més baix, una estada quirúrgica més baixa, cicatrius més xicotetes i una recuperació millor i més ràpida", conclou Ricardo Guijarro, cap del servei de Cirurgia Toràcica.

D'aquesta manera, l'Hospital General de València continua avançant en la implementació de la millor tecnologia per al benefici de pacients i, al mateix temps, continua apostant per la innovació, la investigació i la formació en la seua àrea quirúrgica.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

L'Hospital General de València ha adquirit un nou robot Da Vinci dVX, un sistema robòtic de quarta generació amb el qual el personal cirurgià ja han començat a realitzar les primeres operacions de diferents especialitats quirúrgiques.