Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Investigació

La Generalitat organitza un taller sobre solucions constructives d'eficiència energètica en la rehabilitació d'edificis dins de Happen

03/12/2019
- Estudiants d'Arquitectura participen en el 'living lab' del projecte europeu en què treballen IVE i EVha
- Estudiants d'Arquitectura participen en el 'living lab' del projecte europeu en què treballen IVE i EVha


La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha organitzat un 'living lab' sobre solucions constructives d'eficiència energètica en la rehabilitació d'edificis, emmarcat en el projecte europeu Happen.

Estudiants de cinqué curs d'Arquitectura participen en aquest taller per a divulgar els resultats del projecte d'investigació, en el que treballen com a socis l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE) i l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVha).

Happen és un projecte que va dirigit a diferents institucions així com a comunitats de propietaris a què ofereix mitjans i coneixement per a poder dur a terme rehabilitacions integrals de consum energètic quasi nul en els seus habitatges i edificis.

Els 'living labs' són tallers per a donar a conéixer continguts de rellevància social, en aquest cas referents a l'eficiència energètica en l'edificació, per mitjà de la participació dels assistents i posant en valor la diversitat de punts de vista sobre un tema concret. Tot això a fi de generar posicions comunes a problemàtiques que incumbeixen a la societat actual.

Aquests tallers es dirigeixen als diferents col·lectius i professionals del sector que intervenen en el projecte (professionals d'arquitectura, construcció, veïnat, etc.) sobre la base del protocol MedZEB de consum zero en edificis de l'àrea mediterrània.

En aquesta fase de Happen s'organitzen seminaris especials en què es valoren els resultats del projecte. En el cas d'aquest 'living lab' s'han analitzat les solucions òptimes de construcció, les solucions financeres, el protocol MedZEB i la certificació voluntària associada, així com la plataforma Happen (recurs en línia que recull totes les experiències en eficiència energètica que es fan en edificis).

Cal destacar que les solucions òptimes per a rehabilitació s'han elaborat basant-se en la metodologia del cost òptim (cost de les solucions tenint en compte la seua anàlisi del cicle de vida al cap de 30 anys) i basant-se en el seu consum d'energia primària (kWh).

Aquestes solucions han sigut desenvolupades per la Universitat de Sevilla partint dels climes i edificis de referència i l'àbac de solucions de les àrees mediterrànies, obtinguts en col·laboració amb els socis del projecte.

D'aquesta manera, es pot veure el consum d'energia i cost de l'edifici en l'estat actual (previ a la rehabilitació) i com, pas a pas, es pot arribar a reduir el consum d'energia de l'edifici, per exemple, un 60 %, per mitjà de triar les solucions òptimes per a l'edifici esmentat.

A més, el projecte també preveu la regeneració dels espais urbans. En aquest sentit, s'han explicat les diferents estratègies a escala urbana i d'edifici que es descriuen en la Guia de disseny urbà en zones mediterrànies per a mitigar l'efecte illa de calor, elaborada per l'IVE.

Tots aquests conceptes de Happen s'han aplicat en un edifici pilot situat a Castelló, que pertany a l'EVha. S'ha planificat la seua rehabilitació integral basant-se en la metodologia desenvolupada en el projecte europeu. Els treballs començaran pròximament i se'n podran avaluar els resultats.

Els i les estudiants d'Arquitectura que han participat en aquest 'living lab' disposen de les eines necessàries per a aplicar-les en els projectes que han de desenvolupar en els pròxims mesos.