Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge

Martínez Dalmau inaugura la I Trobada d'Observatoris de l'Habitatge

04/12/2019
- Hi assisteixen representants de governs autonòmics i municipals d'Espanya i Portugal
- L'Observatori és un organisme que participa en l'avaluació i en el disseny de polítiques d'habitatge
- Hi assisteixen representants de governs autonòmics i municipals d'Espanya i Portugal
- L'Observatori és un organisme que participa en l'avaluació i en el disseny de polítiques d'habitatge



El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha inaugurat la I Trobada d'Observatoris de l'Habitatge. En la intervenció ha destacat la importància de l'observació i, especialment, en l'habitatge, "perquè és un bé social amenaçat i perquè correm el risc de perdre'l", ha afirmat.

Així mateix, ha expressat el desig que la trobada servisca de plataforma per a compartir experiències i ha anunciat que des del departament que dirigeix "s'han iniciat les gestions necessàries per a celebrar en 2020 una trobada europea d'observatoris en col·laboració amb Housing Europe".

L'Observatori de l'Hàbitat i Segregació Urbana de la Comunitat Valenciana (OHSU) és un organisme previst en la Llei per la funció social de l'habitatge i responsable de l'elaboració d'estudis i informes independents sobre el compliment del dret a un habitatge digne, adequat i assequible en la Comunitat.

Es crea també com a instrument que possibilite la participació, la col·laboració i la transferència d'informació en matèria d'habitatge i espais urbans a la Comunitat Valenciana. Formen part de l'OHSU com a entitats col·laboradores l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE) i l'Entitat Valenciana de l'Habitatge i Sòl (EVha).

És la primera vegada que València acull una trobada d'observatoris d'habitatge de tot Espanya i la primera que se celebra juntament amb Portugal. En aquesta trobada es pretén conéixer més a fons els treballs que desenvolupa cada un dels observatoris d'habitatge, intercanviar experiències i fomentar sinergies entre les entitats, amb la finalitat de poder escometre amb més eficiència i qualitat les tasques encomanades als observatoris.

Catàleg de sòl per a habitatge protegit de la Comunitat

La trobada consta de dos formats diferenciats en les sessions de treball. En primer lloc, cada un dels observatoris presents donarà compte de les seues últimes actuacions.

En segon lloc, s'han convocat tres taules de treball entre tots els assistents sobre sengles temes d'interés: emergència d'habitatge i regulació de preus del lloguer, ampliació del parc públic d'habitatge i mecanismes de finançament, sostenibilitat social i ambiental del parc d'habitatges.

L'OHSU donarà a conéixer tots els treballs que s'han desenvolupat des que es va crear. Més enllà de donar compte de les labors pròpies d'informació i comunicació (participació en taules intersectorials, publicació de butlletins i informes…), es posarà l'accent principalment en els resultats dels treballs d'anàlisi i diagnòstic realitzats. En total, un conjunt de vint mesures entre les quals convé destacar-ne almenys dues, per la seua rellevància i primícia.

També es presentarà oficialment el Catàleg de sòl per a habitatge protegit de la Comunitat Valenciana, una eina d'informació relativa al sòl disponible destinat a construir habitatges amb algun tipus de protecció pública.

Igualment, es faran públics, per primera vegada, els resultats derivats de l''Estudi de les necessitats i demanda d'habitatge (2016-2020)', un document de referència a l'hora de diagnosticar la situació quant a habitatge a la Comunitat Valenciana.

Compliment del dret a l'habitatge

A l'inici de 2019 es va publicar el decret de creació de l'Observatori de l'Hàbitat i Segregació Urbana, un organisme previst en la Llei per la funció social de l'habitatge. És el responsable de l'elaboració d'estudis i informes independents, en termes tant qualitatius com qualitatius, sobre el compliment del dret a un habitatge digne, adequat i assequible a la Comunitat.

S'ha creat també com a instrument que possibilite la participació, la col·laboració i la transferència d'informació en matèria d'habitatge i espais urbans.

En resum, l'OHSU participa en l'avaluació i el disseny de les polítiques públiques en matèria d'habitatge i integració urbana i assegura la transparència, l'eficiència, l'eficàcia i l'equitat de l'acció pública.

Des d'una perspectiva holística, l'OHSU diagnostica i realitza el seguiment de la situació d'habitatge de les persones i els recursos d'habitatge públics i privats, i contribueix a elaborar un sistema d'indicadors per a identificar les àrees que puguen presentar segregació urbana.

Galeria d'imatges