Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge

Representants de la Generalitat participen en la I Trobada d'Habitatge

04/12/2019
Representants de la Generalitat participen en la I Trobada d'Habitatge
- L'objectiu és crear un espai d'intercanvi d'experiències i creació de sinergies en matèria d'habitatge
- L'objectiu és crear un espai d'intercanvi d'experiències i creació de sinergies en matèria d'habitatge


La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica és, durant dues jornades, l'amfitriona de la I Trobada d'Observatoris d'Habitatge que s'està celebrant a València. L'objectiu és crear un espai d'intercanvi d'experiències i creació de sinergies entre tots els agents implicats en l'anàlisi i el seguiment de les polítiques públiques en matèria d'habitatge d'Espanya i Portugal.

En la trobada, inaugurada pel vicepresident segon, Rubén Martínez Dalmau, s'hi reuneixen persones expertes amb una destacada trajectòria en la matèria, com el director de Planificació i Processos Operatius d'Habitatge del Govern Basc, Mario Yoldi; Elizabeth Santos, de l'Observatório Nacional de Luta contra a Pobreza, o la directora de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge de Barcelona, Anna Vergés, entre d'altres.

La crisi hipotecària i la crisi del lloguer actual, sumades a les conseqüències de la utilització tradicional de l'habitatge com a mercaderia i no com a dret, han creat problemes importants en l'accés a aquest recurs fonamental en la conformació de les nostres llars. Aquesta trobada es converteix en una oportunitat per a la Comunitat d'avançar en el desenvolupament de polítiques públiques d'habitatge orientades a establir les bases en el nostre territori d'un model d'habitatge sostenible, just i igualitari.

El secretari autonòmic d'Habitatge i Funció Social, César Jiménez, ha moderat la primera taula, en la qual s'han presentat els diferents observatoris que treballen a Espanya i Portugal i les últimes actuacions que estan duent a terme. Jiménez ha destacat la importància d'aquesta trobada de cara a bastir ponts entre administracions de diferents territoris per a solucionar el problema de l'habitatge.

L'emergència de l'habitatge i la regulació dels preus del lloguer ha sigut un altre dels temes que s'han debatut. En aquest sentit, la directora general responsable d'aquesta matèria en la Comunitat, Lorena Sanz, ha assenyalat la importància de l'Observatori com a eina fonamental per a donar respostes a la situació d'emergència de l'habitatge que vivim. "D'ací la necessitat de compartir experiències amb altres territoris", ha assenyalat.

Un altre dels grans temes d'actualitat, com és l'ampliació del parc públic de l'habitatge i els mecanismes previstos per a finançar-lo, s'ha abordat també en aquesta jornada. La directora general d'Habitatge i Regeneració Urbana, Elena Azcárraga, ha explicat que urgeix augmentar el parc públic d'habitatge, per la qual cosa és important analitzar els casos d'èxit d'altres llocs, especialment en matèria de finançament i actuacions específiques.

El director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Jaume Monfort, que ha moderat la taula sobre sostenibilitat social i ambiental del parc d'habitatge, ha subratllat la rellevància dels nous enfocaments en la rehabilitació d'habitatges atesa l'adaptació davant del canvi climàtic i la necessitat de compartir experiències innovadores en matèria d'equitat d'habitatge.

Finalment, la secretària autonòmica d'Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, que ha tancat les sessions de treball en la primera jornada, ha posat en relleu la importància d'aquestes trobades per a caminar cap a un model d'habitatge més sostenible en matèria ambiental, social i econòmica.

Galeria d'imatges