Sanitat Universal i Salut Pública
Baja visión

La Unitat de Baixa Visió de FISABIO-Oftalmologia Mèdica rehabilita el 80 % dels seus pacients

05/12/2019
La Unitat de Baixa Visió de FISABIO-Oftalmologia Mèdica rehabilita el 80 % dels seus pacients
- A Espanya hi ha 1,5 milions de persones amb baixa visió, xifra que podria triplicar-se abans de 2050
- La unitat està formada per un oftalmòleg, dues optometristes i dues tècniques rehabilitadores
- A Espanya hi ha 1,5 milions de persones amb baixa visió, xifra que podria triplicar-se abans de 2050
- La unitat està formada per un oftalmòleg, dues optometristes i dues tècniques rehabilitadores



La Unitat de Baixa Visió de FISABIO-Oftalmologia Mèdica (FOM) fa 13 anys. Des que es va inaugurar, entre el 75 i el 80 % de pacients s'han rehabilitat. Es considera que una persona té baixa visió quan, amb la major correcció òptica possible, el seu camp visual és igual o inferior a 20° i la seua agudesa visual és inferior al 30 % del total.

Es tracta de l'única unitat de baixa visió finançada per la sanitat pública a tota Espanya i compta amb un equip format per un oftalmòleg, dues optometristes i dues especialistes en rehabilitació. Les principals patologies que atenen són la degeneració macular associada a l'edat, la miopia magna, les degeneracions de retina i la retinopatia diabètica.

"En l'entrevista prèvia durant la primera consulta cada pacient ens indica que vol millorar la visió i per a quines tasques, com la lectura o la costura", ha afirmat Jesús María Morales, coordinador de la Unitat.

La visió té un paper fonamental en l'autonomia i el desenvolupament de totes les persones. Per això, la Unitat de Baixa Visió de la FOM va sorgir, fa ara 13 anys, per a donar suport a les persones que tenen una deficiència visual greu.

La pèrdua permanent de la visió normal requereix un període d'adaptació i una acceptació de la nova situació. Inicialment suposa la impossibilitat de fer les activitats habituals de la vida diària, començant per les necessitats més bàsiques com la higiene i la neteja personal, fins a les tasques laborals o d'oci.

Quan un pacient arriba a aquesta unitat se li fa una entrevista personal i també una avaluació oftalmològica completa per a conéixer quina és la seua patologia. "No només es dona importància a la grandària de lletra que és capaç de veure, és a dir, la seua agudesa visual, sinó a com la veu i amb quin camp és capaç de treballar", ha explicat Isabel Cid, optometrista de la Unitat de Baixa Visió de la FOM.

Com que el sistema de visió és complex, en aquesta unitat no només es té en compte el factor d'enfocament, la nitidesa o la capacitat dels ulls per a diferenciar canvis segons la seua agudesa visual, sinó que també es treballa en la capacitat dels pacients per a localitzar objectes amb eficàcia, l'estabilitat de la fixació que els permet llegir o el seguiment d'objectes o de la mateixa línia de lectura.

Tot això es tradueix en un treball conjunt entre professional i pacient, a través d'una sèrie de visites programades, en les quals es du a terme l'entrenament visual.

"La unitat de baixa visió és un exemple clar del benefici que té el treball multidisciplinari, colze a colze, entre professionals de les àrees d'oftalmologia, òptica, optometria, així com auxiliars sobre els nostres pacients", ha afirmat Cristina Peris, directora mèdica de FISABIO-Oftalmologia Mèdica.

Incidència baixa visió

Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), s'estima que al món hi ha 253 milions de persones amb discapacitat visual, de les quals un total de 36 milions són cegues i 217 milions tenen una discapacitat moderada o greu.

A Espanya, més d'un milió i mig de persones estan afectades de baixa visió. Aquesta xifra, segons els experts, podria triplicar-se abans del 2050 a causa de les patologies derivades d'una miopia alta, patologia que afecta set de cada deu joves a tota Espanya.

Galeria d'imatges