Justícia, Interior i Administració Pública
Temporal

La Generalitat desplega 284 persones i 56 vehicles per a desobstruir vies en el primer episodi de nevades a la província de Castelló

05/12/2019
La Generalitat desplega 284 persones i 56 vehicles per a desobstruir vies en el primer episodi de nevades a la província de Castelló
- Un total de 664 efectius, 95 llevaneus i 67 vehicles auxiliars estan preparats en les tres províncies per a actuar en els 204 municipis que estan en risc mitjà o alt de quedar-se incomunicats per la neu
- La consellera de Justícia i Interior assegura que "la millor manera d'afrontar una emergència és la prevenció, l'organització dels recursos i la coordinació entre les diverses administracions"
- Un total de 664 efectius, 95 llevaneus i 67 vehicles auxiliars estan preparats en les tres províncies per a actuar en els 204 municipis que estan en risc mitjà o alt de quedar-se incomunicats per la neu
- La consellera de Justícia i Interior assegura que "la millor manera d'afrontar una emergència és la prevenció, l'organització dels recursos i la coordinació entre les diverses administracions"



La Generalitat ha desplegat a la província de Castelló 284 persones i 56 vehicles per a, si esdevé, desobstruir carreteres i accessos davant del primer episodi de nevades copioses d'aquest hivern que s'està donant en alguns punts.

La consellera de Justícia i Interior, Gabriela Bravo, ha assegurat que "tot està preparat a Castelló per a mantindre netes les carreteres i els accessos, i més si tenim en compte que en aquest pont festiu es preveu un nombre considerable de desplaçaments cap a les zones de l'interior, per això s'han de mantindre nets els vials".

L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències és l'encarregada de coordinar els treballs per a mantindre netes de gel i neu les vies pertanyents a la xarxa de carreteres de la Generalitat, així com les que depenen de les diputacions provincials i de l'Estat.

Segons ha explicat Gabriela Bravo, un total de 664 efectius personals, 95 màquines llevaneu i 67 vehicles auxiliars estan preparats en les tres províncies per a actuar en els 204 municipis que estan en risc mitjà o alt de quedar-se incomunicats per la neu. D'aquests, 82 són de risc alt, i 122, de risc mitjà.

S'entén per zona de risc alt aquella que està a una cota superior a 800 metres d'altura sobre el nivell del mar, i en aquesta situació hi ha 42 municipis de Castelló, 26 de València i 14 d'Alacant. En risc mitjà (situats entre 400 i 800 metres) hi ha 122 municipis, dels quals 36 són a Castelló, 34 a València i 52 a Alacant.

Als 284 efectius disposats a la província de Castelló cal sumar els 223 de la província de València, que disposaran de 48 vehicles llevaneu i 26 més d'auxiliars. Per la seua banda, el desplegament a la província d'Alacant es completa amb 157 persones en 16 màquines llevaneu i 16 vehicles més.

El personal pertany als bombers de la Generalitat, a les brigades de carreteres de les diputacions provincials i de la Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques així com del Ministeri de Foment.

Tot el dispositiu està regulat en el Procediment d'actuació davant de nevades, que s'actualitza cada hivern i que implica, entre altres mesures, actualitzar els recursos d'intervenció que aporta cada administració i coordinar-los, així com establir les diferents rutes de neteja de gel i neu.

D'altra banda, també informa els ajuntaments afectats sobre la manera de procedir davant d'una emergència i sobre les mesures d'autoprotecció destinades a la població en general.

El Procediment d'actuació estableix també la constitució del Centre de Coordinació de Carreteres, que és l'organisme encarregat de la gestió de les diferents tasques de neteja de vials. S'hi integren representants de les diferents administracions amb competències en carreteres (Administració general de l'Estat, Administració autonòmica i diputacions provincials) i preveu integrar altres unitats bàsiques (Intervenció, Sanitària, Abastiment) si l'emergència ho requerira.

Emissores de ràdio portàtils per a municipis sense policia local

Enguany, a més, l'Agència Valenciana de Seguretat i Emergències ha proporcionat als municipis que no tenen policia local emissores de ràdio portàtils de la xarxa COMDES per a assegurar la comunicació amb el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat. A la Comunitat Valenciana hi ha 267 municipis en aquesta situació, 107 tant a Castelló com a València, i 53 més a Alacant.

Per a tota la Comunitat Valenciana s'han planificat 142 rutes de neteja (87 a Alacant, 25 a Castelló i 30 a València) i 24 punts d'emmagatzematge de sal i salmorra (8, 9 i 7 respectivament).

Per a Bravo, "la millor manera d'afrontar una emergència és la prevenció, l'organització dels recursos i la coordinació entre les diverses administracions". Per aquest motiu "és tan important que tinguem actualitzats els procediments per a minimitzar els riscos, salvaguardar vides i béns, i que les nevades siguen, en el pitjor dels casos, una molèstia, però no un perill".

D'altra banda, el Centre de Coordinació d'Emergències reforça en un 12 % el personal d'atenció del telèfon 112 per a l'inici del pont de la Constitució i, especialment, per a aquest dijous, ja que és el dia de més previsió de mobilitat a les carreteres valencianes. El reforç fins diumenge serà del 4 %.

Des de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències es recomana a la ciutadania que s'informe de la situació meteorològica i de l'estat de les carreteres abans d'iniciar qualsevol viatge, tenint en compte que s'han produït les primeres nevades.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo