Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge públic

Martínez Dalmau presenta a Castelló un nou ARRUR i la guia per a millorar la convivència veïnal en grups d'habitatge públic

11/12/2019
Martínez Dalmau presenta a Castelló un nou ARRUR i la guia per a millorar la convivència veïnal en grups d'habitatge públic
- El vicepresident segon i conseller d'Habitatge es reuneix amb l'alcaldessa de Castelló de la Plana
- Presenta el manual de convivència al grup San Lorenzo i visita les obres de regeneració finalitzades recentment al barri
- El vicepresident segon i conseller d'Habitatge es reuneix amb l'alcaldessa de Castelló de la Plana
- Presenta el manual de convivència al grup San Lorenzo i visita les obres de regeneració finalitzades recentment al barri



El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha anunciat a Castelló de la Plana la pròxima execució d'una àrea de regeneració i renovació urbana i rural (ARRUR) al barri de Castàlia-la Guinea. A més, també ha presentat la guia per a la convivència en les comunitats veïnals dels grups d'habitatge públic de la Generalitat.

En aquesta jornada a Castelló de la Plana, el vicepresident s'ha reunit en primer lloc amb l'alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco. En la trobada s'ha tractat la pròxima àrea de regeneració i renovació urbana i rural (ARRUR) que es desenvoluparà al barri de Castàlia-la Guinea i que comptarà amb una inversió total d'1.665.733 euros. D'aquests, el Ministeri de Foment n'aportarà 1.193.293, l'Ajuntament 342.439 i la Generalitat, 130.000.

Martínez Dalmau ha destacat aquesta actuació, que preveu rehabilitar 120 habitatges, les obres de reurbanització dins de l'àmbit, així com la creació i el manteniment d'un equip tècnic de gestió, i ha felicitat l'Ajuntament pel "treball ben fet que contribuirà a millorar la vida de la gent del barri de Castàlia-la Guinea i que, a més, es tracta d'un projecte que inclou una aposta ferma per la transició ecològica".

Les propostes de l'ARRUR s'han concentrat al voltant del CEIP Castàlia i la plaça Germans Vilafaña. Totes les actuacions pretenen consolidar el centre educatiu com a eix dinamitzador del barri i en sintonia amb les peticions que s'han anat recollint de veïns i famílies de l'alumnat. Les intervencions se centren en tres línies principals: adequació de places i espais públics d'estada; conversió en zona de vianants de carrers i millora de l'accessibilitat a les voreres.

Posteriorment, el vicepresident s'ha traslladat al grup d'habitatge públic San Lorenzo de Castelló per a presentar la 'Guia per a la convivència en les comunitats veïnals', l'objectiu de la qual és millorar la coexistència dels residents de grups del parc públic de la Generalitat.

Es tracta d'un conjunt de recomanacions bàsiques referents a la conservació i ús dels elements comuns, la convivència entre veïns, les bones pràctiques energètiques, així com informació d'interés general que contribuiran a millorar les relacions veïnals i l'ús de les instal·lacions.

Projecte d'intervenció

Per a elaborar aquesta guia, la Conselleria, a través de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVHA), s'ha basat en un treball previ, un projecte d'intervenció socioeducativa desplegat a San Lorenzo, que ha permés conéixer en profunditat les necessitats i preocupacions del veïnat en el seu dia a dia.

Cal destacar que aquest manual s'ha consensuat amb la Taula de Castelló, que està integrada per representants d'institucions, entitats i associacions que duen a terme activitats de voluntariat a San Lorenzo.

En formen part la Universitat Jaume I, l'EVHA, el CEIP Carles Selma, el Centre d'Ocupació de Jardineria de Càritas Diocesana i la Llar de Càritas, l'escola infantil municipal Los Duendes, l'aula jove de la Fundació Amigó, l'Associació de Dones de San Lorenzo, el Centre d'Esplai de la Fundació Secretariado Gitano, l'equip de serveis socials municipals Este i el negociat de dinamització comunitària de l'Ajuntament de Castelló.

Martínez Dalmau ha anunciat que "aquestes guies de convivència es distribuiran entre el veïnat dels grups d'habitatge públic que la Generalitat gestiona. Una iniciativa que arranca al barri de San Lorenzo de Castelló i que s'exportarà a tota la Comunitat".

En la presentació, Dalmau ha estat acompanyat pel secretari autonòmic d'Habitatge i Funció Social, César Jiménez; pel director general de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVHA), Alberto Aznar, i per la subdirectora de l'entitat, Pura Peris.

La vida en societat requereix complir unes normes mínimes que garantisquen la convivència en harmonia de la comunitat. Per a evitar que els conflictes posen en perill el bon manteniment de l'entorn, tots els veïns han de saber quins són els seus drets, deures i obligacions. Aquesta guia en recull els punts principals.

El primer se centra en la conservació i l'ús dels elements comuns, i incideix en la importància del bon estat dels ascensors, els quadres de comptadors, els portals, les escales i el material destinat a l'extinció d'incendis, entre d'altres.

Un altre dels apartats de la guia apel·la a la col·laboració ciutadana per a complir les normes bàsiques de convivència. Ací es tracten temes com el respecte dels horaris de descans, la neteja de l'escala i del replanell, els animals domèstics, la prohibició de fumar en espais comuns, l'ús inadequat de zones comunes per a reparar vehicles o fer barbacoes, etc. En aquest punt s'insisteix en el fet que el diàleg, el respecte i la tolerància són primordials a l'hora d'afrontar possibles problemes entre el veïnat.

La guia també inclou recomanacions de bones pràctiques. Uns suggeriments que responen a una necessitat de donar a conéixer l'impacte que tenen els hàbits quotidians a l'hora de reduir el consum energètic.

Després de la presentació, Dalmau ha visitat uns quants portals del barri en els quals s'han instal·lat panells explicatius amb les principals normes de convivència de la guia. En aquest recorregut ha aprofitat per a comprovar el resultat de les obres de l'ARRU que la Generalitat ha acabat recentment a San Lorenzo, gràcies a una inversió de 681.200 euros.

Unes actuacions que "fomenten la conservació i la renovació d'instal·lacions, que milloren l'accessibilitat i l'eficiència energètica, un altre dels eixos fonamentals d'aquesta legislatura", ha assenyalat Dalmau.

Els treballs s'han centrat principalment en la part de conservació i millora de les condicions d'habitabilitat del grup, i s'han abordat millores d'impermeabilització en façanes i cobertes, substitucions parcials de fusteria de finestres, adequació d'accessibilitat en portals, modernització d'instal·lacions d'enllumenat i telecomunicacions, així com millora de les condicions de subministrament d'aigua potable.

A més de les obres en si, el projecte es complementa amb una sèrie de mesures socials, a través d'un pla d'intervenció integral sostenible que es desplega conjuntament amb els serveis socials de l'Ajuntament de Castelló.

L'objectiu és millorar la qualitat de vida del veïnat mitjançant la normalització d'aquests grups d'habitatges públics, en una acció que perdure en el temps.

Galeria d'imatges