Sanitat Universal i Salut Pública
Visita

La nova Unitat de Prevenció de Càncer de Mama de Sant Vicent del Raspeig atendrà 8.500 dones a l'any

12/12/2019
La nova Unitat de Prevenció de Càncer de Mama de Sant Vicent del Raspeig atendrà 8.500 dones a l'any
- La inversió per a l'adequació dels espais en el centre hospitalari ha sigut de 89.000 euros
- Sanitat posa en marxa una nova consulta d'obstetrícia a l'Hospital de Sant Vicent del Raspeig
- La inversió per a l'adequació dels espais en el centre hospitalari ha sigut de 89.000 euros
- Sanitat posa en marxa una nova consulta d'obstetrícia a l'Hospital de Sant Vicent del Raspeig



La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha visitat la nova Unitat de Prevenció de Càncer de Mama (UPCM) de l'Hospital de Sant Vicent del Raspeig, que està en funcionament des del dia 1 de desembre.

Segons ha assenyalat Ana Barceló, "la posada en marxa d'aquesta nova unitat permetrà atendre més de 8.500 dones a l'any i evitar que es desplacen fins a la UPCM de l'Hospital General d'Alacant per a fer-se les mamografies. Amb això, pretenem acostar els serveis sanitaris a la població d'aquest municipi".

Enguany, s'han dut a terme les obres d'adequació dels espais per a la posada en marxa d'aquest nou servei. En aquest sentit, la Conselleria de Sanitat hi ha invertit 89.000 euros. L'obra ha consistit a adaptar la sala en què s'ubica el mamògraf i s'han creat dos vestuaris, una sala per a entrevistar les pacients i una altra sala destinada al tècnic radiòleg.

La nova unitat atendrà les dones de les poblacions de Sant Vicent del Raspeig, Agost i Monforte del Cid, que ja estan sent citades amb normalitat. L'horari de funcionament és de 15 a 21 hores.

La lectura de les radiografies continuarà fent-les el radiòleg de la UPCM d'Alacant, de manera que es puguen comparar amb les anteriors, ja que això és important per a la detecció del càncer de mama.

La consellera de Sanitat ha destacat "la importància del programa de cribratge per a la detecció precoç del càncer de mama", i ha recordat que "la Comunitat Valenciana disposa d'un dels millors programes de 'screening', en funcionament des de fa 27 anys".

Des de la posada en funcionament d'aquest programa, s'han fet 4,35 milions d'estudis mamogràfics (250.000 mamografies anuals) i s'han detectat 17.500 càncers, la majoria en estadis precoços.

Actualment, la Comunitat Valenciana disposa de 24 UPCM distribuïdes en els diferents departaments de salut, les quals atenen una població de 770.000 dones de 45 a 69 anys que, gràcies al cribratge, es fan mamografies cada dos anys.

Fins ara, a Alacant, el programa de cribratge de càncer de mama s'ha desenvolupat gràcies a la UPCM Alacant II, dependent de l'Hospital General d'Alacant, i la UPCM Alacant I, del Departament de Salut de Sant Joan d'Alacant, que atenen 79.800 dones de la província.

Nova consulta d'obstetrícia

D'altra banda, Ana Barceló ha visitat la nova consulta d'obstetrícia que s'ha posat en marxa a l'Hospital de Sant Vicent del Raspeig, un servei assistencial que fins ara es prestava a l'Hospital General d'Alacant.

Aquesta nova consulta atendrà unes 2.200 visites anuals i farà seguiment a les gestants, des de l'inici fins a la fi de l'embaràs, sense necessitat de derivar-les al General d'Alacant.

A més, segons ha indicat la consellera de Sanitat, "la nova consulta permetrà establir els controls de gestació adaptats, de manera que s'apliquen els protocols establits per a la detecció de riscos durant l'embaràs i possibles malalties congènites".

En aquest sentit, els controls inclouran el cribratge de cromosomapaties, estudi sobre possibles malformacions genètiques en el nadó, cribratge de preeclàmpsia en el primer trimestre, cribratge de longitud cervical i selecció precoç del risc de la gestació.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

- La inversió per a l'adequació dels espais en el centre hospitalari ha sigut de 89.000 euros

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló