Sanitat Universal i Salut Pública
Aparell locomotor

El General de València posa en marxa un laboratori de valoració biomecànica

13/12/2019
- El laboratori de valoració funcional disposa de tecnologia desenvolupada per l'Institut de Biomecànica de València (IBV)
- Les proves de mobilitat permeten precisar de manera més detallada els diagnòstics i tractaments dels i les pacients
- El laboratori de valoració funcional disposa de tecnologia desenvolupada per l'Institut de Biomecànica de València (IBV)
- Les proves de mobilitat permeten precisar de manera més detallada els diagnòstics i tractaments dels i les pacients



L'Hospital General Universitari de València disposa del primer laboratori de valoració funcional de biomecànica clínica, la primera unitat d'aquestes característiques a la Comunitat Valenciana integrada en un hospital públic.

El laboratori de valoració funcional permet fer una anàlisi objectiva i precisa dels moviments. Per mitjà d'instruments de tecnologia avançada es poden analitzar amb precisió aspectes com ara la mobilitat, força, resistència, fatigabilitat, etc., d'una regió corporal, i es descriu així la vertadera situació funcional en què es troba el pacient.

Aquest nou espai, ubicat al Servei de Medicina Física i Rehabilitació de l'Hospital General de València, ofereix importants avantatges als pacients, entre els quals hi ha "disposar de diferents proves clíniques capaces d'objectivar i analitzar la seua situació funcional", assenyala Inmaculada Renart, gerent del Consorci Hospital General de València.

Disposa de tecnologia d'última generació que permet fer la valoració de la marxa, l'equilibri, el raquis lumbar, el raquis cervical, el muscle, el genoll, la força de la mà i el balanç articular. Entre els diferents dispositius destaquen dues plataformes dinamomètriques i un sistema de fotogrametria amb diferents càmeres sincronitzades, per a registrar la imatge del pacient estudiat i analitzar les característiques del moviment que desenvolupa quan fa un gest determinat.

El cap del Servei de Medicina Física i Rehabilitació de l'Hospital General de València, Victoria Iñigo, ha explicat que les proves que es duen a terme en aquest laboratori de valoració funcional "permeten valorar les seqüeles de lesions a partir de la identificació de patrons anòmals de moviment, de coordinació muscular o de força. La valoració biomecànica possibilita que es puga fer un seguiment de l'evolució de les lesions i avaluar l'efectivitat del tractament aplicat".

D'altra banda, el laboratori permet també comprovar l'evolució després de la implantació d'una pròtesi o valorar l'estat i el nivell de mobilitat d'un pacient abans de dur a terme una intervenció quirúrgica, entre altres mesuraments que contribueixen a precisar, amb més exactitud, tant diagnòstics com tractaments.

La posada en marxa d'aquest laboratori és fruit d'un acord de col·laboració entre l'Institut de Biomecànica de València (IBV) i la Fundació d'Investigació de l'Hospital General de València (FIHGUV), pel qual l'equipament i la tecnologia són cedits per l'Institut a fi de valorar-ne la utilitat en el context sanitari i fer proves de valoració funcional.

Per la seua banda, l'hospital obté així les eines més innovadores en l'actualitat per a millorar el diagnòstic, tractament i seguiment de nombroses patologies que redueixen la capacitat funcional del pacient, amb la qual cosa es proporciona una atenció avantguardista i de qualitat.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats