Sanitat Universal i Salut Pública
Balance de infraestructuras

Sanitat inverteix 386 milions en l'última legislatura per a millorar l'atenció sanitària en tot el territori de la Comunitat Valenciana

31/12/2019
- A través del Pla de dignificació d'infraestructures 2016-2019, les convocatòries del PIAC i l'adquisició d'alta tecnologia d'avantguarda
- La inversió en infraestructures constitueix un dels principals eixos de les polítiques sanitàries de la Comunitat Valenciana
- A través del Pla de dignificació d'infraestructures 2016-2019, les convocatòries del PIAC i l'adquisició d'alta tecnologia d'avantguarda
· La inversió en infraestructures constitueix un dels principals eixos de les polítiques sanitàries de la Comunitat Valenciana



La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va destinar en la legislatura passada 386 milions d'euros per a la construcció, ampliació i reforma d'edificis, així com per al condicionament i l'adquisició d'alta tecnologia sanitària a fi de millorar la prestació assistencial en tot el territori de la Comunitat Valenciana.

En concret, aquestes actuacions preveuen el Pla d'infraestructures 2016-2019, les successives convocatòries del Pla d'intervencions arquitectòniques en consultoris (PIAC), així com l'equipament d'avantguarda per a la xarxa pública, part d'aquest, fruit del protocol signat amb la Fundació Amancio Ortega (FAO) per a l'atenció, el diagnòstic i el tractament de malalties oncològiques a la Comunitat Valenciana.

Entre les principals actuacions dutes a terme a la província de València, destaca el complex sanitari Campanar-Ernest Lluch, en el qual s'ha rehabilitat l'edifici que allotja el nou servei d'urgències, la inversió del qual ha sigut de 685.855 euros i que va obrir les portes el passat 13 de juny.

Així mateix, ja s'han adjudicat les obres del nou centre de salut i del centre d'especialitats (25,89 milions d'euros), així com del nou servei d'emergències sanitàries (3,19 milions d'euros), l'inici del qual està previst per a principi de 2020. També s'han completat les obres de desamiantatge estructural de l'hospital de rehabilitació, en què s'han invertit més de 3 milions d'euros. I s'han aprovat els projectes dels desamiantatges estructurals del pavelló central (7,51 milions d'euros) i l'Escola d'Infermeria (1,93 milions d'euros).

D'altra banda, ja s'ha adjudicat la redacció del projecte bàsic per a l'obra de reforma i ampliació de l'Hospital Clínic de València, per a la primera fase del qual s'ha estimat un pressupost de prop de 24,5 milions d'euros amb l'objectiu de modernitzar i ampliar l'hospitalització, renovar i augmentar les consultes externes, i potenciar les activitats assistencials avançades.

També en la redacció del projecte d'execució (amb una inversió d'1,20 milions d'euros) està actualment la reforma de l'Hospital de Crònics i Llarga Estada del Militar, que suposarà una inversió total de més de 26,50 milions d'euros.

Per la seua banda, l'Hospital de la Ribera d'Alzira ha conclòs les obres del nou quiròfan, que han suposat una inversió de 400.000 euros. A Gandia, Sanitat ha conclòs les obres de demolició de l'antic hospital Francesc de Borja (1,42 milions d'euros) per a poder construir el Complex Sanitari Roís de Corella, que inclourà un centre de salut integrat i un centre de salut pública. El pressupost d'aquesta obra, la licitació de la qual ja s'ha iniciat, és de prop de 18,3 milions d'euros.

A més, està en execució l'obra del nou hospital d'Ontinyent, amb una inversió total de més de 31 milions d'euros. L'edifici hospitalari es desplegarà en una superfície total pròxima als 27.000 metres quadrats construïts (davant dels prop de 7.000 actuals) i el seu programa funcional ampliarà de manera significativa la cartera de serveis, que passarà de 56 a 82 llits (50 en habitacions individuals), de 3 a 5 quiròfans, de 13 a 24 consultes externes, de 6 a 18 llocs d'urgències, i incorporarà nous serveis com una UCI.

Entre les obres de reforma d'infraestructures ja finalitzades a la província de València, destaquen les de pediatria i hospital de dia pediàtric de l'Hospital Clínic, i de l'USMI Malva-rosa; així mateix, les de l'UCI de l'Hospital Arnau, les urgències pediàtriques de Llíria, els quiròfans d'urgències, paritoris i reparació estructural de l'Hospital de Sagunt.

Respecte d'altres infraestructures en Atenció Primària, a la ciutat de València s'estan executant les obres de reparació de les cobertes en el Centre de Salut Pare Jofre, i estan aprovats els projectes bàsics dels nous centres de salut de Tres Forques i Malilla, actualment els dos en redacció de projecte d'execució.

També s'han realitzat reformes de climatització al Centre de Salut d'Ayora per un import de 350.000 euros; a Catarroja, el passat 28 de novembre, es van iniciar les obres d'ampliació i reforma del centre de salut del municipi per un import pròxim als 5 milions d'euros; està en supervisió la reforma i ampliació del Centre de Salut d'Algemesí; la reforma i ampliació del Centre de Salut de Moncada té ja aprovat el seu projecte d'execució, així com el nou centre de salut de Quatretonda.

Província d'Alacant

A Alacant, la Conselleria de Sanitat Universal ha iniciat el passat mes d'octubre les obres de reforma de les urgències generals i pediàtriques de l'Hospital General, que suposaran una inversió superior als 5 milions d'euros. També el passat mes d'abril s'ha recepcionat la nova zona de radiofarmàcia a l'Hospital Sant Joan, que ha suposat una inversió de prop de 400.000 euros; i s'han realitzat obres de millora d'accessos a l'Hospital d'Elda i s'hi han executat les rampes per un import de 300.000 euros. Així mateix, s'han reparat els sostres de l'Hospital Marina Baixa, les obres dels quals van concloure l'abril d'enguany mitjançant un procediment d'emergència i amb una inversió de 600.000 euros.

Sanitat realitzarà les obres d'ampliació de l'Hospital Marina Baixa, que disposa d'una inversió total estimada de prop de 31 milions d'euros. Actualment, té ja contractada la redacció del projecte i direcció de l'obra (més de 800.000 euros). I s'han habilitat 900 places d'aparcament per a millorar l'accessibilitat i l'aparcament en l'entorn de l'hospital. També s'ha adjudicat ja la redacció del projecte bàsic de l'ampliació per a la UIAE de l'Hospital Vega Baja d'Orihuela (prop de 650.000 euros), les obres de la qual estan estimades en un import de 24,26 milions d'euros.

A Elx, està en fase de licitació el nou bloc quirúrgic de l'Hospital General, les obres del qual suposaran una inversió de més de 12,49 milions d'euros. El cost de la redacció de projecte i direcció de l'obra han suposat una inversió de 314.621 euros.

Així mateix, a principi de 2020 es publicarà la licitació de les obres d'ampliació i reforma del servei d'urgències de l'Hospital Universitari Sant Joan, pressupostades en quasi 4 milions d'euros. Sanitat ja ha aprovat el projecte bàsic i d'execució i ha sol·licitat la corresponent llicència d'obres, que es realitzaran mantenint l'activitat assistencial. Sanitat té també prevista per a l'any que ve la licitació de les obres de construcció de l'hospital de dia i servei d'oncologia d'aquest centre sanitari, amb un pressupost xifrat en aproximadament 1.800.000 euros i per a les quals ja s'ha sol·licitat a l'Ajuntament la llicència corresponent.

En Atenció Primària, s'han realitzat les obres de construcció del nou centre de salut Orihuela Rabaloche, amb una inversió de més d'1,73 milions d'euros. També s'han conclòs les obres de reparació de la façana i la millora de l'eficiència energètica de l'envolupant del Centre de Salut Foietes de Benidorm, amb un import de 400.000 euros.

Així mateix, està en supervisió el projecte d'execució de les obres d'ampliació del Centre de Salut de Cox; i també està aprovat el projecte bàsic dels nous centres de salut de Benidorm Rincón de Loix i Virgen de la Cabeza d'Elda.

En el cas de la reforma del Centre Sanitari Integrat Santísima Faz-carrer Girona d'Alacant, el projecte d'execució del qual està aprovat, el pressupost de licitació és d'11,6 milions d'euros.

També s'han iniciat les obres d'ampliació, reforma i millora de l'eficiència energètica del Centre de Salut de Sant Joan d'Alacant, en què s'han invertit més de 2 milions d'euros, la qual cosa permetrà augmentar la prestació assistencial del centre amb la incorporació d'una nova àrea maternal i de salut mental i l'ampliació d'algunes zones existents.

A la província d'Alacant, destaquen també les obres de reforma realitzades en les urgències de l'Hospital General d'Elx, així com les de renovació de les hemiplantes; de la mateixa manera, la província disposa ja de les realitzades en els paritoris de l'Hospital d'Elda, així com en el Centre de Salut de Cocentaina.

Província de Castelló

A Castelló de la Plana, entre les obres ja concloses destaquen les d'hemodinàmica de l'Hospital General de Castelló, els nous paritoris i la sala blanca de farmàcia Hospital de La Plana, així com les obres d'habilitació de l'espai i instal·lació de la ressonància magnètica de Vinaròs.

A més, per a la remodelació i ampliació de l'àrea de cirurgia major ambulatòria de l'Hospital General de Castelló, s'acaba d'adjudicar la redacció del projecte i la direcció d'obra de la fase 3 (l'obra s'ha realitzat en tres fases, ja que l'hospital no ha cessat la seua activitat mentre es duien a terme). En total, el pressupost s'acosta als 190.000 euros de la fase 1, 171.000 de la fase 2 i quasi 1,3 milions d'euros de la fase 3. També, en el General de Castelló s'ampliarà i reformarà el servei d'urgències amb la remodelació i ampliació de la superfície quasi al doble de l'actual. L'obra, que disposa d'un pressupost de més de 4,2 milions d'euros, està en fase de licitació.

Quant a Atenció Primària, també van començar a l'abril les obres de construcció del nou centre sanitari Raval-Universitat, un centre que substituirà l'actual consultori auxiliar per a la qual cosa s'adequaran les infraestructures sanitàries a les necessitats reals de la població i que té un pressupost d'adjudicació de més de 2 milions d'euros.

A més, la Conselleria de Sanitat Universal ha iniciat les obres d'ampliació i reforma del Centre de Salut de la Vall d'Uixó que, amb un pressupost d'adjudicació de quasi 2,5 milions d'euros, ampliaran la superfície del centre pràcticament al doble de la que té actualment, de manera que disposarà d'un total de 24 consultes més. En el cas del Centre de Salut de la Vall d'Uixó II, les obres de reparació de les façanes, pressupostades en més de 285.000 euros, ja han conclòs la reforma i restauració del Centre de Salut de Morella.


Prop de 6 milions per a millorar infraestructures en 128 municipis

Amb la tercera convocatòria del Pla d'intervencions arquitectòniques en consultoris (PIAC), Sanitat també haurà concedit un total de 5.930.814 milions d'euros destinats a millorar les infraestructures d'Atenció Primària de 128 municipis de tota la Comunitat Valenciana. Així, el març de 2018 es va llançar la primera convocatòria d'aquest amb un pressupost d'1.820.486 euros, de la qual es van beneficiar 46 municipis; la segona convocatòria, per un import d'1.381.152 euros, va concedir subvencions a 20 municipis, i la tercera edició del PIAC preveu un total de 2.729.175 euros per a 62 municipis més.

L'objectiu principal d'aquests prop de 6 milions d'euros en subvencions atorgades a través del PIAC per a abordar obres de reforma, reparació, restauració, rehabilitació, conservació i manteniment de consultoris auxiliars és humanitzar els espais on més hores passen els usuaris, per a donar un impuls a l'Atenció Primària, especialment en els municipis més despoblats de la Comunitat.

Equipament d'avantguarda fruit del protocol signat amb la FAO

Finalment, Sanitat també ha adquirit aquesta última legislatura alta tecnologia sanitària per a l'atenció, el diagnòstic i el tractament de malalties oncològiques en la xarxa pública de la Comunitat Valenciana. Part d'aquesta inversió és fruit del protocol signat amb la Fundació Amancio Ortega.

Entre altres adquisicions, estan a València els equips de PET-TAC i actualització de mamògraf, al Doctor Peset; TAC de 16 talls, a Sagunt; actualització de mamògraf i accelerador, al Clínic; TAC de 64 talls, mamògraf, estereotàxia i ressonància magnètica a l'Arnau; estereotàxia i TAC de 16 i 64 talls a Xàtiva-Ontinyent, i mamògrafs amb estació de diagnòstic i estereotàxia, a la Ribera i Gandia.

A Alacant, s'ha adquirit 1 PET-TAC, a Sant Joan; 1 TAC i accelerador, al General d'Elx; 1 ressonància magnètica i accelerador, a Sant Joan, i 1 mamògraf a Alcoi, Marina Baixa i Orihuela.

Finalment, a Castelló disposen d'1 nou TAC de 16 talls a La Plana; 1 mamògraf, al General de Castelló, i 1 ressonància magnètica a Vinaròs.