Sanitat Universal i Salut Pública
Sanitat pública

L'Hospital General de València incorpora una consulta de micropigmentació de l'arèola per a les dones mastectomitzades

17/01/2020
L'Hospital General de València incorpora una consulta de micropigmentació de l'arèola per a les dones mastectomitzades
- És la primera consulta que es crea en un hospital públic valencià per a completar el procés de reconstrucció de la mama
- Una infermera experta en micropigmentació estarà a càrrec de la consulta
- És la primera consulta que es crea en un hospital públic valencià per a completar el procés de reconstrucció de la mama
- Una infermera experta en micropigmentació estarà a càrrec de la consulta



La micropigmentació de l'arèola mamària i del mugró de les dones mastectomitzades està inclosa en la cartera de serveis de l'Hospital General de València a partir d'aquest divendres, segons ha anunciat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, que ha assistit a la inauguració de la primera consulta de micropigmentació en la sanitat pública valenciana.

La consulta està a càrrec d'una infermera de l'hospital experta en micropigmentació, que té més de 14 anys d'experiència com a tatuadora.

Barceló ha explicat que la micropigmentació de l'arèola mamària i del mugró, com a part de la reconstrucció mamària en pacients tractades de càncer de mama, "tanca el procés reconstructiu, amb els enormes beneficis físics i psicològics que suposa per a una dona que passa per un procés com aquest".

Aquesta nova consulta s'ha impulsat des de la direcció d'Infermeria, i s'emmarca dins del procés d'humanització de l'atenció oncològica que es presta a les pacients.

S'ha ubicat al segon pis del pavelló B, forma part de la Unitat Funcional de Mama i serà el Servei de Cirurgia Plàstica el que derive les pacients que es consideren candidates perquè es puguen sotmetre a aquesta tècnica després de la reconstrucció de la mama.

"El resultat que s'obté és més que acceptable i millora la visió que té la pacient respecte del seu pit. D'aquesta manera, es culmina tot el tractament reconstructiu al mateix centre hospitalari després de patir una resecció de la mama", hi ha afegit la titular de Sanitat.

A l'Hospital General de València es diagnostiquen cada any de càncer de mama més de 200 dones i una majoria d'aquestes se sotmeten a una mastectomia (resecció de la mama) total o parcial.

Tal com ha explicat el director d'Infermeria, Tomás Aparicio, "serà una consulta d'infermeria programada, amb agenda i codi propi, i estarà a disposició de les pacients els divendres en horari de 08.00 a 15.00 hores".

Amb la micropigmentació s'obté un gran realisme, mitjançant la incorporació d'un efecte 3D per a recrear una arèola pràcticament igual a la de la mama contralateral.

El cap del Servei de Cirurgia Plàstica, Severiano Marín, ha indicat que quan els professionals de Cirurgia acaben la reconstrucció de la mama "podem derivar immediatament la pacient per a micropigmentar l'arèola, depenent de si hem d'esperar que el pes de la mama reconstruïda modifique l'altura d'aquesta, o no. Per a elles és molt important recuperar la imatge corporal de cara a tornar a la normalitat amb una actitud més positiva".

Amb la incorporació d'aquesta consulta d'infermeria, les dones que han superat un càncer de mama poden tancar un capítol de la seua vida i seguir avant, això sí, mantenint els controls que procedisquen en cada cas.

La segona autonomia a incorporar aquesta tècnica

La Comunitat Valenciana és la segona autonomia a oferir des del sistema públic aquest nou tractament, que permet completar el procés assistencial d'aquelles pacients amb càncer de mama que requerisquen aquesta atenció, tot això amb l'avantatge addicional de rebre el tractament des de dins del mateix sistema sanitari i no haver de recórrer a clíniques externes, i amb l'increment de seguretat i satisfacció que això suposa per a les usuàries.

La micropigmentació mamària és una tècnica mínimament invasiva per a la correcció de les imperfeccions i les alteracions cutànies derivades de la reducció mamària, que sovint provoquen l'absència de l'arèola mamària o del mugró. La tècnica consisteix bàsicament a introduir en l'epidermis o en la dermis, mitjançant punció, una sèrie de pigments que simulen el color de la pell de la zona que s'ha de tractar per a restaurar el color fisiològic i crear un efecte estètic de pell intacta.

Sanitat ha decidit crear una xarxa de consultes de micropigmentació mamària dirigides per infermeres en diversos hospitals de la Comunitat.

Així, després de l'obertura d'aquesta primera consulta a l'Hospital General de València, està previst obrir gradualment noves consultes d'infermeria en diversos hospitals de les tres províncies, per a garantir l'aplicació d'aquest nou tractament a les pacients que el requerisquen.

En aquestes consultes, la infermera rebrà de manera autònoma, i remesa pel cirurgià plàstic, la persona susceptible de ser tractada i, després d'un procés de valoració i diagnòstic infermer, aplicarà el tractament que considere més adequat per a cada cas.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

- És la primera consulta que es crea en un hospital públic valencià per a completar el procés de reconstrucció de la mama

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló