Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Sostenibilitat edificis

Martínez Dalmau: "La Comunitat té un gran desafiament en polítiques d'eficiència i sostenibilitat energètica en edificis"

21/01/2020
Martínez Dalmau: 'La Comunitat té un gran desafiament en polítiques d'eficiència i sostenibilitat energètica en edificis'
- El vicepresident segon s'ha reunit a Brussel·les amb la secretària general de Housing Europa, Sorcha Edwards
- El vicepresident segon s'ha reunit a Brussel·les amb la secretària general de Housing Europa, Sorcha Edwards


El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, s'ha reunit a Brussel·les amb la secretària general de Housing Europa, Sorcha Edward, a fi d'intercanviar experiències i projectes, i també plantejar la necessitat de disposar d'instruments de finançament per a dur a terme polítiques d'eficiència i sostenibilitat energètica en edificis, així com finançar cooperatives d'habitatge.

Ha sigut la primera de les reunions de l'agenda institucional que el vicepresident segon mantindrà a la capital europea fins dijous que ve.

Housing Europe és la Federació Europea d'Habitatge Públic, Social i Cooperatiu, fundada en 1988. En aquesta federació estan representades 45 nacions i federacions regionals europees que treballen per a proveir serveis que garanteixen l'accés a un habitatge digne i assequible. Sempre des d'una perspectiva econòmica i ambientalment sostenible.

El vicepresident ha manifestat que la "Comunitat té un gran desafiament en polítiques d'eficiència i sostenibilitat energètica en edificis". Cosa que, ha continuat, "exigeix respostes audaces, per a maximitzar els beneficis per a la salut, la qualitat de vida, la resiliència i la competitivitat".

Martínez Dalmau ha advocat per una estreta coordinació amb les institucions europees per a optimitzar les relacions i els recursos en totes les àrees d'actuació, com es recull en el Pacte Verd Europeu.
És ?ha dit? un objectiu prioritari del Govern Valencià l'ús eficient de l'energia, així com els recursos en la construcció i la renovació d'edificis.

En al·lusió al Pacte Verd Europeu, ha explicat que "es tracta de respondre als reptes del clima a través d'una nova estratègia de creixement que faça possible impulsar una societat equitativa i pròspera amb una economia moderna, eficient en l'ús dels recursos, en definitiva, una economia competitiva, en la qual estiguen descartades les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle en 2050".

Martínez Dalmau, que ha estat acompanyat per la secretària autonòmica d'Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, i pel secretari autonòmic d'Habitatge i Funció Social, César Jiménez, ha traslladat a la secretària general de Housing Europa les línies de treball de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica de la Generalitat.

La primera de les línies està dirigida a millorar l'hàbitat i els entorns urbans amb criteris de sostenibilitat, inclusió i resiliència, i inclou accions concretes com l'impuls de la rehabilitació al parc privat d'habitatge, mitjançant la gestió d'ajudes (a través del pla Renhata, el Pla estatal d'habitatge i d'altres per al desenvolupament de l'Informe d'avaluació d'edificis).

També ha informat sobre les accions referides a estudiar i quantificar la incidència de l'amiant als edificis del parc privat d'habitatge, per tal que en el pròxim exercici pressupostari es puguen dissenyar ajudes per a retirar-lo, destinades a aquelles persones propietàries dels immobles que continguen aquest material perjudicial per a la salut.

Actuacions que, segons ha detallat, es preveuen en el marc de la directiva d'abril de 2018 de la Unió Europea que estableix que els estats membres han de dissenyar una estratègia a llarg termini per a la renovació del parc residencial i no-residencial per a arribar a la descarbonització total en 2050.

La renovació prevista ha d'estar programada entre els 30 i 40 anys després de la construcció dels edificis per a adaptar-se a les noves certificacions energètiques.

Visita a la Delegació de la Generalitat a Brussel·les

El vicepresident també ha visitat la Delegació de la Generalitat a Brussel·les i ha mantingut una reunió de treball amb l'equip tècnic de la Fundació Comunitat Valenciana-Regió Europa per a coordinar l'acció del Consell en matèria d'habitatge i sostenibilitat energètica en edificis a la Unió Europea.

L'objectiu ?ha traslladat? és poder influir en les diverses directrius que emanen de la Unió Europea, així com assolir legislació favorable per als interessos de la Comunitat Valenciana.

Galeria d'imatges