Presidència
Administració Local

El Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana executa en 2019 quasi el 100% del pressupost assignat per la Generalitat

24/01/2020
- El Fondo contará este año con una dotación de 40 millones de euros
- El Fons tindrà enguany una dotació de 40 milions d'euros


El Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana ha executat en 2019 quasi el 100% del pressupost assignat per la Generalitat Valenciana, ja que dels 40 milions que tenia pressupostats per a invertir en ajuntaments i entitats locals s'han executat 39.940.000 euros.

Així s'ha posat de manifest en la reunió de la Comissió de Seguiment del Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana, a la qual han assistit el secretari autonòmic de Promoció Institucional i Cohesió Territorial, Alfred Boix, i el director general d'Administració Local, Antoni Such.

Boix ha destacat "el gran èxit d'aquest fons de cooperació, que representa una gran ajuda per als ajuntaments i les entitats locals menors de la Comunitat, ja que els permet assolir l'autonomia financera necessària per a millorar la prestació dels serveis públics".

Enguany la Generalitat Valenciana assigna novament 40 milions d'euros al Fons de Cooperació, als quals cal sumar les aportacions de la Diputació de València i Castelló, amb 20 milions d'euros i 5.700.000 euros, respectivament.

Per la seua banda, Antoni Such ha anunciat que s'està elaborant una nova llei que regularà el Fons de Cooperació, "ja que en aquests moments, aquest instrument, fonamental per a enfortir l'Administració municipal, està regulat per un decret, i considerant l'èxit i la repercussió que ha tingut és necessari que les funcions que té passen a ser regulades per una llei", ha assenyalat.

En la Comissió de Seguiment del Fons de Cooperació han participat també: la directora general de Pressupostos, Eva Martínez; el director general de Transparència, Atenció a la Ciutadania i Bon Govern, Andrés Gomis; el diputat d'Hisenda i Innovació de la Diputació de València, Vicent Mascarell, i el diputat de Promoció Ceràmica, Cooperació i Concertació amb Ajuntaments, Sepam i Oficina Tècnica, de la Diputació de Castelló, Ximo Huguet.

Per part de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies ha assistit a la reunió el secretari general, Vicente Gil. Així mateix, la Comissió ha comptat amb la presència de l'alcalde de Rafelbunyol, Francisco Alberto López, l'alcaldessa d'Onda, Carmina Ballester, i l'alcalde de Pedreguer, Sergi Ferrús.

Fons de Cooperació

El Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana, regulat en el Decret 51/2017, de 7 d'abril, del Consell, té l'origen en l'article 64.3 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, que n'estableix la creació per a potenciar l'autonomia local dels municipis i de les entitats locals menors.

Les dotacions pressupostàries d'aquest fons, que s'estableixen cada any en la Llei de pressupostos de la Generalitat, estan destinades a finançar serveis, infraestructures i equipaments bàsics dels municipis de la Comunitat amb l'objecte d'impulsar la millora en la prestació dels serveis públics.

Per a poder garantir l'equilibri econòmic dels ens locals de la Comunitat i el principi de solidaritat, a més de les consignacions pressupostàries que anualment estableix la Llei de pressupostos de la Generalitat, el Fons disposa de les aportacions de les diputacions provincials adherides voluntàriament a aquest.

Per a la implementació, el seguiment i el control de l'execució anual del Fons de Cooperació Municipal de la Comunitat Valenciana es crea la Comissió de Seguiment, adscrita a la Direcció General d'Administració Local de la Generalitat.

Galeria d'imatges