Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives

Oltra: "La Llei valenciana contra la violència sobre la dona es podrà aplicar també a les dones víctimes de violència masclista"

02/02/2020
- La norma valenciana s'ha adaptat al que estableix el Conveni d'Istanbul, que demana perseguir qualsevol tipus de violència contra les dones
- La vicepresidenta ha explicat que aquesta modificació permetrà ampliar l'atenció a les dones que pateixen qualsevol tipus de maltractament
- La norma valenciana s'ha adaptat al que estableix el Conveni d'Istanbul, que demana perseguir qualsevol tipus de violència contra les dones
- La vicepresidenta ha explicat que aquesta modificació permetrà ampliar l'atenció a les dones que pateixen qualsevol tipus de maltractament



La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha explicat que s'ha modificat la Llei valenciana contra la violència sobre la dona, per a adaptar-la al Conveni d'Istanbul, que té com a objectiu "detectar, previndre i eliminar qualsevol tipus de violència contra les dones i les xiquetes en qualsevol de les manifestacions d'aquesta".

La vicepresidenta ha indicat que l'ampliació de la norma, duta a terme a través de la Llei de mesures, respon a una de les grans demandes del moviment feminista i afecta tant el concepte de violència contra les dones com les manifestacions d'aquesta, i també el concepte d'agressor, que s'amplia als nous supòsits de violència.

D'aquesta manera, la violència contra les dones, en qualsevol de les manifestacions, passa a considerar-se una violació dels drets humans i s'hi inclouen com a tal conceptes nous, com ara els matrimonis forçosos o les pràctiques d'avortament o esterilització forçoses, així com qualsevol imposició o abús sexual, amb independència de si es té relació de parella amb l'agressor o no.

Per tant, les professionals de la xarxa de Centres Dona 24 hores que hi ha en diversos punts de la Comunitat Valenciana podran atendre tots aquests tipus de violència.

La vicepresidenta també ha assenyalat que a partir d'ara, en el cas de les treballadores públiques que siguen víctimes de violència de gènere, n'hi haurà prou amb tindre un certificat acreditatiu d'atenció especialitzada d'un organisme públic competent en matèria de violència sobre la dona per a poder sol·licitar el trasllat, la baixa o l'adaptació de la jornada laboral.

Una altra de les novetats és que, entre les mesures que les administracions públiques impulsaran per a informar i sensibilitzar sobre aquest tema, s'hi inclouen els programes de prevenció de la violència i de la promoció de nous models de masculinitat igualitària, "mitjançant el qüestionament de rols de gènere estereotipats i masclistes", ha indicat.

Així mateix, la llei estableix que la Generalitat no podrà contribuir al manteniment econòmic, per qualsevol fórmula de col·laboració, de mitjans de comunicació que incloguen publicitat sexista i de prostitució.

La vicepresidenta ha destacat que l'adaptació de la llei al Conveni d'Istanbul suposa un "gran avanç", ja que, a més de ser vinculant jurídicament, "implica reconéixer la violència contra les dones més enllà del marc de les relacions sentimentals i la descriu com un problema social".

Pacte violència

Oltra ha destacat que aquesta modificació normativa suposa un nou avanç en el marc del Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista, que ja fa dos anys que està en funcionament i que ha suposat un marc d'acord i de diàleg no només entre les diverses forces polítiques, sinó també per a la societat en conjunt.

L'acord, l'únic d'Espanya que preveu la participació directa de la societat civil, té un període de compliment de cinc anys i, en el segon aniversari, ja s'han posat en marxa el 82% de les 293 mesures inicials, segons ha informat la vicepresidenta, que ha explicat que s'ha decidit introduir-ne algunes de noves per a atendre la realitat del dia a dia, com és el cas de l'estratègia esmentada.

A hores d'ara, ja hi ha 166 mesures dutes a terme o en execució permanent, 74 que estan en procés i 53 pendents de desenvolupar, ha desglossat Oltra, que també ha indicat que en aquests dos anys 1.022 entitats i 12.108 particulars han subscrit el pacte a través del web (consulteu ací).

La vicepresidenta ha incidit en el fet que el pacte és un document viu i, com a tal, inclou noves fórmules per a lluitar contra les diverses formes de violència masclista que hi ha en la societat actual. En aquest sentit, ha recordat que l'any passat es va decidir crear un grup de treball sobre com lluitar contra la violència sexual des de la perspectiva de l'educació afectivosexual.
El pacte també ha creat un altre grup nou per a dissenyar la figura de l'acompanyament a dones víctimes de violència de gènere amb diversitat funcional, que és un col·lectiu doblement vulnerable i que requereix un suport específic en aquesta mena de situacions.

Així mateix, ha recordat que un altre dels objectius que s'han marcat des del Govern Valencià per a aquesta legislatura és aprovar una nova llei d'igualtat, que naixerà d'un procés participatiu, obert i horitzontal, i que treballarà sobre la base de la igualtat d'oportunitats entre homes i dones, una premissa bàsica en la lluita contra la violència masclista.

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra