Sanitat Universal i Salut Pública
Día Mundial contra el cáncer, 4 de febrero

La Conselleria de Sanitat insisteix en la importància de tindre hàbits de vida saludables per a previndre el càncer

03/02/2020
- Un 40% dels càncers nous que es diagnostiquen és poden previndre, segons els experts en oncologia
- La sanitat pública valenciana compta amb la tecnologia més capdavantera per als tractaments oncològics
- Un 40% dels càncers nous que es diagnostiquen és poden previndre, segons els experts en oncologia
- La sanitat pública valenciana compta amb la tecnologia més capdavantera per als tractaments oncològics



La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha insistit, amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer, que se celebra el 4 de febrer, en la importància de tindre hàbits de vida saludables per a previndre qualsevol classe de càncer.

De fet, un 40% dels càncers nous que es diagnostiquen es poden previndre, segons indiquen els experts en oncologia. Per això, des de Sanitat s'està duent a terme un esforç important per a fomentar hàbits saludables centrats en una bona alimentació, la realització d'exercici físic o evitar el consum de substàncies nocives com l'alcohol i el tabac.

Actualment, la taxa d'incidència de càncer se situa a la Comunitat Valenciana en les dones en 447,7 casos per 100.000 habitants i, quant als homes, la taxa és de 762,4 casos per 100.000 habitants.

A la Comunitat Valenciana es registren 78 diagnòstics nous cada dia i 31 defuncions a causa de les neoplàsies. Pel que fa als intervals d'edat, el 82% dels diagnòstics de càncer es donen a partir dels 55 anys i el 0,5% dels diagnòstics en menors de 15 anys.

Millora en el diagnòstic i en els tractaments

Un dels tractaments pioners que s'està administrant a la Comunitat Valenciana és la teràpia amb cèl·lules CAR-T. Tant l'hospital Clínic com l'hospital La Fe han sigut seleccionats pel Ministeri de Sanitat per a poder dur a terme aquesta teràpia. Únicament són huit centres els que han sigut designats per a administrar aquest tractament en adults, entre els quals estan els dos hospitals valencians que fins ara ja han aplicat la teràpia a dos pacients.

Aquesta teràpia nova consisteix en l'extracció de cèl·lules, limfòcits R, per a modificar-les en el laboratori i infondre-les novament al pacient. A més, obri noves possibilitats als pacients que han sigut diagnosticats de limfoma difús de cèl·lules grans B recidivant o refractari o amb leucèmia limfoblàstica aguda de cèl·lules B refractària.

D'altra banda, la sanitat pública evoluciona cap a nous models de diagnòstic. Actualment, experts en oncologia destaquen la importància que té el diagnòstic genòmic o molecular. Es tracta d'una oncologia més precisa per a conéixer els tumors de manera més específica, la qual cosa pot portar en alguns càncers, com el de mama, a evitar la quimioteràpia i aplicar un altre tipus de tractament amb hormones, gràcies a la plataforma genòmica.

En aquest sentit, els tractaments oncològics han anat evolucionant cap a una oncologia de més precisió, mitjançant la qual l'estudi del tumor és més exhaustiu en l'àmbit genètic i molecular i permet establir tractaments més precisos i específics en cada cas.

Tecnologia puntera per a tractaments de càncer

D'altra banda, els hospitals públics valencians han incorporat equipaments com ara els acceleradors lineals gràcies a la Fundació Amancio Ortega. Es tracta d'aparells de radioteràpia que en possibiliten l'aplicació en tumors de manera més eficaç.

Així, l'Hospital Provincial de Castelló, referent en oncologia en aquesta província, ha adquirit, a més de l'accelerador lineal, altres equips d'última generació, com la gamma càmera o el PET-TAC, que a més de fer exploracions oncològiques també permet la detecció de malalties neurodegeneratives com l'Alzheimer.

Una altra de les iniciatives que ha dut a terme aquest hospital és la renovació dels quiròfans intel·ligents amb la incorporació de l'última generació de plataformes d'imatge, que permet augmentar l'eficiència de l'espai quirúrgic i millora l'atenció de cada pacient.

L'Hospital Universitari Doctor Peset ha sigut el primer centre sanitari públic espanyol a aplicar una tècnica innovadora de cirurgia radioguiada per al tractament del càncer de mama, i altres tumors, de manera menys agressiva. Tot això ha sigut possible gràcies a la incorporació d'un equip de navegació portàtil d'última generació que genera una imatge tomogràfica isotòpica (SPECT) fusionada amb una imatge de TAC en una realitat virtual 3D.

A més, una altra de les iniciatives pioneres que s'ha desenvolupat a l'Hospital General Universitari de València és la micropigmentació de l'arèola mamària i del mugró de les dones mastectomitzades. La reconstrucció mamària en pacients tractades de càncer de mama tanca el procés reconstructiu, amb els enormes beneficis físics i psicològics que suposa per a la pacient.