Sanitat Universal i Salut Pública
Nous procediments

L'Hospital d'Alacant incorpora la nova tècnica de la sialoendoscòpia per al tractament de patologies de les glàndules salivals

08/02/2020
- És un procediment mínimament invasiu que consisteix en la introducció d'un endoscopi en els conductes salivals
- Aquest i altres temes d'actualitat s'han abordat en el XIV Congrés de la Societat Valenciana d'Otorrinolaringologia
- És un procediment mínimament invasiu que consisteix en la introducció d'un endoscopi en els conductes salivals
- Aquest i altres temes d'actualitat s'han abordat en el XIV Congrés de la Societat Valenciana d'Otorrinolaringologia



El Servei d'Otorrinolaringologia (ORL) de l'Hospital General Universitari d'Alacant acaba d'incorporar a la cartera de serveis que ofereix la sialoendoscòpia, un procediment nou que permet diagnosticar i tractar malalties de les glàndules salivals.

És el primer centre de la província que ha començat a utilitzar aquesta tècnica, la finalitat de la qual és visualitzar els conductes salivals introduint-hi un petit endoscopi.

"La sialoendoscòpia s'utilitza com a mètode diagnòstic i per a tractar determinades patologies, així com per a retirar cossos estranys o càlculs. En aquest sentit, naix com a alternativa al tractament convencional de la patologia salival, amb la filosofia de preservar les glàndules", ha explicat el cap del Servei d'Otorrinolaringologia, Guillermo Severá.

Algunes de les malalties que afecten aquesta regió anatòmica són la síndrome de Sjögren o la sarcoïdosi -que es caracteritza pel creixement de cèl·lules inflamatòries (granulomes) o les sialoadenitis de repetició parotídia (obstrucció recurrent de les glàndules salivals)-, entre altres. Aquestes poden generar mal sabor de boca, dolor, inflamació i una disminució considerable de la qualitat de vida del pacient.

Aquesta tècnica permet la visualització endoscòpica directa, la qual cosa pot ajudar a identificar patologies específiques, així com dilatacions, estrenyiments dels conductes que segreguen la saliva o taponaments mucosos, que es poden tractar fàcilment mitjançant dilatacions, neteges o aplicació directa de medicació.

"La sialoendoscòpia està en auge actualment, atés que és un procediment mínimament invasiu, amb menys risc i complicacions per al pacient i que permet evitar, moltes vegades, cirurgies de morbiditat més gran, com ara l'extirpació de les glàndules", ha remarcat Severá.

Així mateix, "és molt eficaç en el tractament de la parotiditis recurrent juvenil, una malaltia de les glàndules paròtides en edat pediàtrica, amb percentatges de curació que arriben fins al 80% dels pacients".

Formació en noves tecnologies en ORL

Precisament s'ha abordat aquest tema d'actualitat en el XIV Congrés de la Societat Valenciana d'Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (SVORL-CCC), que s'ha celebrat aquesta setmana a Alacant i el comité organitzador del qual ha sigut el Servei d'ORL del General d'Alacant.

Un congrés que vetla per la formació continuada dels especialistes i en el qual professors de fama nacional s'han posat al dia sobre les noves tecnologies que han sorgit en aquesta àrea. Els tres temes principals del congrés han sigut la cirurgia virtual i la impressió 3D, la robòtica i la sialoendoscòpia.

Pel que fa al primer, els programes informàtics actuals permeten crear, mitjançant les dades obtingudes de la TC del pacient, una imatge tridimensional que representa de forma exacta la lesió del pacient.

Amb aquesta imatge, "podem simular el tractament quirúrgic que durem a terme posteriorment, en viu, al quiròfan, amb la qual cosa en disminueixen les complicacions, es redueix el temps de la cirurgia i augmenta la seguretat i eficàcia de la intervenció. A l'Hospital d'Alacant hem començat a incorporar la cirurgia virtual amb simulacions en els procediments quirúrgics més complexos", ha subratllat Severá.

Així mateix, s'ha abordat la prevenció, el diagnòstic precoç i el tractament del càncer d'orofaringe (part mitjana de la faringe que inclou les amígdales i la base de la llengua) i la relació que té amb el virus del papil·loma humà (VPH).

Un altre dels temes que s'han analitzat en el congrés són els nous procediments diagnòstics i de tractament del vertigen i els trastorns de l'equilibri, "un motiu de consulta molt freqüent, tant en les urgències com en les consultes d'atenció primària i d'otorrinolaringologia, que pot arribar a afectar fins el 20% de la població de més de 65 anys, edat en què comporta risc de caigudes i genera una morbiditat alta", ha explicat Severá.