Sanitat Universal i Salut Pública
Investigació

Sanitat inicia la creació d'un banc nacional de limfòcits T específics per a l'ús immediat en infeccions postrasplantament

18/02/2020
Sanitat inicia la creació d'un banc nacional de limfòcits T específics per a l'ús immediat en infeccions postrasplantament
- El projecte 'T-Celbanc' parteix del registre únic de donants de cèl·lules d'àmbit nacional
- El Banc de Limfòcits T acurta el temps d'espera quan un pacient sotmés a trasplantament pateix una infecció per virus difícil de tractar
- El projecte 'T-Celbanc' parteix del registre únic de donants de cèl·lules d'àmbit nacional
- El Banc de Limfòcits T acurta el temps d'espera quan un pacient sotmés a trasplantament pateix una infecció per virus difícil de tractar



El projecte 'T-Celbanc' generarà un banc nacional de limfòcits T específics per a l'ús immediat en les infeccions postrasplantament. Aquest projecte s'inicia a partir del Registre de donants de cèl·lules (ReDoCel), únic en l'àmbit nacional i que permetrà dotar la sanitat de noves opcions de tractament basades en la teràpia cel·lular.

En el projecte participa personal investigador del Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana (CTCV), de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València i del Banc de Sang i Teixits de Barcelona.

Cada pacient que s'ha sotmés principalment a un trasplantament de medul·la òssia, la qual cosa actualment es coneix com a trasplantament de progenitors hematopoètics (TPH), o a un trasplantament d'òrgan sòlid (TOS), és prèviament immunodeprimit amb fàrmacs per a evitar el rebuig a aquests.

La qual cosa fa que també quede indefens davant de qualsevol tipus d'infecció. Les infeccions víriques per citomegalovirus (CMV) o pel virus Epstein-Barr (VEB) són molt comuns en aquests casos i els tractaments antivirals existents no són prou eficaços per a tractar-les.

"El fonament real d'aquest registre és el d'acurtar temps d'espera, ja que aporta un tractament específic i eficaç basat en la teràpia cel·lular, perquè les complicacions per la reactivació d'aquestes infeccions en persones immunodeprimides poden arribar a ser molt greus", ha afirmat María Paz Carrasco, investigadora de la Fundació Fisabio en el CTCV. A la Comunitat, aquest registre compta, de moment, amb 135 donants.

Perquè el tractament funcione és necessari que hi haja un cert grau de compatibilitat HLA amb el pacient, i que els limfòcits T del donant tinguen ja immunitat enfront d'aquestes infeccions. Per això, una de les premisses per a iniciar el projecte és la selecció de donants de sang habituals i que tinguen feta la determinació d'HLA per alta resolució.

En la primera fase del registre, els professionals responsables de ReDoCel del CTCV fan una cerca de donants potencialment vàlids basant-se en una selecció prèvia. Una vegada s'ha dut a terme aquesta cerca, els responsables contacten directament amb els donants, animant-los a formar part d'aquest registre.

Després de rebre tota la informació, i si les persones donants estan interessades a participar, acudeixen, amb cita prèvia, a algun dels punts d'extracció del CTCV per a fer-ne la inscripció consentida en el Registre, durant la qual se'ls extrauen unes mostres de sang per a confirmar que els seus glòbuls blancs són del tipus que els malalts necessiten.

Les persones donants més apropiades se seleccionaran per a una donació de limfòcits T, de manera que, quan després d'un trasplantament un pacient ho requerisca per una infecció específica, les cèl·lules immunes estaran disponibles per a l'ús immediat. Per a fer-ho, després de seleccionar el donant més idoni, se'l citarà perquè faça la donació de limfòcits.

Aquesta donació es du a terme com una donació de sang convencional o mitjançant un procés d'afèresi. En el primer cas, la fracció leucocitària és la que s'empra per a crear les defenses cel·lulars, i la resta de components podrà seguir el curs habitual del banc de sang i usar-ne les hematies i el plasma per a transfondre. L'afèresi extrau per separat només aquells components sanguinis que es necessiten.

Per aquest motiu, "no perdem un donant de sang, sinó que guanyem un superdonant", ha explicat Carrasco. Cal destacar que es podrà requerir la presència del donant fins a dues o tres ocasions per al procés d'extracció. Els limfòcits donats no s'infonen directament, sinó que passen per un procés exclusiu i complex en el laboratori amb una selecció dels limfòcits T específics per a cada infecció comentada, a fi d'assegurar-ne l'efectivitat i la seguretat.

El projecte 'T-Celbanc' està finançat per la convocatòria 'Reptes col·laboració 2017' del Programa estatal d'investigació, desenvolupament i innovació orientada als reptes a la societat, en el marc del Pla estatal d'investigació científica i tècnica i d'innovació 2013-2016 del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, i cofinançat per la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional.

Galeria d'imatges