Sanitat Universal i Salut Pública

L'Hospital Provincial participa en el registre mundial més gran de càncer de pròstata metastàtic

23/02/2020
L'Hospital Provincial participa en el registre mundial més gran de càncer de pròstata metastàtic
- El projecte, denominat Ironman, permetrà millorar els tractaments d'aquest tipus de tumor
- El centre castellonenc participarà amb l'aportació d'informació d'un grup que oscil·la entre 20 i 50 pacients
- El projecte, denominat Ironman, permetrà millorar els tractaments d'aquest tipus de tumor
- El centre castellonenc participarà amb l'aportació d'informació d'un grup que oscil·la entre 20 i 50 pacients



L'Hospital Provincial de Castelló s'ha sumat al projecte internacional Ironman, el primer registre de pacients amb càncer de pròstata metastàtic, que té com a objectiu millorar l'efecte dels tractaments d'aquest tipus de tumor.
Ironman, que compta amb la participació de centres en 14 països de tots els continents i preveu reunir 5.000 pacients amb càncer de pròstata metastàtic fins a 2022, és el projecte més ambiciós d'aquest tipus de tumors des del punt de vista col·laboratiu mundial.

A Espanya hi participen actualment huit centres, entre aquests l'Hospital Provincial, que es va incorporar el mes de gener passat i preveu aportar informació procedent d'un grup que oscil·la entre 20 i 50 pacients, segons ha explicat el doctor David Lorente, el qual lidera el projecte en l'hospital castellonenc.

El projecte, ha detallat Lorente, consisteix en la recopilació d'informació sobre la història mèdica dels pacients, així com l'aportació de mostres de sang per a anàlisis moleculars i els resultats d'enquestes periòdiques, que serviran per a mesurar l'impacte en la qualitat de vida dels homes amb càncer de pròstata avançat.

"Les dades permetran que tant investigadors com clínics comptem amb informació per a entendre les característiques de cada tumor i oferir el millor tractament", ha destacat el cap del Servei d'Oncologia, Alfredo Sánchez, per al qual la participació de l'Hospital Provincial en aquest projecte és molt important, perquè "coneixerem de manera directa l'impacte dels tractaments en la qualitat de vida".

El projecte Ironman naix a través de dues institucions nord-americanes amb vocació de col·laboració internacional: la Fundació Movember, una de les associacions sense ànim de lucre més importants en l'àmbit mundial per al suport de pacients amb càncer masculí, i el Prostate Cancer Clinical Trials Consortium, un grup per al desenvolupament de la investigació clínica en càncer de pròstata.

El projecte sorgeix davant de la falta de dades sobre els tractaments en vida real i l'impacte que tenen sobre la vida dels pacients, que generalment estan restringits als assajos clínics en què únicament es tracta un grup seleccionat de pacients amb molt bon estat general.

"Aquest estudi afavorirà la investigació per a poder millorar en el nostre coneixement i en el tractament de la malaltia i poder oferir als nostres pacients la seqüència terapèutica que millor s'adapte a les seues necessitats", ha subratllat el doctor Lorente.

L'Hospital Provincial també participa en el disseny d'un grup de treball per a intervencions específiques en qualitat de vida, junt amb investigadors del Guy's and St Thomas Hospital, de Londres; del Memorial Sloan Kettering Cancer Centre, de Nova York, i de la Northwestern University, de Chicago.

Càncer de pròstata

El càncer de pròstata és el més freqüent en homes. Cada any es diagnostiquen a Espanya prop de 31.000 casos nous. Aproximadament un 84,6 % dels pacients que pateix un càncer de pròstata a Espanya sobreviu més de 5 anys.

Si es té en compte la fase avançada de la malaltia, que presenta una fracció xicoteta dels pacients, la mitjana de supervivència actual és aproximadament de 3 anys. És en aquest grup de pacients en el qual el registre Ironman pretén analitzar l'impacte de les noves teràpies i determinar els biomarcadors moleculars que puguen ajudar a millorar la teràpia en un futur.

Galeria d'imatges