Hisenda i Model Econòmic
Plan de TDT

La Generalitat trau a licitació la renovació de la xarxa de transport i difusió del múltiple digital de la Comunitat Valenciana

25/02/2020
- El contracte segueix la renovació tecnològica de la xarxa de difusió pròpia de TDT per a millorar-ne la qualitat de l'emissió i la fiabilitat
- El múltiple digital autonòmic (MAUT) és el que utilitzen els canals públics À Punt, À Punt HD i À Punt Ràdio
- El contracte segueix la renovació tecnològica de la xarxa de difusió pròpia de TDT per a millorar-ne la qualitat de l'emissió i la fiabilitat
- El múltiple digital autonòmic (MAUT) és el que utilitzen els canals públics À Punt, À Punt HD i À Punt Ràdio



La Generalitat ha tret a licitació el contracte mixt de subministrament i posada en servei per a la renovació tecnològica de la xarxa de difusió del múltiplex autonòmic de la Comunitat Valenciana.

Durant l'estiu passat, el Govern d'Espanya va aprovar, mitjançant el Reial decret 391/2019, de 21 de juny, el Pla tècnic nacional de TDT que estableix que els prestadors del servei públic de comunicació audiovisual televisiva de cobertura autonòmica hauran d'assolir, abans de l'1 de juny d'enguany, una cobertura d'almenys el 98 per cent de la població per al canal múltiple digital, o múltiplex, autonòmic (MAUT).

La Generalitat compta amb una xarxa pròpia per al transport i la difusió de TDT, que permet la difusió del múltiple digital autonòmic, pel qual es transmet el senyal tant dels canals públics À Punt, À Punt HD i À Punt Ràdio, com dels privats 8 Mediterráneo i BOM Cine.

A fi de complir amb la normativa vigent i prestar el servei en les condicions exigides, la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, a través de la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), ha tret a licitació un nou contracte per a la renovació tecnològica de la xarxa.

La xarxa actual està en una situació d'obsolescència funcional i tecnològica, per la qual cosa requereix la substitució i la renovació de l'equipament amb equips d'última generació, que permeten millorar i incrementar l'operativitat, les prestacions i la fiabilitat de la xarxa, així com reduir substancialment el consum elèctric dels centres emissors i reemissors.

Segons el director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel García Duarte, "amb aquesta iniciativa es garanteix la millora de la qualitat del servei públic de radiodifusió i televisió d'àmbit autonòmic en tot el territori de la Comunitat Valenciana".

"A la fi del procés ?ha continuat? els ciutadans i les ciutadanes de la Comunitat Valenciana comprovaran que s'ha produït una millora en la qualitat de l'emissió i un augment de la continuïtat del servei, és a dir, menys fallades i menys talls d'emissió en aquests canals en el seu televisor".

D'altra banda, García Duarte ha explicat que, "considerant que el senyal de televisió és extremadament exigent en capacitats i latència, la nova xarxa de transport i distribució de senyal ens permetrà, amb el temps, oferir més serveis d'alt valor afegit i servirà de punt de partida per a la futura evolució de la xarxa de la Generalitat al complet".

"De fet ?hi ha afegit?, els primers beneficiats de la renovació de la xarxa, que suposa convertir-la en una xarxa multiservei, seran els serveis d'emergències i seguretat de la Generalitat, que són els principals usuaris actuals".

Subministrament i serveis

L'objecte del contracte és el subministrament, la instal·lació i la posada en servei d'equipament per a la renovació tecnològica de la xarxa, així com la desinstal·lació de l'equipament substituït i la prestació d'un servei de garantia del nou equipament.

Això inclou el subministrament d'equipament maquinari i programari dels subsistemes de difusió i distribució del múltiple digital autonòmic, així com els serveis de formació del personal de la Generalitat sobre l'equipament; el servei de suport directe dels fabricants que el subministren, i la documentació associada a les instal·lacions fetes.

El contracte compta amb un pressupost estimat de 2.476.000 euros, que cal executar en 12 mesos. El termini per a la presentació d'ofertes acaba el pròxim 2 de març de 2020.