Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Vivienda

Martínez Dalmau: "L'objectiu de la Generalitat és proporcionar un servei públic de qualitat en habitatge que siga homologable als referents europeus"

27/02/2020
- El vicepresident segon s'ha reunit amb representants de diputacions i mancomunitats
- El vicepresident segon s'ha reunit amb representants de diputacions i mancomunitats


El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha presidit la primera trobada sectorial sobre 'Nova governança. Gestió compartida i descentralització de la política d'habitatge', amb la participació de representants de les diputacions provincials, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i de les mancomunitats de la Comunitat.

La finalitat de la reunió ha sigut traslladar-los la proposta de reordenació de la gestió de la política d'habitatge de la Generalitat, com es preveu en el pla 'Hàbitat 20-30'. Un pla que, en l'actualitat, es troba en període de participació per a elaborar una proposta final.

El departament que dirigeix Martínez Dalmau ha programat una sèrie de reunions sectorials, en total sis, per a abordar qüestions relatives a la nova governança, a l'habitatge d'interés social, al dret a l'habitatge, a la transició verda, a la innovació en l'hàbitat i a la coordinació institucional.

En cada reunió es comptarà amb agents experts en la matèria per a poder elaborar conjuntament el pla 'Hàbitat 20-30' que "millor s'ajuste a les capacitats, necessitats i aspiracions del Consell per a donar resposta a la ciutadania", segons ha dit el vicepresident.

El pla 'Hàbitat 20-30', la versió preliminar del qual es va presentar el 15 de gener, es concep, com ha explicat Martínez Dalmau, "com l'instrument operatiu amb què poder garantir la funció social de l'habitatge a la Comunitat i proporcionar un servei públic de qualitat homologable als referents europeus".


Cinc mesures fonamentals

La nova governança la componen cinc mesures fonamentals. La primera és la caracterització a tres escales de la gestió a través d'oficines municipals d'habitatges, oficines locals (metropolitanes o mancomunals) i la mateixa Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica.

La segona mesura és el servei de la finestreta única en matèria d'habitatge, cosa que suposarà una unificació de tots els procediments en una única oficina de proximitat.

La tercera se centrarà en la creació d'una xarxa d'observatoris de l'hàbitat i la segregació urbana de la Comunitat Valenciana. Serà un visor de preus del lloguer, d'espais urbans sensibles, i un catàleg de sòl protegit, entre altres aspectes.

L'elaboració de plans pluriennals locals serà la quarta pota d'aquesta nova governança, en la qual es farà una previsió i un cronograma d'actuacions municipals i autonòmiques.

El cinqué, i últim, punt se centrarà en la signatura de convenis de col·laboració amb municipis, mancomunitats i diputacions per a donar-los un suport integral en matèria d'habitatge i regeneració urbana.

Ajudes per a reforma

Prèviament a la trobada, el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha inaugurat la jornada informativa sobre 'Ajudes econòmiques per a la reforma, rehabilitació i regeneració urbana. Actuacions per a pal·liar els danys produïts per la DANA'.

En la seua intervenció, s'ha referit al fet de com Alacant i la seua àrea metropolitana fan uns esforços notables per a abordar els desafiaments dels temporals recents, conseqüència de l'inqüestionable canvi climàtic. Una trajectòria que va començar ?ha dit? amb les àrees de rehabilitació integral a la darreria del segle passat i que ha sigut reconeguda amb la concessió d'una estratègia de desenvolupament urbà sostenible i integrat (EDUSI) de Las Cigarreras, que mobilitzarà més de 110 milions d'euros.

Martínez Dalmau s'ha referit als reptes del seu departament en el moment actual.

En aquest sentit, ha manifestat que "volem col·laborar i integrar en la ciutat el patrimoni de la Generalitat fent-nos càrrec de la seua fragilitat. Els ARRU del barri del Carme i Miguel Hernández en són bona prova, la inversió total dels quals suma 6,7 milions d'euros. Però no volem quedar-nos ací. Tal com hem fixat en el pla 'Hàbitat 20-30', en aquesta legislatura orientarem els nostres esforços cap a una transició verda en el sector, expressió més completa d'aquesta preocupació per l'altre".

En la jornada han participat representants de la Conselleria per a detallar les ajudes pel temporal i també el programa d'ajudes del Pla estatal i de la Generalitat per a la reforma d'interiors i accessibilitat.

Així mateix, ha intervingut la directora de l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE), Begoña Serrano, per a abordar la inspecció i l'avaluació dels danys produïts en municipis afectats per la DANA, tant al Baix Segura com a la Vall d'Albaida.

Galeria d'imatges