Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica

Mireia Mollà defensa l'exempció del peatge per als regants de la Vega Baixa per l'aigua concessionada que no puga ser aprofitada per al camp

27/02/2020
Mireia Mollà defensa l'exempció del peatge per als regants de la Vega Baixa per l'aigua concessionada que no puga ser aprofitada per al camp
- La Conselleria d'Agricultura dóna suport a la reducció de restriccions al 12% i al 7% per a regadius no tradicionals i tradicionals
- La Conselleria d'Agricultura dóna suport a la reducció de restriccions al 12% i al 7% per a regadius no tradicionals i tradicionals


La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha participat en la Junta de Govern de la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS).

Un dels punts més importants de l'ordre del dia era el referent a la revisió de les restriccions d'acord amb el Pla Especial de Sequera. Una decisió, la de reduir o no les dotacions, que es va ajornar en l'última trobada a l'espera de l'evolució dels indicadors.

La conselleria ha votat a favor d'alleujar les restriccions al 12% i el 7% per a regadius no tradicionals i tradicionals, respectivament, i equilibrar així les necessitats hídriques dels agricultors i agricultores d'acord amb l'evolució a la baixa dels índexs de sequera.

"Aquesta revisió ens sembla acceptable per a adequar les dotacions a la millora dels indicadors, sobretot si tenim en compte que algunes de les aigües lliurades no poden ser aprofitades per al camp", ha explicat la consellera.

En aquest sentit, Mollà ha acompanyat la postura del Riegos de Levante en les seues exigències d'exempció del peatge de les aigües concessionades amb una alta salinitat - el que les converteix en inviables per al reg-.

La consellera ha concretat que s'ha eximit, així, el pagament dels hm³ aportars al novembre i desembre, després de l'episodi de la Depressió Aïllada en Nivells Alts (DANA).

La titular d'Agricultura i Transició Ecològica ha considerat que l'admissió parcial és "positiva", ja que estableix el precedent al qual podran acollir-se les comunitats de regants quan reben aportacions amb elevada conductivitat o salinitat.

Per altra banda, el president de la CHS, Mario Urrea, ha agraït en la seua benvinguda la presència de la consellera d'Agricultura en la Junta de Govern, la qual cosa evidencia la defensa activa de la conselleria amb els regants del sud d'Alacant.

En el transcurs de la reunió, Urrea ha confirmat l'inici de l'expedient de declaració de risc químic de l'aqüífer del Camp de Cartagena, un procediment motivat per l'episodi de contaminació de la Mar Menor que porta aparellada mesures cuatelars i restriccions que afectaran els cultius de la zona.

Encara que aquesta mesura està prevista en la llei, fins al moment sol s'havia adoptat per a aqüífers sobreexplotats. Sobre aquest tema, Mollà ha qüestionat l'eficàcia dels programes d'actuació sobre zones vulnerables i ha plantejat la necessitat d'un pla integral que no es limite a les restriccions sobre l'extracció d'aigua.

Galeria d'imatges