Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat
Premis Perspectiva de Gènere

Martínez Dalmau i Arcadi España aposten per aplicar la perspectiva de gènere a les polítiques d'urbanisme, mobilitat i habitat

03/03/2020
Martínez Dalmau i Arcadi España aposten per aplicar la perspectiva de gènere a les polítiques d'urbanisme, mobilitat i habitat
- El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat participen en el lliurament dels IV Premis d'Urbanisme, Mobilitat, Paisatge, Habitatge i Arquitectura amb Perspectiva de Gènere
- Entre els premiats destaquen els ajuntaments de Mislata i Benetússer i el col·lectiu Sostre, així com Mariola Fortuño, María-Elia Gutiérrez-Mozo, José Parra-Martínez i Ana Gilsanz-Díaz
- El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat participen en el lliurament dels IV Premis d'Urbanisme, Mobilitat, Paisatge, Habitatge i Arquitectura amb Perspectiva de Gènere
- Entre els premiats destaquen els ajuntaments de Mislata i Benetússer i el col·lectiu Sostre, així com Mariola Fortuño, María-Elia Gutiérrez-Mozo, José Parra-Martínez i Ana Gilsanz-Díaz



El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha destacat que "una planificació urbana i de la mobilitat que considere les necessitats i els problemes de les dones contribuirà a fer les nostres ciutats més habitables per a totes les persones".

Així s'ha expressat en el lliurament dels IV Premis d'Urbanisme, Mobilitat, Paisatge, Habitatge i Arquitectura amb Perspectiva de Gènere, organitzats per la Generalitat. Un acte que ha començat amb unes paraules de suport i record per part d'Arcadi España a l'Associació Víctimes de Metro 3 de Juliol, que aquesta vesprada es concentren per última vegada a la plaça de la Mare de Déu.

Arcadi España, que ha participat junt amb el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha remarcat que "l'urbanisme també ha de reinventar-se, perquè propiciar l'urbanisme de gènere és incrementar el sentiment de pertinença de cada ciutadana i cada ciutadà al seu entorn urbà, és fer de les nostres ciutats espais democràtics".

En aquest sentit, ha afegit que "aquests són els objectius de totes les iniciatives que premiem hui, en línia amb l'Agenda urbana valenciana que estem elaborant, que gira entorn de conceptes com el dret a la ciutat i la planificació de la mobilitat, així com l'ús de les infraestructures per a facilitar la vida quotidiana". Per al conseller, la conciliació és un assumpte públic i l'urbanisme "ha de ser un element més en què aplicar la visió de la igualtat".

Per la seua banda, el vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha destacat que aquests premis tenen una importància "molt significativa perquè posen en pràctica idees innovadores el resultat final de les quals sempre repercuteix en la millora de la qualitat de vida de tota la ciutadania".

Així, ha afirmat que "les nostres ciutats, pobles i barris s'han configurat a partir dels valors d'una societat que és patriarcal" i que "la forma física dels espais ha contribuït, i continua contribuint, a perpetuar i reproduir aquests valors".

A més, Martínez Dalmau ha assenyalat que, hui en dia, "no podem concebre reformes legislatives, projectes, convocatòries i iniciatives sense incloure la perspectiva de gènere. Pel que fa a l'habitatge, el repte està sobre la taula. Hem d'adaptar l'habitatge a les diverses estructures familiars, promoure la flexibilitat dels espais, aplicar criteris i dissenys que faciliten el repartiment equitatiu de les tasques de la llar o garantir la seguretat en els entorns pròxims als edificis", ha conclòs.

Premis atorgats

Ajuntament de Mislata

El jurat ha atorgat el Premi Urbanisme, Mobilitat, Paisatge, Habitatge i Arquitectura amb Perspectiva de Gènere per a ajuntaments de més de 20.000 habitants a l'Ajuntament de Mislata. Segons el jurat, el seu treball destaca per incorporar la transversalitat de gènere, amb l'eix vertebrador del Pla d'igualtat de la ciutadania de Mislata i la metodologia de participació pública en totes les actuacions. Igualment, destaca les propostes que s'han desenvolupat en l'apartat d'habitabilitat i accessibilitat de l'espai públic, per com s'adeqüen a l'objectiu dels premis i per la transformació de l'entorn que incideix sobre totes les franges d'edat de la població.

Ajuntament de Benetússer

El premi per a ajuntaments que tenen entre 5.000 i 20.000 habitants ha recaigut en l'Ajuntament de Benetússer. El jurat ha destacat el projecte 'Benetússer lliure de violència contra les dones en els espais públics', una actuació innovadora a la Comunitat, que cartografia l'espai públic des de l'experiència de les dones en l'entorn quotidià amb la intenció de plantejar propostes d'intervenció urbana en tot l'àmbit del seu territori, així com la metodologia participativa en totes les fases del projecte.

Ajuntaments de menys de 5.000 habitants

El premi per a ajuntaments de menys de 5.000 habitants ha quedat desert perquè no s'han presentat candidatures.

Col·lectiu Sostre

El premi per a institucions, universitats, organitzacions, associacions i col·lectius és per al projecte 'generA[barri]', que ha recaigut en el col·lectiu Sostre pel seu projecte pilot per a la millora de l'espai urbà amb perspectiva de gènere als barris de Favara, l'Hort de Senabre i la Creu Coberta de València. Aquest col·lectiu ha agafat com a base l'experiència de les dones com a usuàries de l'espai públic i ha dissenyat una metodologia innovadora per a planificar inclusivament la regeneració urbana i transformar les nostres ciutats de manera més equitativa perquè totes les persones les utilitzen i en gaudisquen.

Mitjans de comunicació

S'ha atorgat la menció d'honor per a professionals dels mitjans de comunicació i persones divulgadores a María-Elia Gutiérrez-Mozo, José Parra-Martínez i Ana Gilsanz-Díaz per l'article 'Gestión de infraestructuras con perspectiva de género. Caso: El Campus de la Universidad de Alicante', publicat per la revista 'Ciudad y Territorio. Estudios Territoriales', del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, en el número monogràfic 'Género y Urbanismo'. S'ha destacat la qualitat de la intervenció que divulga i la potència instrumental que la perspectiva de gènere suposa quan hi ha compromís de mirar a través d'aquesta per a revelar les desigualtats, moltes d'aquestes assumides com a normals o, encara pitjor, irreparables, que encara subsisteixen i empobreixen la convivència.

Treballs acadèmics

El jurat ha atorgat el premi per a treballs acadèmics a Mariola Fortuño Bort, pel seu treball 'Experiencias sobre el paisaje con marco de género: Desde la percepción hasta la acción'. Es tracta d'un treball pioner en l'aplicació d'un marc de gènere a la disciplina paisatgística i la capacitat que té de relectura i reinterpretació de la literatura, tant de la matèria objecte del treball com de l'estrictament literària.

Finalment, Eva Campos Díaz ha rebut la menció d'honor pel seu treball 'Movilidad sostenible con perspectiva de género: Una propuesta de intervención educativa'. D'aquest treball, el jurat ha destacat la importància que, des de disciplines alienes a l'arquitectura o les enginyeries, s'aborden de manera transversal les matèries objecte dels premis, especialment des de la pedagogia, ja que s'entenen els centres educatius com a llocs d'innovació social i cívica, on aplicar i experimentar els corrents i descobriments que es fan al voltant d'educació ambiental, d'accessibilitat i equitat i, en aquest cas, de mobilitat amb perspectiva de gènere.

Galeria d'imatges