Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Edificación

Martínez Dalmau destaca el paper dels ajuntaments en la sostenibilitat i l'eficiència energètica en edificis

09/03/2020
Martínez Dalmau destaca el paper dels ajuntaments en la sostenibilitat i l'eficiència energètica en edificis
- Huit municipis participants en el projecte 'Sherpa' reben certificats energètics d'edificis públics municipals
- S'han avaluat 165 edificis repartits per tota la conca mediterrània, 26 d'aquests a la Comunitat Valenciana
- Huit municipis participants en el projecte 'Sherpa' reben certificats energètics d'edificis públics municipals
- S'han avaluat 165 edificis repartits per tota la conca mediterrània, 26 d'aquests a la Comunitat Valenciana



El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha lliurat els certificats energètics als ajuntaments d'Alzira, Cheste, Formentera del Segura, Paiporta, Sax, Teulada, Utiel i Xaló, els huit municipis de la Comunitat que han participat en el projecte 'Sherpa'.

El vicepresident ha fet valdre el paper dels ajuntaments en la sostenibilitat i l'eficiència energètica i ha assenyalat la importància del projecte 'Sherpa', que "atén específicament la necessitat de descarbonització del sector de l'edificació i en aquest cas del parc d'edificis públics".

Martínez Dalmau s'ha referit a l'interés i la repercussió del projecte, que ha permés avaluar energèticament 165 casos d'estudi repartits per tota la conca mediterrània, 26 d'aquests a la Comunitat.

En aquest sentit, ha destacat que "tindre a disposició dels centres d'innovació exemples concrets d'edificis d'ús públic és fonamental per al bon desenvolupament de la transició necessària cap a un futur més respectuós amb el medi ambient i amb més cura per la nostra qualitat de vida".

També s'ha referit al pla 'Hàbitat 20-30' (en l'actualitat en fase de participació), que inclou el repte estratègic de la transició verda. En aquest sentit, ha dit que "des del Consell ens alineem amb les línies estratègiques que regeixen en 'Green Deal', i que es concreta en les múltiples col·laboracions de la Generalitat amb les institucions europees.

Projecte 'Sherpa' avalua edificis públics municipals

'Sherpa' és un projecte de cooperació transnacional del programa 'Interreg MED', que sorgeix en aquest context de necessitat de descarbonització del sector de l'edificació amb l'objectiu de reforçar les capacitats de les administracions públiques en l'àmbit regional i local als territoris que comprén el projecte.

L'objectiu d'aquest projecte és millorar l'eficiència energètica als edificis públics i abordar les dificultats relacionades amb els projectes de renovació energètica d'edificis en la zona del Mediterrani.

Una de les principals metes del projecte ha sigut avaluar energèticament 200 edificis públics per a proposar mesures de millora energètica més rendibles a l'hora de desenvolupar projectes de renovació energètica en edificis públics. D'aquests 200 edificis, 100 en pertanyen a les regions mediterrànies que participen en el projecte i 100 edificis més van ser seleccionats de municipis d'aquestes regions.

Finalment, s'han pogut sumar 165 casos d'estudi repartits per tota la conca mediterrània, 26 d'aquests de la Comunitat. En total s'han analitzat 14 edificis valencians, que comprenen 5 hospitals, 4 col·legis i 5 oficines.

A més, s'han analitzat 12 edificis públics més que pertanyen a administracions locals i tenen usos diferents, com ara oficines, col·legis, centres culturals i esportius.

Pel que fa als anys de construcció, s'han inclòs des d'edificis històrics, construïts en 1850, fins a edificis de construcció recent, de 2016. Com a resultat final, s'ha obtingut una representació característica del parc d'edificis públics.

La informació que s'ha obtingut és imprescindible a l'hora d'analitzar parcs grans d'edificis i establir estratègies i plans de renovació energètica acords amb els objectius establits per les directrius europees en matèria de clima i energia.

Galeria d'imatges