Sanitat Universal i Salut Pública
Pleno del Consell

La Comunitat Valenciana suma 21 casos positius nous de coronavirus

13/03/2020
La Comunitat Valenciana suma 21 casos positius nous de coronavirus
- Els casos corresponen a les províncies de València i Alacant i la xifra de casos positius s'eleva a 119
- El Ple del Consell ha aprovat mesures extraordinàries pel que fa al personal sanitari que es mantindran mentre siga necessari
- Els casos corresponen a les províncies de València i Alacant i la xifra de casos positius s'eleva a 119
- El Ple del Consell ha aprovat mesures extraordinàries pel que fa al personal sanitari que es mantindran mentre siga necessari



La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha confirmat 21 nous casos positius de coronavirus a la Comunitat Valenciana, la qual cosa eleva a 119 els casos actius.

La consellera ha efectuat aquestes declaracions en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern Valencià, en què ha comparegut juntament amb la vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra.

A la província de València s'han detectat 17 nous casos: un home, que és un cas secundari, presenta símptomes lleus i es recupera en el seu domicili; un home (cas importat) que està ingressat a l'hospital; dos homes (casos en recerca) que es recuperen en el seu domicili; un home (cas secundari) que està ingressat perquè compleix criteris; dos homes (casos en recerca) ingressats; i dos homes professionals sanitaris: un cas importat amb símptomes lleus en el seu domicili i un cas en recerca amb símptomes lleus en el seu domicili.

D'altra banda, quatre dones (casos secundaris) amb símptomes lleus i en domicili; dues dones professionals sanitàries (casos secundaris) amb símptomes lleus i en el seu domicili; i una dona (cas importat) que sí que es troba ingressada a l'hospital.

A la província d'Alacant se n'han registrat 4 positius més. Es tracta de dos homes: un cas secundari lleu que es recupera en el seu domicili i un home, personal sanitari, que es troba ingressat. També dues dones: un cas en recerca ingressat a l'hospital i una dona que ha estat traslladada a l'UCI i que també es troba en recerca.

L'últim cas correspon, segons ha anunciat la consellera, a la directora general de Salut Pública, Ofelia Gimeno, que es troba lleu i recuperant-se en el seu domicili.

Per tant, en aquest moment, a la Comunitat Valenciana hi ha 119 casos actius: 4 a la província de Castelló, 85 a la de València i 30 a la província d'Alacant.

De tots aquests casos, 31 es troben ingressats i 60 es recuperen en el seu domicili, mentre que 28 dels 30 casos positius de la residència de persones majors es troben en el centre. A més, hi ha 130 professionals sanitaris en aïllament preventiu.

La consellera ha informat també que, fins al moment, s'han efectuat 2221 proves amb resultat negatiu i que la línia 900 300 555 ha atés des que es va posar en marxa més de 12.600 telefonades.

Dijous es va habilitar en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat una secció perquè les persones que tenen dubtes puguen fer-se un autotest inicial i comprovar si poden estar contagiades de coronavirus.

Segons ha assenyalat Barceló, s'han rebut ja més de 776.000 consultes, i moltes provenen d'altres comunitats autònomes i de ciutats com Madrid, Barcelona, Sevilla, Saragossa o Valladolid. (consulteu ací).

Mesures extraordinàries per a personal sanitari

La consellera ha fet públiques les mesures que es van adoptar el divendres en el Ple del Consell en relació al personal sanitari de la Comunitat Valenciana i que s'aplicaran "mentre es mantinga la situació de necessitat derivada del brot pandèmic de COVID-19".

Aquestes mesures contemplen posar a disposició del Sistema Valencià de Salut els mitjans i els recursos sanitaris de diputacions, ajuntaments, mútues d'accidents, de treball i de centres i establiments sanitaris privats, així com l'autorització perquè s'habiliten espais per a ús sanitari en locals públics o privats que reunisquen les condicions necessàries per a prestar assistència sanitària (ambulatòria, de consulta o d'hospitalització).

A més, tot el personal que depén funcionalment de la Conselleria de Sanitat podrà ser requerit per a fer funcions relacionades amb l'assistència o la cobertura d'aquesta contingència segons les seues competències, diferents de les corresponents al seu lloc de treball, categoria o especialitat. També poden adoptar-se mesures de mobilitat geogràfica en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

D'altra banda, se suspén temporalment la normativa ordinària en matèria de jornada de treball i de descans del personal sanitari, i s'ha de tindre en compte que "la suma dels descansos en període setmanal no podrà ser inferior a 70 hores amb una mitjana de descans entre jornades de treball de 10 hores", assenyalava Barceló.

El decret preveu també la possibilitat de reincorporar personal en determinats llocs, de manera que poden suspendre temporalment les exempcions de guàrdies per raons d'edat i les autoritzacions de compatibilitat per a l'exercici d'altres activitats. En aquest sentit, s'ofereix una autorització excepcional per a nomenar personal amb la titulació de medicina però sense l'especialitat corresponent o per a recuperar el personal jubilat menor de 70 anys.

Finalment, Barceló ha explicat que es podran fer contractes laborals de duració determinada per obra i serveis a l'estudiantat de medicina i infermeria de l'últim any de formació, però les activitats que facen estaran supervisades sempre per un professional sanitari.

Mesures especials de caràcter preventiu

La consellera ha explicat també que s'han signat dues resolucions en les quals s'acorden mesures especials de caràcter preventiu per a limitar la propagació i el contagi del coronavirus.

En aquest sentit, recordava que si es presenten símptomes de COVID-19, s'ha d'evitar anar al centre d'atenció primària i telefonar al 900 300 555, i els pacients que presenten simptomatologia compatible amb la malaltia seran atesos preferentment en els seus domicilis.

A més, segons les necessitats dels centres hospitalaris, es podran suspendre o ajornar els ingressos i les intervencions quirúrgiques programades i les proves diagnòstiques i les consultes externes no preferents i, sempre que siga possible, s'habilitaran llits de reserva i llits nous als hospitals de la Comunitat Valenciana.

Finalment, Barceló ha comunicat que es prohibeixen les vetles de persones mortes per COVID-19, tant en instal·lacions públiques com privades i que "no es descarta que aquesta mesura puga fer-se extensiva per a tota mena de vetles".

Tota la informació actualitzada: consulteu ací

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaraciones de la consellera de Sanidad Universal y Salud Pública, Ana Barceló