Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Innovación frente al COVID-19

La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital publica una guia pràctica per a organitzar el teletreball

23/03/2020
- Està dirigida principalment a pimes i micropimes que no tenen experiència en teletreball i que ara, a causa del COVID-19, consideren aquesta opció per a no cessar en l'activitat
- La proposta s'ha desenvolupat en col·laboració amb empreses que tenen experiència en aquest camp amb la finalitat d'ajudar a mantindre el treball habitual
- Està dirigida principalment a pimes i micropimes que no tenen experiència en teletreball i que ara, a causa del COVID-19, consideren aquesta opció per a no cessar en l'activitat
- La proposta s'ha desenvolupat en col·laboració amb empreses que tenen experiència en aquest camp amb la finalitat d'ajudar a mantindre el treball habitual



La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital ha publicat una guia pràctica per a organitzar el teletreball, dirigida a les empreses, principalment pimes i micropimes, que no tenen experiència en teletreball i que ara, a conseqüència de la crisi del COVID-19, consideren aquesta opció per a no cessar en l'activitat.

En l'elaboració d'aquest document han col·laborat empreses amb experiència en el teletreball. L'objectiu és desenvolupar una proposta d'accions perquè, complint amb la normativa, es puga mantindre l'activitat de l'empresa en aquestes condicions tan especials i anòmales que suposen quedar-se a casa aïllat de la resta de l'empresa i tractant de continuar exercint les funcions habituals.

Instruccions generals per a l'empresa

Una de les indicacions més importants que han de conéixer les empreses és que el teletreball s'ha d'organitzar de la mateixa manera que el treball presencial. Per a fer-ho, es crearà una guia efectiva del que s'ha de fer diàriament i es planificaran controls freqüents que ajudaran a no perdre el control de les tasques productives.

El personal ha d'estar informat de com serà el ritme i el flux de treball mentre dure aquesta situació i en què consistirà el treball diari, així com les reunions de seguiment.

És necessari planificar les tasques del personal de manera minuciosa i que la informació sobre el que ha de fer cada treballador siga accessible per a tots els empleats. També és convenient usar eines telemàtiques per a agendar reunions i assignar un coordinador que organitze tant tecnològicament com metodològicament la nova manera de treballar.

Ciberseguretat

Un dels aspectes fonamentals en aquesta situació que s'ha de tindre en compte és la ciberseguretat. En aquest sentit, és important que s'establisquen protocols de treball que no comprometen la seguretat de les dades de les empreses, ni les deixen exposades.

Una de les opcions és crear una xarxa privada virtual, o VPN, perquè els treballadors es connecten a l'empresa com si ho feren des del mateix recinte. No obstant això, pel fet que el personal té dispositius connectats en els seus domicilis a la xarxa wifi domèstica, cal ajudar-los a millorar la seguretat de la xarxa de les seues llars mitjançant recomanacions sobre aquest tema, com, per exemple, no deixar mai la xarxa oberta sense clau d'accés, canviar les claus d'accés a l'inici de la nova situació per a estar segurs que ningú amb una clau antiga puga accedir a la xarxa, canviar les claus amb freqüència i reportar incidents estranys.

La seguretat de la llar del teletreballador també concerneix l'empresa, per això cal marcar les polítiques de ciberseguretat i ajudar el personal distribuint antivirus i instruccions de com instal·lar-los.

Es pot consultar la 'Guia de seguretat en el teletreball', editada pel Centre Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana: consulteu ací.

< b>Mitjans i recursos necessaris

Quant al maquinari, per a teletreballar és necessari disposar d'una estació de treball amb càmera web, micròfon i altaveus, que estiga connectada a la xarxa de l'habitatge via cable o wifi. L'empresa haurà de donar instruccions sobre els requisits del sistema necessari i proveir els recursos quan calga o no dispose d'aquests.

També és important triar un programari que permeta coordinar les reunions i realitzar videoconferències amb els treballadors. Per això, si és possible, es proporcionaran estacions de treball al personal amb el programari preinstal·lat. Si no és el cas, es proporcionarà una guia de maquinari i programari amb els requeriments mínims per a poder teletreballar amb les instruccions de ciberseguretat pertinents.

Hi ha molts sistemes gratuïts per a fer treball col·laboratiu i videoconferències. En aquests moments de crisi, algunes empreses estan col·laborant, posant les seues eines sota condicions especials i, fins i tot, de manera gratuïta.

Instruccions per a impartir al personal al seu càrrec

En principi, qualsevol estança de la casa és utilitzable per a teletreballar, però és preferible alguna habitació poc freqüentada per a poder concentrar-se en el treball. És important intentar adequar-se i respectar l'horari de l'empresa.
Teletreballar implica coordinar-se amb els altres membres del seu equip, conversar amb ells quan calga, impartir ordres i obeir-les. Per això, és fonamental l'organització del treball per a saber diàriament el que cal fer, quina cosa s'està fent i quina s'ha fet.

Participar en les reunions d'inici de jornada, o final d'aquesta, ajudarà a controlar l'horari i poder desconnectar del treball quan s'haja acabat.

El document complet pot consultar-se en l'enllaç següent: consulteu ací.