President
COVID-19

Ximo Puig demana adaptar la suspensió de l'activitat econòmica a la realitat dels sectors productius amb una "flexibilitat exigent" compatible amb la salut de la ciutadania

29/03/2020
Ximo Puig demana adaptar la suspensió de l'activitat econòmica a la realitat dels sectors productius amb una 'flexibilitat exigent' compatible amb ...
- El president de la Generalitat proposa establir un calendari d'aplicació per a indústries pesants com la ceràmica o per a les empreses auxiliars de sectors econòmics essencials
- Reclama que s'avance el FLA extraordinari i s'anticipe ja el 50 % de la liquidació del model de finançament que s'abona al juliol, la qual cosa permetria injectar 2.200 milions d'euros de liquiditat per a ajudar les empreses
- Demana que la UE reaccione aprovant un pla Marshall que preveja una "inversió potent" amb què poder afrontar la reconstrucció després de la crisi sanitària, econòmica i social a la qual porta la pandèmia
- El president de la Generalitat proposa establir un calendari d'aplicació per a indústries pesants com la ceràmica o per a les empreses auxiliars de sectors econòmics essencials
-Reclama que s'avance el FLA extraordinari i s'anticipe ja el 50 % de la liquidació del model de finançament que s'abona al juliol, la qual cosa permetria injectar 2.200 milions d'euros de liquiditat per a ajudar les empreses
-Demana que la UE reaccione aprovant un pla Marshall que preveja una "inversió potent" amb què poder afrontar la reconstrucció després de la crisi sanitària, econòmica i social a la qual porta la pandèmia

València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha traslladat al president del Govern, Pedro Sánchez, en la reunió amb les comunitats autònomes mantinguda aquest diumenge, la necessitat d'adaptar la suspensió de l'activitat econòmica en sectors no essencials, decretada per l'executiu central, a la realitat i la diversitat dels sectors productius de la Comunitat Valenciana, per a la qual cosa ha demanat aplicar una "flexibilitat exigent" compatible amb les garanties per a la salut de la ciutadania.

El president de la Generalitat ha realitzat aquestes declaracions en la seua compareixença, al Palau, posterior a la reunió per videoconferència convocada pel president del Govern, Pedro Sánchez, amb els i les responsables de les comunitats autònomes per a abordar la crisi del coronavirus.

El president ha iniciat la seua compareixença mostrant el seu "pesar" a les famílies de les persones que han mort pel coronavirus, a les quals ha traslladat que "el seu dolor és el de tots els valencians i les valencianes", i també ha dirigit un missatge d'ànim a totes aquelles persones ingressades o aïllades a les seues cases.

Puig ha expressat el seu suport a l'acceleració de les mesures de confinament acordades pel Govern amb la suspensió d'activitats econòmiques no essencials, justificada per la dimensió que ha assolit l'expansió del coronavirus. "Necessitem que aquests 15 dies que tenim davant tinguen la màxima efectivitat pel que fa a limitar al màxim la circulació del virus", ha subratllat.

El president ha traslladat, no obstant això, al president del Govern la "necessitat d'adaptar aquesta mesura a la realitat plural i diversa dels sectors productius", especialment, en el cas de la Comunitat Valenciana, pel que fa a la indústria pesant, com pot ser la ceràmica. "Hi ha empreses que no poden deixar de produir prement un botó" sense posar en risc el seu equipament i la mateixa seguretat en el treball, ha assenyalat.

Per això, ha plantejat que el Reial decret llei de suspensió de l'activitat econòmica "s'aplique des d'una flexibilitat exigent que tinga en compte la diversitat productiva i siga compatible amb les exigències de preservar la salut de la ciutadania". La Generalitat proposa en aquest sentit un calendari d'aplicació que comprenga tant el sector ceràmic com les empreses auxiliars de sectors essencials.

Injecció de 2.200 milions d'euros de liquiditat

El president ha reclamat també que s'activen els mecanismes de liquiditat per a les comunitats autònomes, especialment per a les més infrafinançades, com la valenciana. Les autonomies "no poden ser un problema, sinó part de la solució", però, per a fer-ho han de poder pagar als seus proveïdors, ha dit.

Per això, ha sol·licitat que s'avance el FLA extraordinari i s'anticipe ja el 50 % de la liquidació del model de finançament que s'abona al juliol. "Parlem de prop de 2.200 milions d'euros que podríem posar en circulació gràcies a aquestes mesures", ha precisat.

pla Marshall per a la reconstrucció

Puig ha explicat, a més, durant la seua compareixença, que ha traslladat al president del Govern el seu "suport total" a la postura de l'executiu estatal respecte al paper que ha d'assumir la Unió Europea, i ha reivindicat en aquest sentit la necessitat d'"unitat d'acció" a fi de "canviar les regles del joc" i no obtindre una resposta pròpia "del passat".

El responsable del Consell ha sol·licitat així que la UE reaccione aprovant un pla Marshall que preveja una "inversió potent" amb la qual poder afrontar la reconstrucció després de la crisi sanitària, econòmica i social a què acosta la pandèmia.

El cap de l'executiu valencià ha indicat, així mateix, que Europa ha de "treballar unida" amb totes les institucions per a "garantir la cohesió social i territorial". "Ens juguem el futur d'Europa" i també "el de la mateixa humanitat", és a dir, la persistència dels valors que l'asseguren, ha defensat.

Segon avió procedent de la Xina

El president ha avançat, d'altra banda, que dimarts arribarà a Espanya un segon avió de la Xina amb més material sanitari per a la Comunitat Valenciana i que també, al llarg de la setmana pròxima, hi haurà altres enviaments, i ha precisat que s'espera poder comptar ja amb alguns subministraments procedents d'empreses tèxtils valencianes.

Tal com ha subratllat, la Generalitat està treballant sense parar per a garantir la seguretat i la provisió del material necessari per al personal sanitari i sociosanitari que es troba treballant "en la primera línia de combat". En aquest sentit, ha afegit que hi ha hagut coincidència en la reunió en la necessitat d'agilitzar l'arribada a les comunitats autònomes de les comandes que s'estan fent de respiradors, equips de protecció i tests.

Ximo Puig ha demanat la màxima col·laboració de la ciutadania per a combatre la "pandèmia terrible" de COVID-19. "Això passarà, però passarà si ens quedem a casa; professionals i ciutadans i ciutadanes estem en el mateix combat, i cada u ha de complir la seua missió", ha manifestat el responsable de la Generalitat, que s'ha mostrat convençut que de la tristesa i el dolor dels moments viscuts eixirà la "força" per a guanyar la guerra al coronavirus.


Pàgina web: http://www.gva.es.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha trasladado al presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, en la reunión con las comunidades autonómas mantenida este domingo la necesidad de adaptar la suspensión de la actividad económica en sectores no esenciales, decretada por el Ejecutivo central, a la realidad y diversidad de los sectores productivos de la Comunitat Valenciana, para lo que ha pedido aplicar una "flexibilidad exigente" compatible con las garantías para la salud de la ciudadanía.

Talls de veu relacionats

- Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig