President
COVID-19

Ximo Puig anuncia que la Generalitat distribuirà 9.700 tauletes tàctils amb 4G a alumnat que no tinga dispositius perquè puga seguir el curs en línia i garantir la seua formació

01/04/2020
Ximo Puig anuncia que la Generalitat distribuirà 9.700 tauletes tàctils amb 4G a alumnat que no tinga dispositius perquè puga seguir el curs en ...
- La iniciativa es completarà amb el repartiment, per part de Sanitat, d'entre 500 i 1.000 dispositius (entre telèfons i tauletes tàctils) a pacients de COVID-19; i la distribució, per Igualtat, de 500 equips més
- El pla, desplegat per la DGTIC en col·laboració amb la Conselleria d'Educació, suposarà el repartiment d'equipament informàtic, per mitjà dels instituts de Secundària i d'FP
- El president destaca que es treballa en un decret per a arbitrar mesures de compensació per a treballadors afectats per ERTO
- Agraeix a Divina Pastora Seguros la donació de 300.000 màsqueres de tipus FFP2 per a centres sanitaris i sociosanitaris de la Comunitat Valenciana
- La iniciativa es completarà amb el repartiment, per part de Sanitat, d'entre 500 i 1.000 dispositius (entre telèfons i tauletes tàctils) a pacients de COVID-19; i la distribució, per Igualtat, de 500 equips més
- El pla, desplegat per la DGTIC en col·laboració amb la Conselleria d'Educació, suposarà el repartiment d'equipament informàtic, per mitjà dels instituts de Secundària i d'FP
- El president destaca que es treballa en un decret per a arbitrar mesures de compensació per a treballadors afectats per ERTO
- Agraeix a Divina Pastora Seguros la donació de 300.000 màsqueres de tipus FFP2 per a centres sanitaris i sociosanitaris de la Comunitat Valenciana

València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la compra de 9.700 tauletes tàctils amb connexió 4G, que es distribuiran per mitjà dels instituts de Secundària i Formació Professional a alumnat sense accés a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), per tal de garantir la seua formació i evitar, així, l'exclusió digital de les famílies més desfavorides.

El president ha comparegut davant dels mitjans de comunicació després de la reunió que ha mantingut per videoconferència amb el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler; i el conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, per a aportar dades sobre aquesta mesura. La iniciativa ha estat desenvolupada per la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC), dependent de la Conselleria d'Hisenda, en col·laboració amb la Conselleria d'Educació, a fi de fer front a la situació excepcional generada per l'expansió de la COVID-19.

Ximo Puig ha destacat "l'esforç encomiable" que han dut a terme la DGTIC de la Conselleria d'Hisenda i la Conselleria d'Educació per a posar en marxa aquesta solució, amb la participació de les empreses de telecomunicacions Telefónica i Huawei, a les quals ha agraït la disposició i col·laboració que han mostrat per a tirar avant aquest projecte, que es completarà amb altres acords en què treballa la Generalitat.

El titular de la Generalitat ha explicat que l'adquisició d'aquest equipament informàtic, a la qual la Generalitat ha destinat dos milions d'euros, també busca donar facilitats de comunicació a pacients ingressats en els centres sanitaris. Així mateix, mitjançant la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, s'atendrà persones amb dificultats especials en l'àmbit de les tecnologies de la informació.

Així funcionarà el repartiment de tauletes tàctils

Ximo Puig ha explicat que les 9.700 tauletes tàctils, amb enllaç de dades 4G incorporat, es distribuiran entre l'alumnat de Secundària, Batxillerat i Formació Professional, sense equips informàtics, en funció de la capacitat de renda i la situació de cada família, la qual cosa "beneficiarà els sectors més desfavorits i amb menys accessibilitat a les TIC".

Els equips s'entregaran en préstec per el període que dure la crisi del coronavirus, i, durant aquest temps, la Generalitat assumirà totes les despeses associades al trànsit de dades que es genere per l'ús dels terminals. Quan acabe la crisi, el material es quedarà en els instituts perquè l'estudiantat puga continuar usant-lo.

Els equips s'enviaran directament a la casa de cada alumne o alumna, i seran les direccions dels centres educatius les que determinaran quins estudiants rebran aquest material de suport. Tindrà prioritat l'alumnat de Batxillerat i d'FP. Una vegada cobert aquest alumnat, si el centre disposa encara de dispositius, es repartiran entre l'alumnat d'ESO amb aquestes necessitats.

El nombre de tauletes tàctils que correspon a cada institut es determina en funció de les seues unitats educatives, a més d'un extra d'unitats per a aquells centres en què l'índex socioeconòmic de l'alumnat siga més baix. Això implica que un institut habitual amb 4 unitats per nivell educatiu rebrà unes 16 tauletes tàctils amb connexió integrada; i si és de nivell socioeconòmic baix, en rebrà unes 25.

A més, la Conselleria enviarà també 1.700 ordinadors portàtils als equips directius de tots els centres educatius públics, per tal que disposen de més mitjans per al seu treball a distància de coordinació amb el professorat dels centres educatius.

Es busca així reforçar la docència digital que s'ofereix per mitjà del pla MULAN, sigles que responen al model unificat lectiu d'activitats no presencials, una plataforma que integra diversos portals per als diferents cursos i cicles formatius de totes les etapes escolars.

Sanitat i Igualtat

El programa que ha desplegat la DGTIC, tal com ha explicat el president, es completarà amb el repartiment, per part de la Conselleria de Sanitat Universal, d'entre 500 i 1.000 dispositius (entre telèfons i tauletes tàctils) a pacients de COVID-19, cosa que ja s'ha començat a fer; i la distribució, per la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, de 500 equips més.

Respecte als equips que s'entregaran als hospitals, l'objectiu bàsic és facilitar la comunicació dels i les pacients ingressats que no tenen mitjans per a mantindre's en contacte amb les seues famílies. Sanitat ha establit el protocol que se seguirà per a garantir que les persones que ho necessiten, accedisquen a aquest servei. A més, s'ha habilitat l'accés lliure a la xarxa wifi dels hospitals per a l'ús gratuït d'aquests dispositius, així com per a accedir a continguts.

Col·laboració entre Soler i Marzà

El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha indicat que aquesta iniciativa "servirà per a garantir l'accés als serveis i a la comunicació en els sectors més vulnerables de la societat, principalment en l'àmbit de l'educació, però també en el sociosanitari".

El conseller d'Educació, Vicent Marzà, ha destacat que, amb aquesta nova mesura, s'evita que es genere una bretxa entre l'alumnat que té accés a les tecnologies des de casa i el que no. "Sempre ha sigut i sempre serà la nostra prioritat assegurar la igualtat d'oportunitats per a tot l'alumnat, independentment de les seues circumstàncies socials i econòmiques. Per això, ara més que mai, cal atendre la població que es troba en contextos més vulnerables", ha assenyalat.

Mesures per a afectats i afectades per ERTO

D'altra banda, el president també ha subratllat que el Consell treballa en un decret amb què s'arbitraran mesures destinades a compensar la pèrdua de poder adquisitiu de les treballadores i els treballadors afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO). Tal com ha subratllat, s'està ja en conversació amb els agents socials a fi d'aprovar aquest decret en el ple del Consell de divendres que ve.

Puig s'ha referit en aquest sentit a la reunió per videoconferència mantinguda aquest dimecres amb representants empresarials i dels sindicats per a abordar actuacions de caràcter socioeconòmic davant de la situació d'emergència causada pel coronavirus. A la reunió han assistit també el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler; i el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent.

Màsqueres de Divina Pastora

Puig ha agraït, a més, a Divina Pastora Seguros la seua "gran mostra de solidaritat" per la donació de 300.000 màsqueres de tipus FFP2, que es destinaran a centres sanitaris i sociosanitaris de la Comunitat Valenciana. El president ha subratllat que el material es posarà a la disposició del personal sanitari i sociosanitari valencià "que està treballant, amb una entrega excepcional, en la lluita contra el coronavirus".

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciado la compra de 9.700 tabletas con conexión 4G que se distribuirán a través de los institutos de Secundaria y Formación Profesional a alumnado sin acceso a las tecnologías de información y la comunicación (TIC) para garantizar su formación y evitar así la exclusión digital de las familias más desfavorecidas.

Talls de veu relacionats

- Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig