Justícia, Interior i Administració Pública
COVID-19

La Policia Local del Centre d'Emergències coordina les 283 plantilles de la Comunitat en l'emergència enfront de la COVID-19

05/04/2020
- Aquest projecte, que ha posat en marxa la Generalitat, és un servei pioner a Espanya de coordinació de les policies locals
- A més de distribuir mascaretes i guants, també organitzen el treball entre agents i voluntaris de Protecció Civil
- Aquest projecte, que ha posat en marxa la Generalitat, és un servei pioner a Espanya de coordinació de les policies locals
- A més de distribuir mascaretes i guants, també organitzen el treball entre agents i voluntaris de Protecció Civil



El Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat compta, des del 23 d'abril de 2019, amb una unitat (CEMPOL) que coordina les policies locals de la Comunitat Valenciana. Aquesta unitat, peça clau en la gestió de l'emergència en la resposta davant de la COVID-19, du a terme, entre altres actuacions, el lliurament de material sanitari a les 283 plantilles municipals de la comunitat autònoma (s'han repartit més de 30.000 mascaretes i 45.000 guants), proporciona suport al 112 i coordina la comunicació entre els seus agents i els voluntaris de Protecció Civil.

Des de la mateixa sala del Centre de Coordinació d'Emergències, CEMPOL, que és com s'ha batejat aquest Centre de Coordinació d'Emergència de les Policies Locals de la Comunitat Valenciana, gestiona les incidències i les situacions d'alerta de totes aquelles plantilles repartides per les tres províncies.

Es tracta d'un lloc nou per a la coordinació i el suport a les plantilles de les policies locals, pioner a Espanya i posat en marxa per l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, que depén de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública.

Des que es va posar en funcionament fins a la darreria d'aquest mes de gener de 2020, han pogut coordinar més de 30.000 casos o incidències. Destaca la participació en més de 9.000 assumptes sanitaris, 8.000 incidents, 5.000 serveis i 4.000 actuacions relacionades amb la seguretat, entre altres casos.

La DANA de setembre de 2019 va ser la primera emergència greu en què aquest servei ?que projecta ser un referent per a totes les policies locals de la Comunitat Valenciana i un esclavó d'unió entre Emergències 112 i aquests cossos policials? hagué d'intervindre.



Aquesta unitat atén les 24 hores dels 365 dies de l'any amb un equip de 47 agents (dones i homes) de diverses policies locals, que s'encarrega de realitzar, sota la coordinació d'instructors (oficials de policies locals de diversos municipis formats en l'atenció de les emergències), una funció de coordinació i interlocució amb les policies locals, la Policia de la Generalitat i amb el personal d'Emergències i forestal.

Rebre consultes

L'objectiu de CEMPOL és donar informació dels serveis rellevants a les plantilles dels municipis contigus, a fi de garantir més fluïdesa en la informació.

En aquest sentit, la finalitat prioritària que té és rebre les consultes formulades per les policies locals, com per exemple la informació relacionada amb la filiació i vehicles; l'atenció i la gestió dels casos enviats des de la Sala 112; el seguiment posterior de l'evolució correcta dels casos en què intervinguen policies locals, així com atendre les telefonades i els avisos de ràdio rebuts al lloc CoordCom.

De la mateixa manera, aquesta unitat s'encarrega de determinar si és necessari avisar altres serveis de Policia Local contigus en un incident determinat, i sol·licitar-ho al 112; monitorar els grups de ràdio, o els enviaments d'informació a policies locals, així com realitzar rondes telefòniques o de ràdio a municipis afectats per avisos de risc de fenòmens meteorològics adversos, entre moltes altres funcions.

Per a poder complir amb aquest ideal de coordinació i suport a les policies locals, es pretén tindre accés a totes les bases de dades possibles. En l'actualitat, CEMPOL disposa d'ARGOS (base de dades del Cos Nacional de Policia), de la Direcció General de Trànsit (DGT) i està en procés de tindre accés al RIVIA (Registre Informàtic Valencià d'Identificació Animal).

Galeria d'imatges