Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Protección social

Igualtat vetla per la protecció dels xiquets i xiquetes que queden en situació de desprotecció si els seus pares o mares resulten contagiats per la COVID-19

09/04/2020
- La Conselleria ha remés un protocol als serveis socials d'atenció primària i a les unitats de treball social sanitari
- Mónica Oltra ha explicat que "sempre es prioritzarà l'atenció a l'entorn del xiquet, xiqueta o adolescent afectat per aquesta situació"
- La Conselleria ha remés un protocol als serveis socials d'atenció primària i a les unitats de treball social sanitari
- Mónica Oltra ha explicat que "sempre es prioritzarà l'atenció a l'entorn del xiquet, xiqueta o adolescent afectat per aquesta situació"



La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha explicat que el seu departament ha elaborat un protocol que vetla per la protecció dels xiquets, xiquetes i adolescents que queden desprotegits perquè els seus pares, mares o les persones tutores, acollidores o cuidadores que es fan càrrec d'ells resulten afectats per la COVID-19 i no poden atendre'ls.

El protocol, elaborat des de la Direcció General d'Infància i Adolescència i remés als serveis socials d'atenció primària i a les unitats de treball social sanitari, es podrà aplicar en els casos en què les persones que en són les progenitores o les tutores estiguen hospitalitzades o hagen quedat aïllades als seus domicilis, sense possibilitat de parar atenció als xiquets o xiquetes.

La vicepresidenta ha assenyalat que l'objectiu és "estar preparats per si es produeix alguna situació d'aquestes característiques", i hi ha afegit que en l'elaboració d'aquest s'ha prevalgut que la persona menor d'edat puga quedar-se en el seu entorn conegut, "prevalent les intervencions en el seu propi medi escolar, social i familiar" i preservant "les relacions interpersonals", mantenint units els germans i les germanes en les mesures de protecció que s'hi adopten.

"En tots els casos es comptarà amb la col·laboració de la persona protegida i de la seua família", afrontant la presa de decisions des del "consens", ha indicat, i ha puntualitzat que, en aquest sentit, es garanteix el dret de les persones menors d'edat a rebre, "de manera accessible i adaptada a les circumstàncies, informació sobre la seua situació i de les mesures de protecció" que se li garantiran.
La intervenció, que es realitzarà en els casos que ho requerisquen, serà mínima i proporcionada, "i s'evitarà qualsevol ingerència innecessària en la vida de la persona protegida i de la seua família", ha garantit la vicepresidenta, i ha indicat que per aquest motiu, sempre que siga possible, es contactarà amb la família més reunida perquè es faça càrrec dels xiquets o xiquetes que es troben desprotegits.

Oltra ha assenyalat que, en els casos en què no hi haja una alternativa d'atenció en l'entorn, s'haurà de valorar si és possible exercir la guarda mitjançant un acolliment familiar d'urgència i, només en els casos en els quals resulte impossible, es derivaran els xiquets, xiquetes i adolescents a una de les unitats de convivència previstes per a aquesta situació.

Unitats de convivència

Les unitats de convivència s'han plantejat com "un espai amigable basat en la creació d'un ambient casolà, confortable i càlid, amb un equipament i una decoració adequats a l'ús a què es destina i a les edats de les persones menors d'edat que allí residisquen", ha manifestat la vicepresidenta, que ha explicat que el disseny d'aquestes està inspirat en el nou model residencial per a la infància i l'adolescència en situació de desprotecció posat en marxa la legislatura passada.

Es respectaran, en tot moment, la religió, la identitat de gènere, la identitat cultural i altres opcions personals, sempre que siguen compatibles amb la Convenció dels Drets del Xiquet i es garantirà la participació dels xiquets i xiquetes durant tot el procés, i s'establiran mecanismes i espais de participació adaptats a la seua edat i maduresa.

Així mateix, se li assignarà una persona de referència dins de la unitat de convivència per a establir un vincle d'afecte i seguretat amb la persona acollida i per a evitar que aquesta haja d'explicar en diferents ocasions la seua situació o informació personal, ha indicat la vicepresidenta.

Oltra ha incidit que es treballarà perquè l'estada en el recurs siga "el més semblant en el dia a dia a la llar familiar".

En aquest sentit, se li permetrà emportar-se els seus estris personals amb la finalitat de fer més seu l'espai de convivència i s'hi habilitaran els mitjans necessaris per a mantindre contacte amb els seus familiars, amistats i xarxa de suport.

El protocol també preveu la realització d'un pla individualitzat d'estada que permeta minimitzar l'impacte emocional i psicològic, i en què s'inclouran eixides en el cas de xiquets, xiquetes i adolescents amb necessitats especials, com poden ser conductes disruptives o trastorn de l'espectre autista, entre altres.

Comunicació a la Fiscalia

El protocol estableix que en tots els casos, totes les mesures adoptades es comunicaran a la Fiscalia de Menors de la província corresponent, i també inclou recomanacions per als i les professionals sobre com afrontar la situació tant en el cas dels xiquets o les xiquetes com dels i les adolescents.

La vicepresidenta ha incidit que el treball que es realitze en aquests casos, com el que es fa en qualsevol política dirigida a persones menors d'edat, es basa en "un tracte personalitzat, afectiu, digne i respectuós".

El protocol sencer es pot consultar en: consultar aquí.

Talls de veu relacionats

Declaraciones de la vicepresidenta del Consell