Sanitat Universal i Salut Pública
COVID-19

Sanitat posa en marxa un protocol d'acompanyament al final de la vida per a persones ingressades en hospitals durant la pandèmia

11/04/2020
- L'objectiu és garantir l'acompanyament familiar en els últims moments de vida de la persona ingressada
- Es plantejarà a la família la proposta de dos escenaris alternatius que permeten tindre un procés més coincident a les seues necessitats emocionals
- L'objectiu és garantir l'acompanyament familiar en els últims moments de vida de la persona ingressada
- Es plantejarà a la família la proposta de dos escenaris alternatius que permeten tindre un procés més coincident a les seues necessitats emocionals



La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha dissenyat un protocol d'acompanyament al final de la vida per a persones ingressades en hospitals durant la pandèmia per COVID-19, ja que aquesta malaltia ha generat una de les conseqüències més dures d'aquest període: que les persones ingressades en l'hospital no puguen estar acompanyades pels seus éssers estimats en els moments finals de la seua vida.

Davant de les noves dades sobre l'avanç i el control de la malaltia i amb l'objectiu de garantir el dret dels i les pacients a acomiadar-se dels seus éssers estimats i a tindre un procés de mort el més humanitzat i digne que siga possible, el protocol estableix dos possibles escenaris d'acomiadament. Un d'aquests se situa abans que la persona entre en fase terminal, un dia o dos abans de la mort. L'altre escenari es produeix hores abans de la defunció. La família decidirà, d'acord amb la voluntat del o la pacient, en quin moment d'aquests dos supòsits desitja acudir a l'hospital per a acompanyar-lo i acomiadar-se.

El protocol s'activarà per decisió del personal sanitari. La persona ingressada ha de triar un familiar per a la interlocució (portaveu familiar), a qui s'informarà de l'inici d'aquesta etapa i s'oferirà la possibilitat de fer una visita per a romandre durant unes hores en l'habitació amb la persona ingressada. Es valorarà la presència d'un nombre superior de persones en el cas que hi haja llaços familiars que ho justifiquen i se'n garantisca la seguretat.

El familiar que acudisca a l'hospital haurà de seguir el protocol de protecció de la persona visitant excepcional establit pel centre, que serà lleugerament diferent en funció que el o la pacient siga un cas positiu o negatiu de coronavirus.

Tecnologies de comunicació i suport psicològic professional

Es maximitza l'ús de tecnologies de comunicació per mitjà de recursos proporcionats per l'hospital i es facilitarà la presència virtual de la resta de familiars en l'habitació i la comunicació amb la persona ingressada.

D'altra banda, l'equip assistencial podrà sol·licitar el suport de l'equip de psicologia de l'hospital, que podrà tindre un paper rellevant com a suport en la gestió del dol tant del o la pacient com de la família. És a dir, tant el o la pacient com l'acompanyant podran rebre suport psicològic durant la visita si així ho considera el personal sanitari.

En aquest moment, les persones ingressades en UCI no poden ser incloses en el protocol, ja que el risc és excessivament alt per a la persona que hi acudeix, encara que s'establirà un "circuit segur" tant per a l'entrada com per a l'eixida de l'hospital. No obstant això, s'estan estudiant alternatives per a permetre també l'acompanyament en aquest context.

Tota la informació actualitzada en: http://coronavirus.san.gva.es/ca/inicio