Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
COVID-19

La Vicepresidència Segona elabora una guia ciutadana per a garantir el dret a l'habitatge

15/04/2020
La Vicepresidència Segona elabora una guia ciutadana per a garantir el dret a l'habitatge
- Martínez Dalmau destaca que hi inclou les mesures que han aprovat en matèria d'habitatge la Generalitat i el Govern central per la COVID-19
- El document incorpora les ajudes al lloguer, informació sobre hipoteques i desnonaments, els requisits i on han de dirigir-se
- Martínez Dalmau destaca que hi inclou les mesures que han aprovat en matèria d'habitatge la Generalitat i el Govern central per la COVID-19
- El document incorpora les ajudes al lloguer, informació sobre hipoteques i desnonaments, els requisits i on han de dirigir-se



El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, ha presentat la 'Guia per a garantir el dret a l'habitatge', un document que recull els acords i les iniciatives impulsats des del Govern Valencià i pel Govern central davant de l'emergència sanitària de la COVID-19.

Martínez Dalmau ha explicat que "són mesures referides a lloguer, hipoteques, desnonaments, subministraments bàsics, ajudes econòmiques i parc públic d'habitatge, amb l'objectiu d'ampliar la xarxa de protecció social a les persones més vulnerables per l'actual crisi sanitària i econòmica".

El vicepresident ha destacat que amb aquesta guia es pretén contestar a les preguntes més freqüents que formula la ciutadania, bé sobre el lloc físic o telemàtic on dirigir-se per a sol·licitar les ajudes, els requisits necessaris i la quantia d'aquestes, bé la documentació que s'ha de presentar.

Així mateix, ha informat que la guia es difondrà a través de la web de la mateixa Conselleria i d'entitats col·laboradores de la Generalitat, com el Col·legi d'Administradors de Finques o la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, entre altres.
"Cap persona que ho necessite es pot quedar fora de les ajudes per desconeixement d'aquestes", hi ha afegit.

Per al vicepresident, es tracta de "situar el dret a l'habitatge com un element central en l'emergència i la postemergència generada per la COVID-19, un dret que per al Govern Valencià és equivalent a altres drets com el benestar social, l'educació o la sanitat".

El vicepresident s'ha referit al fet que "la presa de decisions sobre la base de la urgència no ha de ser contraposada a un dels principis més importants de l'activitat de l'Administració pública, com és la transparència" i que la guia ciutadana "ha volgut traduir els textos administratius, a vegades enrevessats i incomprensibles, a un llenguatge senzill i pròxim, amb la intenció d'estendre al màxim la informació imprescindible sobre polítiques públiques d'habitatge".

Martínez Dalmau ha subratllat que "la guia ha sigut concebuda com un document viu que s'actualitzarà segons les mesures que ja s'han anunciat i les que encara s'han de concretar".

Lloguer, hipoteques i parc públic d'habitatge

La guia s'estructura en cinc eixos principals. El primer d'aquests recull les mesures transitòries per a aquelles persones que tenen alguna classe de contracte de lloguer vigent, siga en el parc públic d'habitatges de la Generalitat o en qualsevol altre tipus d'habitatge.

El segon, se centra en el pagament de les hipoteques per a les persones en situació de vulnerabilitat econòmica i préstecs amb aval estatal. Mentre que el tercer aborda la prevenció de la pobresa energètica i els subministraments bàsics.

El quart dels apartats és el relatiu a les ajudes econòmiques dissenyades tant pel Govern central com per la Generalitat per a pal·liar el possible impacte de la crisi econòmica i com poder fer front al pagament del lloguer.

Finalment, el cinqué es refereix a l'ampliació del nombre d'habitatges públics per a destinar-los al lloguer.

Les actualitzacions que es vagen incorporant a la guia s'anunciaran, puntualment, a través les xarxes socials oficials de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica.

Galeria d'imatges