Hisenda i Model Econòmic

El Consell aprova un decret d'ajudes a joves en pràctiques del programa 'Eurodisea' que no han pogut tornar a la seua regió d'origen

17/04/2020
- Els dotze joves afectats rebran ajudes fins que els siga possible tornar
- L'import global previst de les subvencions de caràcter excepcional és de 41.272 euros
- Els dotze joves afectats rebran ajudes fins que els siga possible tornar
- L'import global previst de les subvencions de caràcter excepcional és de 41.272 euros



El Ple del Consell ha aprovat el decret mitjançant el qual s'estableixen subvencions de concessió directa als i les joves afectats per la paralització del programa 'Eurodisea' amb motiu de la crisi sanitària originada per la COVID-19.

L'objecte de les subvencions, de caràcter excepcional, és pal·liar la situació de vulnerabilitat econòmica en què es troben els i les joves que estaven desenvolupant les pràctiques laborals del programa 'Eurodisea' en el mes de març d'enguany i, davant de la situació generada per la pandèmia de la COVID-19, bé no han pogut tornar a la Comunitat Valenciana des de la regió europea en què estaven fent la pràctica, bé, aquells que la realitzaven a la Comunitat Valenciana, no han pogut tornar a la regió europea d'origen.

La situació generada per la pandèmia va provocar la suspensió del programa i la recomanació que els i les joves desplaçats tornaren al seu lloc de procedència, no obstant això, i després de la tornada de la majoria d'aquests, encara queden 7 estrangers a la Comunitat Valenciana i 5 valencians en altres regions europees.

Per això es fa necessària l'adopció de mesures que atenuen tant la paralització de les pràctiques com la dificultat de la volta dels joves a les seues regions d'origen, mitjançant la concessió d'ajudes directes, l'import global màxim de les quals serà de 41.272 euros.


Joves en regions europees

Els i les joves procedents de la Comunitat Valenciana que, en el moment de declarar-se l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària per la COVID-19, es trobaven realitzant pràctiques en regions europees amb motiu del programa 'Eurodisea', i que en la data d'entrada en vigor d'aquest decret no han fet efectiva la seua volta, rebran una ajuda de 500 euros per a despeses de primera necessitat, allotjament, transport, retorn a la Comunitat Valenciana o qualsevol altra despesa que es considere adequada en aquesta situació d'emergència.

Així mateix, si per la situació internacional i el tancament de fronteres contra l'expansió i el contagi per la COVID-19 no poden fer efectiva la tornada al territori de la Comunitat Valenciana a data de fi de l'estada, se'ls concedirà una ajuda per import igual a la quantitat neta mensual que han rebut en la seua regió d'acollida durant el desenvolupament del programa 'Eurodisea'.

L'ajuda es concedirà pels mesos, o part proporcional dels mesos, que transcórreguen fins que la situació internacional no impedisca el retorn a la Comunitat Valenciana, i començarà a comptar des de la fi de la pràctica del programa 'Eurodisea' fins a un màxim de quatre mesos.

Les quantitats de les ajudes es concediran segons la regió on s'haja desenvolupat l'estada: seran de 800 euros per als que estigueren a Bèlgica; 750 per als que estigueren a Itàlia, i 763 euros per als que estigueren a França.

Joves amb estades a la Comunitat Valenciana

Quant a les persones procedents de regions europees que estaven desenvolupant l'estada corresponent al programa 'Eurodisea' en territori de la Comunitat Valenciana el 14 de març de 2020, data de la declaració de l'estat d'alarma, i que en la data de la fi de l'estada no van poder fer efectiva la tornada a la seua regió d'origen, se'ls concedirà una ajuda de 840 euros al mes.

L'ajuda es concedirà pels mesos, o part proporcional d'aquests, que transcórreguen fins que la situació internacional no impedisca el retorn al territori de la regió europea d'origen, i començarà a comptar des de la fi de la pràctica del programa 'Eurodisea' fins a un màxim de quatre mesos.

Si transcorreguts tres mesos des de l'entrada de la sol·licitud en el registre corresponent no s'ha emés resolució expressa, s'entendrà que es produeix el reconeixement del dret per silenci positiu.

Aquest decret, que entrarà en vigor l'endemà de la publicació d'aquest en el 'Diari Oficial de la Generalitat Valenciana' (DOGV), estableix un termini per a sol·licitar les ajudes de 30 dies a comptar de l'endemà de la publicació en el DOGV. El model de sol·licitud es podrà trobar en la web de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic.

Cal recordar que 'Eurodisea' és un programa d'intercanvi que ofereix pràctiques de tres a set mesos, a l'estranger, als i les joves que estan buscant treball i que tinguen de 18 a 30 anys. L'objectiu és proporcionar-los alguna experiència professional i, al mateix temps, donar-los l'oportunitat d'aprendre una llengua estrangera o millorar-ne el coneixement.