Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Coronavirus

La Conselleria d'Agricultura i Transició Ecològica aprova mesures pressupostàries per valor de 55 milions d'euros per a pal·liar els efectes de la COVID-19

21/04/2020
- Mireia Mollà valora les modificacions per a duplicar el pressupost d'investigació aplicada a recursos hídrics i per a augmentar la partida destinada a la gestió de residus
- El DOGV publica l'ajornament del pagament del cànon de sanejament durant el període d'abril-juny, que ascendeix en total a 54 milions d'euros
- Mireia Mollà valora les modificacions per a duplicar el pressupost d'investigació aplicada a recursos hídrics i per a augmentar la partida destinada a la gestió de residuss



La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha avançat en l'adopció de mesures per a pal·liar els efectes de la COVID-19 sobre la ciutadania, sobre el medi ambient i sobre els sectors productius.

El 'Diari Oficial de la Generalitat Valenciana' (DOGV) ha publicat l'ajornament del pagament del cànon de sanejament per a totes les llars de la Comunitat Valenciana durant els mesos d'abril, maig i juny.

Les quanties s'abonaran de manera fraccionada durant els 18 mesos següents, sense cap mena d'interés o càrrega addicional, un import total que l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (EPSAR) xifra en 54 milions d'euros.

A aquesta iniciativa, la Conselleria hi ha afegit la modificació d'algunes de les línies pressupostàries per a ampliar els recursos destinats a la gestió i el reciclatge de residus i a la investigació aplicada en matèria de recursos hídrics. En conjunt, sumen prop de 55 milions d'euros.

Les propostes s'emmarquen dins de les mesures extraordinàries de gestió economicofinancera per a pal·liar els efectes que ha produït la crisi de la COVID-19. Una emergència sanitària que ha impactat també en el desenvolupament de serveis públics essencials com el tractament de residus.

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha explicat la necessitat "d'adoptar mesures que permeten la millora en el curt termini, però també d'invertir en projectes dedicats al desenvolupament de noves eines, infraestructures i sistemes d'adaptació a nous escenaris".

"L'objectiu és atendre la ciutadania, econòmicament i socialment, donar suport als serveis públics i mantindre criteris sostenibles, a més de les pròximes mesures que anunciarem per al conjunt del sector primari", ha avançat Mollà.

La modificació en matèria d'investigació aplicada a recursos hídrics duplica la dotació per a projectes, repartida entre totes les universitats públiques de la Comunitat Valenciana, que assoleix els 240.000 euros.

Les inversions relatives als residus consignen més de 290.000 euros als consorcis i amplien la partida, que s'eleva a 2,5 milions d'euros, per a millorar les instal·lacions i reactivar l'activitat econòmica del reciclatge.

En aquest sentit, la fabricació de nous materials i envasos de plàstic reciclat, per exemple per als dispensadors de gel hidroalcohòlic, "contribueixen també en la resposta a l'actual situació", ha explicat Mollà.

La crisi de la COVID-19 manifesta "la necessitat de centrar els esforços en la investigació i en l'ampliació de la capacitat dels serveis públics imprescindibles", segons la consellera.