Sanitat Universal i Salut Pública
COVID-19

Barceló: "Seria un error no potenciar els recursos dels diversos territoris i posar-ne les capacitats al servei d'un estat modern"

30/04/2020
- La consellera de Sanitat ha participat en la Comissió General de les Comunitats Autònomes en el Senat
- Barceló exposa les línies d'actuació que s'han dut a terme a la Comunitat Valenciana per a gestionar la crisi del coronavirus
- La consellera de Sanitat ha participat en la Comissió General de les Comunitats Autònomes en el Senat
- Barceló exposa les línies d'actuació que s'han dut a terme a la Comunitat Valenciana per a gestionar la crisi del coronavirus



La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha comparegut aquest matí en la Comissió General de les Comunitats Autònomes, en el Senat, per a participar en el debat sobre la situació generada per l'estat d'alarma en les diverses comunitats autònomes en representació de la Comunitat Valenciana.

La consellera ha volgut recordar, a l'inici de la seua intervenció, totes les persones que han mort víctimes del coronavirus a Espanya i ha transmés el seu dolor i solidaritat, en nom de la Generalitat Valenciana, a familiars i amics i amigues de totes les víctimes.

Així mateix, ha agraït la tasca que estan exercint tots els i les professionals sanitaris i treballadors i treballadores de serveis essencials, "la vocació de servei públic dels quals està contribuint a cuidar, curar i protegir milions de persones al nostre país".

Ana Barceló ha assenyalat que "hui debatem sobre el que és urgent i immediat, però hem de ser conscients que durant molt hem deixat de debatre sobre el més important: un model de finançament suficient per a les comunitats autònomes, un finançament que garantisca la prestació de serveis públics de qualitat, que permeta enfortir els sistemes sanitaris i que siga un verdader motor per a la cohesió social".

En aquesta línia, ha lamentat "el temps que ha perdut aquest país per a reforçar les comunitats autònomes", i ha apel·lat a la coordinació de l'Estat i les autonomies per a la desescalada i la reconstrucció del país. Segons ha destacat, "seria un error no potenciar els recursos dels diversos territoris, desenvolupar les seues responsabilitats i posar les seues capacitats al servei d'un estat modern, respectuós amb la igualtat entre persones i amb la diversitat dels seus territoris". A més, ha indicat que "un país no es construeix amb presses sinó debatent i des de la lleialtat institucional i la pluralitat que representa Espanya".

Per això, ha agraït al Govern d'Espanya "la seua predisposició al diàleg amb els territoris i la seua empatia amb les comunitats autònomes" i ha indicat que "aquesta voluntat de cooperació amb els territoris i la capacitat de coordinació, tant en la fase de desescalada com en la gestió de la postcrisi, és el millor esforç que podem fer per al present i el futur del nostre país". En aquest sentit, ha recordat el pacte que ha oferit el president de la Generalitat, Ximo Puig, a la Comunitat Valenciana, al qual s'han sumat les forces de l'oposició, "un exercici de lleialtat que hem de valorar", ha indicat Ana Barceló.

Segons ha indicat Barceló, "aquesta crisi ho ha canviat tot i, en un futur immediat, haurem de prendre nota de la vulnerabilitat de la nostra societat, enfortir els nostres serveis públics, invertir en el Sistema Sanitari Públic i avançar en una Espanya descentralitzada, moderna i plural". "Una Espanya federal".

Reforç del Sistema Sanitari a la Comunitat

D'altra banda, la consellera de Sanitat ha exposat les línies d'actuació que s'han dut a terme a la Comunitat Valenciana per a gestionar la crisi del coronavirus. Una actuació que, segons la consellera, s'ha centrat en els principis de responsabilitat en la gestió, la cooperació amb el Govern d'Espanya i la solidaritat amb la resta d'autonomies.

Des de l'inici de la crisi del coronavirus, la Comunitat Valenciana va posar en marxa una sèrie de mesures sanitàries orientades a detectar i aïllar els primers casos de coronavirus.

Així mateix, s'ha dut a terme una reorganització del Sistema per a garantir l'assistència a pacients positius i als que no podien prescindir d'una intervenció o tractament. En aquest sentit, s'han contractat més de 3.300 professionals sanitaris, s'han incrementat en 1.000 llits els recursos hospitalaris, amb la creació de tres hospitals de campanya, i s'han creat hotels medicalitzats per a pacients lleus i per a descans dels professionals sanitaris.

A més, la gestió sanitària s'ha centrat en la protecció dels majors als centres sociosanitaris i s'han pres mesures per a protegir aquest grup vulnerable.

Entre altres mesures, la consellera ha destacat la posada en marxa d'un sistema de dispensació de medicaments a domicili per a persones majors o vulnerables de medicines de farmàcia hospitalària, i el lliurament gratuït de mascaretes a població major de 65 anys i grups de risc, un sistema que ha beneficiat 1.200.000 persones.

Quant a material sanitari, cal destacar la gestió que s'ha fet per a trobar vies d'abastiment segures per a la compra de material sanitari, a fi de protegir el personal sanitari, que ha permés l'arribada de 17 vols procedents de la Xina amb més de 600 tones de material, que se sumen a l'aportació que ha fet el Ministeri de Sanitat.

Ajudes econòmiques per a la recuperació de la crisi

Finalment, la consellera de Sanitat ha destacat la importància de les ajudes econòmiques per a poder fer front a la crisi. Així, ha destacat que el Ministeri d'Hisenda ha transferit 1.423 milions a la Comunitat Valenciana per a poder fer front a aquesta crisi.

Per a pal·liar les conseqüències econòmiques, la Comunitat Valenciana ha posat en marxa ajudes que arriben a 600 euros per a persones que han hagut de reduir la seua jornada laboral per a atendre majors o dependents; ajudes de 150 euros a treballadors afectats per un ERTO; ajudes de 750 i 1.500 euros als autònoms que han patit cessament total o parcial de la seua activitat, o ajudes de 2.500 euros per a autònoms i pimes en el sector turístic.

En el sector educatiu s'han pres diverses mesures, com ara els bons de 60 euros cada 15 dies com a beca de menjador, per a 59.000 alumnes, o préstecs de 14.000 tauletes tàctils per a possibilitar la formació en plataformes telemàtiques.

Finalment, la Comunitat Valenciana ha posat en marxa mesures d'ajuda al lloguer i un fons autonòmic de cooperació municipal, amb l'abonament de 60 milions d'euros als municipis valencians.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaraciones de la consellera de Sanidad, Ana Barceló