President
COVID-19

Ximo Puig demana al Govern un pla integral per al turisme i mesures extraordinàries per a reactivar el sector de la mobilitat

03/05/2020
Ximo Puig demana al Govern un pla integral per al turisme i mesures extraordinàries per a reactivar el sector de la mobilitat
- "La Comunitat Valenciana estarà en condicions d'incorporar-se a la fase 1 de la desescalada la setmana vinent", subratlla el president de la Generalitat
- El cap del Consell destaca que s'han aconseguit les reivindicacions de liquiditat i d'un fons extraordinari per a les comunitats i sol·licita que el repartiment de recursos siga per població
- Planteja que s'incorpore una disposició addicional al reial decret que declara l'estat d'alarma per a alçar la suspensió de terminis en la licitació d'obra pública
- Els avanços contra la pandèmia en la Comunitat Valenciana "han sigut gràcies a la nostra gent, que ha estat a l'altura del moment històric", afirma el president
- "La Comunitat Valenciana estarà en condicions d'incorporar-se a la fase 1 de la desescalada la setmana vinent", subratlla el president de la Generalitat
- El cap del Consell destaca que s'han aconseguit les reivindicacions de liquiditat i d'un fons extraordinari per a les comunitats i sol·licita que el repartiment de recursos siga per població
- Planteja que s'incorpore una disposició addicional al reial decret que declara l'estat d'alarma per a alçar la suspensió de terminis en la licitació d'obra pública
- Els avanços contra la pandèmia en la Comunitat Valenciana "han sigut gràcies a la nostra gent, que ha estat a l'altura del moment històric", afirma el president

València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat al Govern que pose en marxa mesures per a impulsar sectors econòmics fonamentals per a la Comunitat Valenciana com el turístic i el de la mobilitat i ha plantejat, en aquest sentit, la necessitat d'aprovar un pla específic integral per al turisme i actuacions extraordinàries per a la renovació tecnològica i ecològica del parc automobilístic.

Així ho ha explicat en la seua compareixença davant dels mitjans de comunicació després de la reunió amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i la resta dels presidents i de les presidentes de les comunitats autònomes per a abordar l'evolució de la crisi del coronavirus.

Puig ha recordat la importància del turisme per a la Comunitat Valenciana i ha reivindicat la necessitat d'adoptar mesures per a flexibilitzar els expedients de regulació temporal d'ocupació en aquest sector, facilitar la reincorporació d'una part de les plantilles i continuar amb la implicació de l'Institut de Qualitat Turística d'Espanya per a consensuar i adaptar en cada territori els protocols dels diferents subsectors turístics.

Puig considera especialment "fonamental" comptar amb un pla específic integral per al turisme en la línia del que planteja Exceltur i altres organitzacions representatives del sector, així com que hi haja un protocol únic europeu sobre destinacions turístiques segures que done garanties a la ciutadania.

Renovació tecnològica i ecològica del parc automobilístic

A més, s'ha mostrat partidari d'adoptar també mesures extraordinàries en un altre sector fonamental com és el de la mobilitat. Respecte d'això, ha reclamat l'activació d'un pla per a dotar de recursos econòmics les empreses públiques de transport i també ha defensat que "és el moment d'accelerar la renovació tecnològica i ecològica del parc automobilístic", tant de cotxes com de camions, d'autobusos i de furgonetes.

Puig ha recordat que la mitjana d'edat d'aquest parc automobilístic és de 12,7 anys i que el 15 % dels cotxes produeix el 50 % de les emissions, amb la qual cosa aquesta renovació permetria impulsar la indústria de l'automòbil i ajudar a avançar en el control de les emissions.

També ha sol·licitat rebaixar l'IVA del 21 % al 10 % en les bicicletes, bicis elèctriques i patinets, com una manera d'impulsar l'ús d'aquests vehicles i la mobilitat sostenible.

La Comunitat Valenciana, preparada per a la fase 1

El cap del Consell ha insistit en el fet que tots els indicadors sobre l'evolució de la pandèmia continuen mostrant que la Comunitat Valenciana estarà preparada a partir de la setmana que ve per a incorporar-se a la fase 1 de la desescalada.

Ha detallat, en aquest sentit, que les altes continuen augmentant, fins a multiplicar-se per tres en tres setmanes; que sis de cada 10 persones diagnosticades s'han curat i que, en dues setmanes, el nombre de persones ingressades en l'UCI s'ha reduït a la meitat.

A més, ha remarcat que la incidència acumulada en les dues últimes setmanes és de 16 casos per 100.000 habitants, menys d'una tercera part de la mitjana d'Espanya (58) i que la taxa de mortalitat és inferior a la meitat de la mitjana espanyola.

El president, que ha advocat per continuar enfortint la unitat d'acció des de la singularitat en l'execució de les mesures, ha demanat, d'altra banda, que s'aprofite l'aprovació d'un nou termini de l'estat d'alarma per a incorporar una disposició addicional que possibilite l'alçament de la suspensió dels terminis administratius per a reactivar la licitació en l'obra pública i altres contractes que permeten reactivar l'economia.

Liquiditat avançada i fons extraordinari

A més, Puig ha agraït l'actitud del Govern per atendre les reivindicacions plantejades des de la Generalitat per a l'obtenció de liquiditat avançada i la creació d'un fons extraordinari per a fer front a l'emergència de la pandèmia de COVID-19. Sobre el primer punt, ha recordat que ja s'ha aconseguit que el Govern transferisca 1.423 milions d'euros i ha avançat que abans que acabe maig es disposarà de les quantitats que resten per a traslladar-les a l'activitat econòmica.

Respecte a l'obtenció de recursos addicionals per mitjà del fons de 16.000 milions d'euros no reemborsables per a les comunitats autònomes, Puig ha avançat que el Consell plantejarà que s'aplique el criteri del pes poblacional en la distribució d'aquests recursos. Tal com ha precisat, aquest dilluns hi haurà ja una primera reunió de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, amb els consellers i les conselleres de les comunitats per a perfilar el repartiment.

El president ha explicat també que el cap de l'Executiu central ha exposat que, del conjunt de 16.000 milions d'aquests fons, 10.000 seran per a sanitat; 5.000, per a fer front a la pèrdua d'ingressos per la baixada en la recaptació; i 1.000 milions, per a polítiques socials.

"Hem aconseguit el que ens havíem plantejat: liquiditat i un fons extraordinari en aquests temps tan difícils" per a les finances valencianes, ha assenyalat el responsable de la Generalitat, que ha tornat a reclamar "rigor" i "corresponsabilitat" enfront dels que plantegen estratègies de "dúmping fiscal", i també ha insistit en la necessitat d'un nou model de finançament autonòmic.

La ciutadania, el millor equip somiat per un govern

A més, Ximo Puig ha agraït a la ciutadania valenciana l'esforç i la responsabilitat que ha demostrat des de l'inici de la pandèmia. "Tot el que s'ha aconseguit a la Comunitat Valenciana ha sigut gràcies a la nostra gent, que ha estat a l'altura del moment històric", ha dit Puig, que ha demanat que no s'associe més el poble valencià, "solidari, responsable i treballador", amb els tòpics del "Llevant feliç" o del meninfotisme.

"La Generalitat ha tingut el millor equip que mai ha somiat cap govern: cinc milions de persones que s'han sacrificat als hospitals, a les residències, en els treballs essencials, fabricant màsqueres i proteccions, fent donacions altruistes o quedant-se a casa per a frenar el contagi", ha indicat Puig.

Segons ha afegit, l'acció de la Generalitat respondrà a dos grans vectors: la protecció social perquè "ningú quede arrere" i l'impuls de l'economia, i ho farà amb "determinació", amb "concertació" i amb una mentalitat de cooperació que implica tota la societat. "Açò ens ha de fer consumir els nostres productes o viatjar, quan es puga, a ciutats i pobles de la Comunitat Valenciana", ha manifestat.

Condol a la família de la cooperant valenciana

El president ha iniciat la seua intervenció traslladant el seu condol a la família d'Alba Aparicio, la cooperant valenciana que va morir aquest dissabte en un accident d'avioneta a la ciutat boliviana de Trinidad, de qui ha dit que constitueix "un exemple de solidaritat i lluita per les persones més desfavorides".

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

El jefe del Consell destaca que se han logrado las reivindicaciones de liquidez y de un fondo extraordinario para las comunidades y solicita que el reparto de recursos sea por población

Talls de veu relacionats

- Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig