Hisenda i Model Econòmic
COVID-19

Soler valora la injecció de 16.000 milions del Govern a les comunitats enfront de la pandèmia, "sense precedents a l'Espanya autonòmica"

04/05/2020
Soler valora la injecció de 16.000 milions del Govern a les comunitats enfront de la pandèmia, 'sense precedents a l'Espanya autonòmica'
- El conseller d'Hisenda subratlla que "el que és important és que hi haja una coherència en el conjunt dels criteris del repartiment del fons i defensa més ponderació de la població ajustada en el primer tram de 6.000 milions"
- Soler s'ha reunit per videoconferència amb els consellers d'Hisenda de les comunitats i la ministra María Jesús Montero, que s'ha mostrat oberta a revisar els paràmetres de distribució del fons
- El conseller d'Hisenda subratlla que "el que és important és que hi haja una coherència en el conjunt dels criteris del repartiment del fons i defensa més ponderació de la població ajustada en el primer tram de 6.000 milions"
- Soler s'ha reunit per videoconferència amb els consellers d'Hisenda de les comunitats i la ministra María Jesús Montero, que s'ha mostrat oberta a revisar els paràmetres de distribució del fons


El conseller d'Hisenda, Vicent Soler, ha valorat les mesures adoptades pel Govern per a combatre l'emergència sanitària i les seues conseqüències socials i econòmiques, atenent inicialment les necessitats de liquiditat de les comunitats autònomes i habilitant, d'altra banda, un fons no reembossable de 16.000 milions, que, segons ha assenyalat, "no tenen precedents en l'Espanya autonòmica".

Vicent Soler ha participat per videoconferència en la reunió de coordinació que ha mantingut la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, amb els consellers d'Hisenda de les comunitats autònomes per a abordar les mesures per a combatre l'emergència sanitària.

Els 16.000 milions del fons no reembossable que ha habilitat el Govern s'han basat en les estimacions de l'impacte de la pandèmia en les despeses sanitàries i socials, així com en la caiguda dels ingressos propis per l'activitat econòmica més baixa. D'aquesta manera, com ja va anunciar en el Congrés la ministra, María Jesús Montero, es destinaran 10.000 milions per a atendre gasto sanitari, 5.000 milions per la reducció d'ingressos pel descens de l'activitat econòmica i 1.000 milions per a atendre gasto social.

La ministra ha comunicat aquest dilluns als consellers d'Hisenda que la part del fons no reembossable de 10.000 milions destinats a cobrir el gasto sanitari s'abonarà en dues fases, de manera que s'habilitaran 6.000 milions a curt termini i els 4.000 milions que resten en el segon semestre de l'any.

El titular d'Hisenda ha insistit a destacar la importància de la mesura que ha adoptat el Govern d'injectar recursos addicionals a les comunitats que han estat afectades per la pandèmia i, en aquest sentit, ha subratllat que "el que és important és que hi haja una coherència en el conjunt dels criteris de distribució del fons".

Així mateix, Soler ha defensat que la població ajustada hauria de tindre més ponderació en el repartiment del primer tram de 6.000 milions d'euros anunciat per la ministra per al curt termini, ja que en la proposta inicial del Ministeri el 80 % dels recursos es vinculen a la població afectada per la pandèmia (ingressos UCI, hospitalitzacions i positius confirmats per PCR) i el 20 % a la població protegida (població ajustada).

"He defensat en la reunió que la clau per al repartiment ha de ser la població, ja que s'ha de vincular a les persones, als pacients, encara que podríem entendre que puga matisar-se aquest repartiment en virtut de l'impacte de la pandèmia en els territoris diferents i, en aquest sentit, cal tindre en compte la població protegida equivalent i els majors de 60 anys, que són el grup més vulnerable a la COVID-19", ha indicat Soler.

"Aquest fons és una mostra del compromís del Govern central amb les comunitats autònomes, que són les que gestionen tres dels quatre pilars bàsics de l'estat del benestar: la sanitat, l'educació i les polítiques socials. En aquests moments el gasto en matèria sanitària s'ha vist molt tensat per a fer front a l'emergència sanitària que ha suposat la COVID-19 i era necessari que, des de l'executiu central, es donara cobertura a l'actuació que estem duent a terme les comunitats autònomes, com així ha sigut", ha explicat el conseller d'Hisenda.

Així mateix, el conseller ha destacat que aquestes inversions per a fer front a la pandèmia i les seues conseqüències socials i econòmiques no computaran en la regla de gasto.

Una resposta financera "ràpida"

Vicent Soler també s'ha mostrat satisfet per la resposta financera que ha donat el Govern central a les necessitats de liquiditat de la Comunitat Valenciana. "La seua resposta ha sigut ràpida i han estat a l'altura de les circumstàncies. Fins ara, el Govern ha facilitat liquiditat a la Comunitat Valenciana per un import de 1.423 milions d'euros perquè puga fer front a les despeses extra que està tenint, principalment com a conseqüència de la lluita contra el coronavirus".

Aquesta xifra cobreix aproximadament el 65 % de les necessitats de liquiditat extraordinària de la Comunitat Valenciana, que, segons els càlculs del Consell, arriben als 2.200 milions en el primer semestre. "La previsió que tenim és que abans de maig la Comunitat Valenciana reba la quantitat restant per a traslladar-la a l'activitat econòmica, la qual cosa és una bona notícia", ha indicat Soler.

"Però no ens podem quedar en això. Necessitem també la corresponsabilitat de la resta de territoris, que han d'evitar competir en matèria fiscal i continuar avançant, des de la solidaritat, en els passos necessaris que ens permeten a tots iniciar la recuperació econòmica i sanitària. I, per a fer-ho, és indispensable dur a terme la reforma del sistema de finançament autonòmic. No podem afrontar una verdadera recuperació si no partim de la base d'un model de finançament basat en l'equitat, la justícia i l'equilibri per a totes les autonomies", ha indicat Soler.

"L'actual sistema de finançament autonòmic té més en compte la dispersió de la població de cada territori que el nombre d'habitants; per això la Comunitat Valenciana és la més perjudicada. I això no respon a cap lògica", ha lamentat el conseller.

1.351 milions de liquiditat avançada

La Tresoreria de la Generalitat disposa ara mateix de 1.351 milions de liquiditat avançada, que amb els 72 milions d'ingressos addicionals transferits pel Govern per a actuacions enfront de la COVID-19 en sanitat (28,3 milions), serveis socials (30 milions), alimentació infantil (2,3 milions) i ajudes al lloguer d'habitatges (11,4 milions) sumen un total de 1.423 milions per a atendre la urgència més immediata.

Els 1.423 milions preveuen 128 milions d'euros corresponents al FLA ordinari del primer i segon trimestre d'enguany, 46 milions dels quals seran per a pagament a proveïdors i 82 milions per a disposar de liquiditat en caixa.

Així mateix, el dia 17 d'abril van arribar els 111,6 milions del segon pagament d'actualització dels lliuraments a compte, que en total suposen 223 milions, que normalment s'activen a l'octubre.

Finalment, la Comunitat Valenciana també disposa de 1.000 milions d'euros de liquiditat avançada entre transferències directes (230 milions + 120 milions) i una operació financera amb el Tresor per un import de 650 milions, la qual cosa suposa un avanç de més del 50 % de la liquidació del sistema de finançament que suposaria prop de 925 milions i que habitualment es paga al juliol.

"Vull destacar la importància de l'operació a tres bandes entre la Conselleria d'Hisenda, la Tresoreria General de l'Estat i les entitats financeres per a disposar de 650 milions de liquiditat entre abril i juliol. Aquesta gestió, que s'ha dut a terme gràcies a la iniciativa de l'equip de la Conselleria d'Hisenda, ha permés que la Comunitat Valenciana dispose de més del 50 % de la liquidació de 2018 abans que cap altra autonomia", ha indicat Soler.

Galeria d'imatges