President
I+D+i

Ximo Puig presenta 41 projectes innovadors per a disposar de solucions "avançades" en màsqueres, PCR, respiradors o diagnòstic per intel·ligència artificial davant de la COVID-19

13/05/2020
Ximo Puig presenta 41 projectes innovadors per a disposar de solucions 'avançades' en màsqueres, PCR, respiradors o diagnòstic per intel·ligència ...
- Destaca la resposta "potent" del sistema valencià de ciència i innovació i del teixit productiu de la Comunitat Valenciana, i subratlla que "la ciència i la innovació són la millor vacuna"
- El cap del Consell ha donat a conéixer les iniciatives, juntament amb la consellera d'Innovació, en un seminari web en el qual ha participat el ministre de Ciència, que ha subratllat la "fortalesa" de la ciència a la Comunitat Valenciana
- Es destinaran 3 milions a prototips de màsqueres més segures amb tractament antiviral, tests més eficaç i models de pronòstic de la malaltia per mitjà de rajos X
- Destaca la resposta "potent" del sistema valencià de ciència i innovació i del teixit productiu de la Comunitat Valenciana, i subratlla que "la ciència i la innovació són la millor vacuna"
- El cap del Consell ha donat a conéixer les iniciatives, juntament amb la consellera d'Innovació, en un seminari web en el qual ha participat el ministre de Ciència, que ha subratllat la "fortalesa" de la ciència a la Comunitat Valenciana
- Es destinaran 3 milions a prototips de màsqueres més segures amb tractament antiviral, tests més eficaç i models de pronòstic de la malaltia per mitjà de rajos X


El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat la resposta "potent" del sistema valencià de ciència i innovació i del teixit productiu en la lluita contra la pandèmia de COVID-19, amb solucions que permetran al personal sanitari protegir-se de contagis i dur a terme el seu treball en les millors condicions i que, a més, també ajudaran a tornar amb més seguretat a la convivència en espais comuns.

Ximo Puig ha fet aquestes declaracions durant una reunió telemàtica en què han participat el ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque; la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, així com investigadors i investigadores principals dels projectes seleccionats en la crida a la investigació i a la innovació que va fer aquesta conselleria, en col·laboració amb l'Agència Valenciana de la Innovació.

El ministre de Ciència ha lloat, durant la seua intervenció en aquest seminari web, la fortalesa de la ciència a la Comunitat Valenciana i el paper "destacat" de la innovació en el seu sistema productiu, i ha considerat una mostra d'això els projectes que s'han seleccionat en aquesta crida a la investigació i la innovació.

Ximo Puig ha subratllat el protagonisme que estan tenint els equips d'investigació de les universitats, els hospitals, les empreses, les fundacions, els i les agents innovadors i, en general, tot el sistema de ciència i d'innovació en la busca de solucions per a fer front a la "causa comuna" de la lluita contra la pandèmia.

El president també ha destacat l'aposta del Govern Valencià per la ciència i per la investigació i ha assenyalat que una de les "lliçons" que ens està donant la crisi actual és, precisament, que la ciència és un "factor fonamental" per al futur. "La ciència i la innovació són la millor vacuna", ha afegit.

Igualment, Carolina Pascual ha afirmat que el sistema valencià d'innovació i investigació "s'ha bolcat per a cuidar als que ens cuiden". Segons ha destacat, "la diversificació del nostre teixit productiu, la transferència del coneixement i l'adaptació per a atendre les necessitats més urgents han contribuït a la producció i a la millora d'elements de protecció dels sanitaris i també han adaptat solucions per a la tornada a la convivència després del desconfinament, amb mesures noves de desinfecció".

Crida a la innovació

Personal investigador i agents del sistema d'innovació els projectes dels quals han sigut seleccionats en aquesta crida hi han intervingut per a explicar els seus treballs i els avantatges que es poden obtindre amb el disseny i la posada en marxa d'aquests. En total, s'han triat 41 projectes, que rebran una inversió global de tres milions d'euros.

Els projectes que es van presentar a la crida, i que van ser triats per un comité avaluador extern, són solucions innovadores en equips de protecció i màsqueres, tests i PCR, respiradors, solucions mèdiques i farmacològiques, sistemes de desinfecció, intel·ligència artificial (IA) i optimització de recursos i logística.

En els equips de protecció i les màsqueres, el personal investigador ha dissenyat prototips amb diverses millores en la protecció, amb elements antivirals i antimicrobians, així com en el disseny, al qual s'han incorporat determinats ajustos que protegeixen millor el personal sanitari a fi d'evitar contagis durant l'assistència.

Dissenys nous de PCR, de tests i de respiradors amb millores afegides també contribuiran a la detecció de la malaltia i al tractament de pacients afectats. A més, permetran la producció d'aquest tipus de materials en el nostre territori, sense haver d'acudir a l'abastiment exterior.

També hi ha aportacions noves des de l'àmbit mèdic i farmacològic per a estudiar com es desenvolupa la infecció i com hi reaccionen el sistema immunitari i els medicaments antivirals, així com un sistema de producció d'oxigen en hospitals, mitjançant membranes de ceràmica.

Una altra de les àrees destacades és la desinfecció. Les propostes aporten l'ús de materials que garanteixen la seguretat sense conseqüències per a la salut; entre aquestes propostes hi ha els rajos ultravioleta, l'electròlisi d'aigua salinitzada, els purificadors d'aire que eliminen virus i bacteris, així com túnels de detecció de temperatura i arruixat de desinfectant per a l'accés a edificis i centres de treball.

La intel·ligència artificial també és un instrument que el personal investigador ha aplicat a diferents sectors per a contindre l'expansió del virus, amb projectes relacionats amb la detecció primerenca per mitjà de rajos X i tomografies, el seguiment de l'estat de persones malaltes, l'expansió de la malaltia, així com per al control d'aglomeracions o la detecció de la mobilitat mitjançant el consum d'aigua dels domicilis.

També hi ha projectes que apliquen tecnologia d'última generació a la logística hospitalària i a l'optimització dels recursos. Alguns d'aquests projectes són l'ús d'avions no tripulats per a l'abastiment hospitalari, la robòtica aplicada a la desinfecció i al repartiment de medicaments i menjar, així com pilots d'investigació operativa per a impedir-ne la propagació.

Entitats participants

Les entitats beneficiàries de la crida són les cinc universitats públiques valencianes (UV, UPV, UA, UMH i UJI) i els instituts tecnològics Aiddime, Aiju, Aitex, IATA-CSIC, així com la Fundació Universitat Miguel Hernández, la Fundació Investigació Hospital General Universitari de València o la Fundació per a la Investigació de l'Hospital Universitari La Fe de la Comunitat Valenciana.

Altres investigadors pertanyen a Fisabio, el Grup d'Investigació Biomèdica en Imatge de l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe i l'Institut de Biomecànica de València.

També s'han aprovat els projectes de les empreses Mila-Rosa, Darimo Carbon, Graphenglass, Kerioniks, IGLs, BestAir Technologies, Aquactiva Solutions, Aluminio Tecnológico, Diseño y Construcción de Maquinaria Automatizada, Hidraqua, Quibim i Fomento de Sociedad Agrícola Castellonense.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Destaca la "potente" respuesta del sistema valenciano de ciencia e innovación y del tejido productivo de la Comunitat Valenciana, y subraya que "la ciencia y la innovación son la mejor vacuna

Versió en valencià

Talls de veu relacionats

- Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig