Justícia, Interior i Administració Pública
COVID-19

Bravo proposa al Ministeri de Justícia que compasse la reincorporació del personal dels jutjats a la "urgent" reactivació de terminis processals

14/05/2020
Bravo proposa al Ministeri de Justícia que compasse la reincorporació del personal dels jutjats a la 'urgent' reactivació de terminis processals
- La consellera anuncia que cada seu judicial valenciana comptarà amb un "pla específic de contingència de salut laboral" adequat a les seues característiques perquè la volta a la normalitat siga segura
- La consellera anuncia que cada seu judicial valenciana comptarà amb un "pla específic de contingència de salut laboral" adequat a les seues característiques perquè la volta a la normalitat siga segura


La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha proposat al Ministeri de Justícia que s'establisca un pla per a compassar la reincorporació dels funcionaris i funcionàries dels tribunals a la, segons ha dit, "urgent reactivació de terminis processals d'algunes jurisdiccions".

Així s'ha expressat en la reunió que, aquest dijous, ha mantingut amb el titular de la cartera de Justícia, José Luis Campo, i la resta de responsables autonòmics en la matèria.

Gabriela Bravo ha assegurat que, a causa de l'evolució de la pandèmia i el previsible calendari de fases de les pròximes setmanes, "és temps perquè es modifique la disposició addicional segona del decret de declaració de l'estat d'alarma" de manera que es puguen reactivar parcialment els procediments en algunes jurisdiccions.

Cal recordar que amb aquesta disposició se suspenien els terminis previstos en les lleis processals per a totes les ordres jurisdiccionals, excepte els procediments 'habeas corpus', serveis de guàrdia, actuacions amb detinguts, ordres de protecció, vigilància penitenciària i mesures cautelars en matèria de violència de gènere o menors.

Segons la consellera, "és necessari escometre un període transitori per a la reactivació dels processos judicials que siga gradual, perquè fer-ho tot alhora no serà possible".

A més, "tampoc tindrà sentit que tornen al treball presencial un nombre més elevat de funcionaris si no tenen comesa perquè els terminis processals segueixen suspesos", ha dit.

En aquest sentit, Bravo ha apostat per una "desescalada asimètrica" de l'activitat dels tribunals perquè "no totes les comunitats autònomes, ni tan sols tots els partits judicials, tenen les mateixes característiques". No obstant això, la consellera ha insistit que la volta a la normalitat judicial s'ha de fer "en coordinació amb la situació sanitària".

Gabriela Bravo ha assegurat que "no serà suficient amb un pla general d'aplicació a totes les seus judicials", sinó que serà necessària "l'elaboració de plans de contingència específics per a cada un dels edificis que tinga en compte les seues característiques i funcions".

En aquest sentit, la consellera ha explicat que a la Comunitat Valenciana "ja s'està treballant en aquests protocols de salut laboral d'acord amb les directrius de l'Invassat, que ens permetran avaluar cada lloc de treball perquè es puga exercir amb seguretat".

"És essencial que es reprenguen terminis processals durant la fase 1 de la desescalada, perquè es puguen començar a desenvolupar alguns judicis durant la fase 2, almenys en la jurisdicció del Social", ha dit la consellera, perquè és aquest àmbit "el que més càrrega de treball està acumulant a conseqüència de la crisi econòmica que ja està produint l'emergència sanitària provocada per la COVID-19", ha conclòs.

Galeria d'imatges