President
COVID-19

Ximo Puig destaca que el pas a la fase 1 del conjunt de la Comunitat Valenciana obliga a "més protecció, més prevenció i més prudència"

17/05/2020
Ximo Puig destaca que el pas a la fase 1 del conjunt de la Comunitat Valenciana obliga a 'més protecció, més prevenció i més prudència'
- Apel·la al llegat de Juan Genovés per a demanar en la conferència de presidents i presidentes una "nova abraçada" que faça front a l'"odi" que "alguns volen inocular" en els carrers
- Demana un "espai Schengen sanitari" i que es reprenga l'activitat judicial i valora que tant l'aeroport de Manises com el de l'Altet estiguen operatius per a vols internacionals
- Anuncia un acord amb els bancs perquè puguen cobrar les 39.000 persones afectades per ERTO que tenien pendent la seua prestació després d'haver-la cobrada el 92 %
- Aposta per una "normalitat millorada" que reculla, com a lliçons d'aquesta crisi, la necessitat d'uns millors serveis públics, la producció local, la protecció social, el respecte al planeta, el suport a la ciència i l'europeisme
- Apel·la al llegat de Juan Genovés per a demanar en la conferència de presidents i presidentes una "nova abraçada" que faça front a l'"odi" que "alguns volen inocular" en els carrers
- Demana un "espai Schengen sanitari" i que es reprenga l'activitat judicial i valora que tant l'aeroport de Manises com el de l'Altet estiguen operatius per a vols internacionals
- Anuncia un acord amb els bancs perquè puguen cobrar les 39.000 persones afectades per ERTO que tenien pendent la seua prestació després d'haver-la cobrada el 92 %
- Aposta per una "normalitat millorada" que reculla, com a lliçons d'aquesta crisi, la necessitat d'uns millors serveis públics, la producció local, la protecció social, el respecte al planeta, el suport a la ciència i l'europeisme


El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assenyalat que la incorporació del conjunt de la Comunitat Valenciana a la fase 1, a partir d'aquest dilluns, obligarà a "més protecció, més prevenció i més prudència". "Aquest és el camí que ens portarà a tots i a totes, de la manera més ràpida i més segura, a la fase 2, després a la fase 3 i, finalment, a la normalitat definitiva", ha remarcat el president.

Puig ha traslladat aquest missatge durant la seua compareixença davant dels mitjans de comunicació després de la reunió que ha mantingut amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i amb la resta de presidents i presidentes de les comunitats autònomes per a abordar la situació de la pandèmia de COVID-19.

El president ha subratllat que, amb el canvi de fase, "ha arribat l'hora" d'eixir de la hibernació i de començar la primavera de la recuperació. "A partir de demà, tenim l'obligació moral de seguir avant, tenim l'obligació de situar la nostra terra en la senda del progrés i el benestar", ha manifestat.

Des del punt de vista sanitari, s'entra, però, en una nova fase "amb més llibertat de moviments, més activitat social i més possibilitats de reunió". "Açò ens obliga a més protecció, més prevenció i més prudència, perquè canviar de fase no significa canviar d'hàbits", ha remarcat.

Per això, ha advertit del "gran perill" de caure en un "excés de confiança" després del "gran esforç que s'ha fet". "Açò no és un esprint, sinó una carrera de fons, i volem arribar bé al final de la pandèmia", ha dit el president.

Tal com ha emfatitzat, a partir d'aquest dilluns, "València és la principal ciutat espanyola que entra en la fase 1 i la conurbació d'Alacant-Elx serà una de les cinc més grans d'Espanya en fase 1", la qual cosa exigeix a la Comunitat Valenciana "més responsabilitat en el procés general de desescalada".

"No podem tornar a la part més fosca del túnel. No podem fer passos arrere. Seria un error imperdonable després de tant d'esforç de la ciutadania", que ha demostrat ser "immensament responsable", ha assenyalat el president.

En aquest sentit, Ximo Puig ha mencionat que l'estudi de mobilitat que ha fet la Generalitat indica que el 92 % de la població valenciana no s'ha mogut de la seua àrea de residència, la qual cosa ha evitat, en dos mesos, 400.000 contagis i 42.000 defuncions. "Les víctimes mortals s'haurien multiplicat per 30 sense la responsabilitat individual de la ciutadania", ha indicat.

Una "nova abraçada" enfront dels que volen "inocular odi"

El president ha apel·lat, a més, al llegat del pintor valencià Juan Genovés, autor de l'obra icònica 'L'abraçada' i que ha faltat aquesta setmana, per a demanar en la conferència de presidents i presidentes una "nova abraçada" que faça front a l'"odi" que "alguns volen inocular" en els carrers, en al·lusió a les manifestacions que s'han produït a la capital d'Espanya. "Mai és moment per a l'odi, però ara encara menys", ha assenyalat Puig.

S'ha referit també a la Comissió per a la Reconstrucció de la Comunitat Valenciana, que s'ha constituït aquesta setmana a les Corts, i ha demanat que prenga l'exemple del personal sanitari i actue amb "responsabilitat, sacrifici, i visió col·lectiva". "Per què han de ser menys la representació pública, els representants del poble valencià?", s'ha preguntat el president.

"Açò no va de partidismes. Açò va de salvar vides i de salvar el nostre futur", ha indicat Puig, que ha agregat que "no veure-ho així, per miopia històrica o falta de patriotisme, seria un error immens". "Si obrim una confrontació entre el present i el passat, podem córrer el risc de perdre el futur", ha indicat Puig, que ha fet una crida a l'enteniment.

Acord amb els bancs per al cobrament de prestacions per ERTO

El president ha assenyalat també que la protecció dels treballadors afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació ha de ser un "repte fonamental" per a la Generalitat, i respecte d'això ha avançat que, dels 459.000 valencians en aquesta situació, "el 92 % ja ha cobrat la seua prestació". "Només falten per rebre-la 39.000 persones, i hem arribat a un acord amb els bancs perquè tothom la cobre abans d'aquest dimecres, dia 20", ha precisat.

A més, ha destacat els contractes de suport que s'han subscrit per a la sanitat pública valenciana, especialment per a reforçar l'atenció primària a fi de fer front a la pandèmia.

Espai Schengen sanitari i represa de l'activitat judicial

Ximo Puig ha insistit en el fet que "el turisme necessita una solució europea: no valen les solucions nacionals", sinó que s'ha d'apostar per un marc europeu de seguretat sanitària, per un "espai Schengen sanitari", ha indicat el responsable de la Generalitat, que ha valorat que, després de l'anunci realitzat pel Ministeri de Foment aquest diumenge, l'aeroport de Manises estarà operatiu també per a vols internacionals, juntament amb l'Altet, per la qual cosa gaudiran d'aquesta condició les dues principals instal·lacions aeroportuàries de la Comunitat.

Puig ha sol·licitat, a més, reprendre l'activitat judicial. "La justícia és un servei essencial i no podem limitar més aquest dret dels ciutadans", ha assenyalat el cap del Consell, que ha xifrat en 20.000 els juís suspesos que s'acumulen als jutjats valencians. En aquest sentit, ha precisat que la Generalitat ja està incorporant les mesures de seguretat, per al funcionariat i per a la ciutadania, que permetran donar continuïtat a aquest servei.

El president ha exposat aquesta reivindicació en la reunió amb Pedro Sánchez, en la qual ha incidit en la necessitat de fer front a 10 reptes, entre els quals destaca també la importància d'aprofundir en la codecisió i d'aplicar el principi de subsidiarietat i la importància de comunicar bé als joves, i pels canals que més utilitzen, les normes de cada fase.

Dins d'aquests reptes, també ha remarcat en la reunió que les platges no representen un perill, atés que són un espai ventilat on es poden mantindre les distàncies exigides, i ha demanat, així mateix, que, "aplicant el sentit comú", es flexibilitzen els criteris per a poder fer senderisme i practicar ciclisme o altres activitats individuals.

De la mateixa manera, ha subratllat que "la indústria de la mobilitat, la de l'automòbil o l'aèria necessiten ajuda", i ha valorat les mesures anunciades pel Govern per a la renovació del parc automobilístic i la transició ecològica.

"Normalitat millorada"

Puig ha afegit que no es pot renunciar a tornar a una "normalitat millorada", assumint les lliçons d'aquesta crisi, amb uns "millors serveis públics, especialment sanitaris, més producció local en aspectes estratègics, més protecció social, més respecte al planeta, més suport a la ciència, la innovació i la investigació i més Europa". "No busquem una nova normalitat, sinó la normalitat millorada", ha declarat.

Respecte a l'evolució de la pandèmia, Puig ha exposat dades "esperançadores", com les que reflecteixen que, al llarg d'aquest mes, les persones ingressades per coronavirus s'han reduït un 45 % i les ingressades en les UCI han caigut a la meitat. A més, com també ha destacat, en un mes, s'han triplicat les altes hospitalàries i es registra la sexta part de les hospitalitzacions que hi havia en el pitjor moment de l'expansió de COVID-19.

No obstant això, ha recordat que la pandèmia ha ocasionat la mort de 1.384 persones a la Comunitat, "que en són moltes, massa, i, de vegades, en unes circumstàncies finals difícils", ha indicat també el president, que s'ha mostrat partidari de flexibilitzar el nombre de persones que poden assistir a tanatoris i soterrars.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Apela al legado de Juan Genovés para pedir en la conferencia de presidentes y presidentas un "nuevo abrazo" que haga frente al "odio" que "algunos quieren inocular" en las calles

Talls de veu relacionats

- Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig