Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
COVID-19

Igualtat acorda l'obertura progressiva dels centres d'atenció primerenca amb assistència presencial i voluntària de menors en sessions individuals establides

20/05/2020
- Les sessions assistencials al centre es complementaran amb teràpies en línia i atenció domiciliària en els casos necessaris
- Una resolució de la Conselleria estableix el procés de transició a la nova normalitat després del tancament per l'estat d'alarma
- Les sessions assistencials al centre es complementaran amb teràpies en línia i atenció domiciliària en els casos necessaris
- Una resolució de la Conselleria estableix el procés de transició a la nova normalitat després del tancament per l'estat d'alarma



La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha establit l'obertura progressiva dels centres d'atenció primerenca (CAT) després que es van tancar en l'estat d'alarma decretat el mes de març passat com a conseqüència de la COVID-19, amb les mesures d'higiene i protecció necessàries per a preservar la salut i el benestar de les persones usuàries, així com de les i els treballadors dels centres.

Una resolució que ha elaborat la Conselleria estableix els protocols, les mesures preventives i la coordinació per a l'obertura progressiva dels centres d'atenció primerenca de la Comunitat Valenciana abans de l'últim dia de la fase 1.

D'aquesta manera, en primer lloc s'avaluarà de manera individual la capacitat de retorn dels xiquets i xiquetes usuaris, tenint en compte l'assistència voluntària i també la situació bio- i psicosocial de la família.

Així, s'acordarà un mínim de sessions individuals que es complementaran amb teràpies en línia i atenció domiciliària per a aquells xiquets i xiquetes el desplaçament dels quals al CAT puga suposar un risc greu per a la seua salut.

La direcció de cada centre serà l'encarregada d'elaborar un pla d'atenció en el qual s'establisquen, de manera detallada, els dies d'atenció presencial i els horaris acordats per a evitar que en les entrades i les eixides es puguen produir aglomeracions.

Mesures de seguretat i higiene

Quant a les mesures adoptades en matèria de seguretat i higiene, es procedirà al condicionament dels diversos espais amb l'objectiu de garantir la distància interpersonal de seguretat de 2 metres.

En entrar la persona usuària a les instal·lacions del CAT, es desinfectarà el calcer, les rodes del carro i les mans amb solució hidroalcohòlica i, a més, se li mesurarà la temperatura, i se'n restringirà l'accés si té, o supera, els 37,5 graus.

En la sala d'espera no podrà romandre més d'una persona acompanyant per xiquet o xiqueta i sempre mantenint les recomanacions d'higiene i garantint les mesures de distanciament interpersonal.

Així mateix, es realitzarà neteja i desinfecció els dies de funcionament del servei, amb una especial atenció a les superfícies de contacte més freqüents, i es garantirà una ventilació adequada de totes les dependències.

Pel que fa als i les professionals, la disposició dels llocs de treball, l'organització dels torns i la resta de condicions de treball es modificaran, en la mesura que siga necessària, per a garantir la possibilitat de mantindre la distància de seguretat interpersonal mínima de dos metres entre les persones treballadores, i la d'aquestes respecte a les persones usuàries.

Quan no siga possible, s'haurà d'utilitzar l'equip de protecció previst en cada fase per a la classe de servei de què es tracte.

Planificació d'equips de treball

En la planificació de les transicions establides per la Conselleria per als centres d'atenció diürna, els recursos residencials i els serveis ambulatoris comptaran, excepte indicació contrària, amb aquells efectius que s'hagueren reassignat i que es reincorporaran als seus llocs ordinaris.

Queden exceptuades de la incorporació a l'atenció presencial les persones amb pluripatologies per a les quals el contagi per COVID-19 puga suposar un risc greu. També en queden exceptuades les dones embarassades. En aquests casos s'adaptarà el lloc de treball a unes funcions que no requerisquen atenció al públic o a funcions de treball telemàtic.