President
COVID-19

Ximo Puig apel·la al consens de tota la societat valenciana per a segellar un acord de reconstrucció: "Res serà fàcil si no sumem tots els esforços"

21/05/2020
Ximo Puig apel·la al consens de tota la societat valenciana per a segellar un acord de reconstrucció: 'Res serà fàcil si no sumem tots els esforços'
- Considera un "bon inici" per a un "debat rigorós" en les Corts l'informe de l'IVIE que fixa el full de ruta per a la recuperació econòmica, i destaca que és el primer document a Espanya d'aquesta mena
- El president valora la "receptivitat" cap aquesta anàlisi mostrada per les síndiques i els síndics de les Corts, que han rebut les explicacions sobre el seu contingut pels responsables d'Investigació de l'IVIE
- L'informe planteja mesures per a millorar la productivitat i avançar en la societat del coneixement i demana corregir l'infrafinançament per a caminar cap a la recuperació en igualtat de condicions
- Considera un "bon inici" per a un "debat rigorós" en les Corts l'informe de l'IVIE que fixa el full de ruta per a la recuperació econòmica, i destaca que és el primer document a Espanya d'aquesta mena
- El president valora la "receptivitat" cap aquesta anàlisi mostrada per les síndiques i els síndics de les Corts, que han rebut les explicacions sobre el seu contingut pels responsables d'Investigació de l'IVIE
- L'informe planteja mesures per a millorar la productivitat i avançar en la societat del coneixement i demana corregir l'infrafinançament per a caminar cap a la recuperació en igualtat de condicions

València.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha apel·lat al consens i a la unitat per a avançar, més que fer-ho cap a la "nova normalitat" o a una "vella normalitat", cap a una "normalitat millorada" que garantisca una societat més pròspera i amb més inclusió davant de la crisi provocada per l'expansió de la pandèmia de COVID-19.

"Hem d'alçar-nos i mirar cap avant per a garantir la recuperació i, per a fer-ho, necessitem atraure tots els esforços i totes les voluntats", ha recalcat el president, que hi ha afegit: "Res arribarà gratis, res serà fàcil si no hi ha aquesta voluntat d'arromangar-se de veritat i de mirar cap avant junts".

El president ha pronunciat aquestes declaracions durant la seua compareixença per a presentar l'informe de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE): 'La superació de la crisi de la COVID-19 a la Comunitat Valenciana: un full de ruta de la reconstrucció de l'economia', un document que prèviament s'ha traslladat a les síndiques i els síndics de les Corts en una reunió mantinguda al Palau de la Generalitat.

El president ha estat acompanyat en l'acte pel director d'Investigació de l'IVIE, Francisco Pérez, i el director adjunt d'Investigació del mateix organisme, Joaquín Maudos, que també han participat en la reunió amb els grups parlamentaris.

El cap del Consell ha recordat que es va comprometre a encarregar aquest informe perquè servira de punt de partida en les Corts per a la Comissió Especial d'Estudi per a la Reconstrucció Social, Econòmica i Sanitària, que aprova aquest divendres el seu pla de treball. En aquest sentit, Puig ha subratllat que el document, en el qual s'identifiquen les debilitats de la Comunitat i s'estableixen mesures a curt, mitjà i llarg termini per a enfortir-ne el sistema productiu, constitueix un "bon inici" per a un "debat rigorós".

"Diagnòstic compartit" per a una "solució compartida"

Puig, que ha destacat que per a arribar a una "solució compartida" és convenient partir també d'un "diagnòstic compartit", ha valorat la "receptivitat" i la "disposició" que ha observat en la reunió mantinguda aquest dijous amb les i els portaveus de les Corts, i ha assenyalat que el document que ha aportat una institució del prestigi de la de l'IVIE fa que la Comunitat siga la primera autonomia a comptar amb una eina d'aquestes característiques que permetrà avançar en els treballs d'una comissió específica per a la recuperació.

El president ha insistit, d'altra banda, en la necessitat "d'accelerar" els processos per a fer front als reptes que es plantegen a la Comunitat Valenciana a l'hora d'assolir una convergència amb la renda mitjana d'Espanya i d'Europa, i també en àmbits com l'envelliment de la població, la transició climàtica o la digitalització. "Ara és més urgent que mai", ha dit el president, que ha emfatitzat que "res serà fàcil" sense la unió de tota la societat.

En aquest sentit, ha manifestat que s'està marcant l'itinerari de tota una dècada, per la qual cosa s'ha de pensar en les pròximes generacions "i no en les pròximes eleccions", i ha subratllat que "l'espai de l'insult" que s'aprecia en altres llocs d'Espanya "és un intangible negatiu per a la recuperació" que espera que "no contagie" la política valenciana.

Per la seua banda, el director d'Investigació de l'IVIE, el catedràtic Francisco Pérez, ha exposat les principals línies de l'informe, que traça un full de ruta per a la recuperació amb un doble objectiu: recuperar com més prompte millor el nivell de benestar previ a la pandèmia de COVID-19 i reduir la bretxa que separava la Comunitat Valenciana de la mitjana nacional en renda per capita abans de la crisi.

Infrafinançament "tan durador com injustificat"

Francisco Pérez també s'ha referit a la necessitat de comptar amb un "horitzó financer sostenible", i ha al·ludit, en aquest sentit, a la necessitat de donar solució a l'infrafinançament que arrossega la Comunitat Valenciana "tan durador com injustificat".

El mateix document estableix, en aquest sentit, que "la reconstrucció exigeix solidaritat en molts àmbits, i també en l'interterritorial, perquè la Comunitat Valenciana, ni pel seu nivell de renda ni pel tracte financer que rep dels ingressos públics, compta amb els mateixos recursos que altres comunitats per a alçar la seua reconstrucció en condicions semblants a altres".

El full de ruta que es traça en aquest document "exigeix el compromís i la col·laboració de tots els actors de l'economia i la societat valenciana". Per això, subratlla que la incorporació al grup de regions més dinàmiques "reclama un gran pacte" que compte amb el consens del Consell i les forces polítiques representades en les Corts, les altres administracions públiques, les empreses, els sindicats, les universitats, les organitzacions socials i la societat civil.

L'informe esmenta "les limitacions del sector públic valencià per a executar polítiques de desenvolupament regional, com a conseqüència del seu finançament clarament inferior a la mitjana de les comunitats". "Mantindre uns nivells de gasto per habitant en sanitat i educació semblants a la mitjana suposa un esforç financer més gran per a la Generalitat i redueix substancialment els recursos disponibles per a la resta de polítiques, en especial per a les de foment del desenvolupament regional. Les conseqüències d'aquesta situació són més greus en les circumstàncies actuals", argumenta.

Horitzons temporals a curt, mitjà i llarg termini

Per a assentar les bases de la reconstrucció i respondre als reptes a què s'enfronta la Comunitat Valenciana, es plantegen tres horitzons temporals a curt, mitjà i llarg termini. Els principals objectius en cada un d'aquests horitzons són:

A curt termini, s'estableix la necessitat d'aplanar la corba de contagis i ampliar la capacitat de resposta del Sistema Sanitari; sostindre l'ocupació i el teixit productiu; protegir els ingressos dels més perjudicats, i mantindre i reforçar la capacitat de pagament de les administracions públiques valencianes.

A mitjà termini, es proposa tornar a generar ingressos perquè puguen continuar funcionant el sector privat i el públic; evitar el risc que representa un endeutament públic insostenible; millorar la seguretat del Sistema de Salut; millorar la situació de les residències de persones majors; adaptar l'educació a les limitacions derivades del risc de contagi i combatre'n les potencials conseqüències per a la igualtat d'oportunitats; reforçar la capacitat de competir en el nou escenari globalitzat; enfortir el teixit productiu per a guanyar productivitat, i incorporar el coneixement com a palanca bàsica per a guanyar competitivitat.

A llarg termini, per a acurtar la bretxa que separa la Comunitat en PIB per capita i en productivitat de la mitjana nacional, és necessari abordar reformes estructurals per a corregir les debilitats del teixit empresarial i del sector públic. La qual cosa requereix, en l'àmbit privat, el reforç del capital humà i de l'esforç inversor en intangibles, en particular en R+D de les empreses; fomentar el creixement de les empreses i la professionalització de la direcció d'aquestes, i aprofitar les oportunitats de la nova normalitat. I en àmbit el públic, es necessita la modernització de l'Administració; l'agilització del marc regulador; el reforç de la inversió pública, i l'eliminació de la discriminació financera de la Comunitat Valenciana.

Tres grans línies estratègiques

L'informe agrupa les respostes als reptes de la situació creada pel coronavirus entorn de tres grans línies estratègiques:

-Gestionar l'avanç de la societat del coneixement, la digitalització i el treball del futur per a aprofitar-ne les nombroses oportunitats.
-Adaptar el teixit productiu a aquest nou escenari que emergeix de les tendències de canvi tecnològiques, socials i econòmiques perquè siga una normalitat millorada.
-Modernitzar l'estat del benestar i la governança del públic i promoure un desenvolupament sostenible, alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible per a 2030, des d'una perspectiva econòmica, social i mediambiental.

A curt termini, considera com a àmbits d'actuació especialment importants els següents:

-El manteniment generalitzat de la prevenció per a limitar el risc de contagi.
-L'adaptació del Sistema de Salut per a millorar-ne la capacitat de resposta a les crisis.
-L'adaptació del Sistema Educatiu a un escenari de presència limitada als centres i el reforç de la digitalització.
-L'enfortiment del Sistema d'Atenció a la Dependència per a respondre als reptes sanitaris i de l'envelliment.
-L'ampliació de la protecció a treballadors i empreses especialment afectats per la nova normalitat, sobretot turístiques.
-Un programa de lluita contra l'exclusió, mitjançant polítiques actives d'ocupació per a col·lectius vulnerables.
-Un programa d'aprofitament empresarial de les oportunitats derivades de la COVID-19, mitjançant iniciatives de col·laboració publicoprivada.
-L'impuls a la digitalització de famílies, pimes, microempreses, autònoms i sector públic.
-El reforç de l'R+D+I orientat a la solució de problemes derivats de la COVID-19.
-La col·laboració publicoprivada, amb la simplificació del marc regulador i l'agilització dels procediments de contractació.
-El foment de la mobilitat sostenible, des d'una perspectiva mediambiental i de riscos per a la salut.
-La revisió de les prioritats de gasto públic, que s'han d'adaptar al nou escenari de necessitats.
-La reforma de finançament autonòmic, per a posar fi a l'actual discriminació de la Generalitat.

Reformes estructurals

A més, conclou també que, una vegada recuperades la renda i l'ocupació, és necessari escometre reformes estructurals i millorar l'eficiència d'empreses i administracions des de les premisses següents:

-El creixement basat en el coneixement, mitjançant l'augment de l'esforç inversor en R+D+I, i variant-ne la composició perquè adquirisquen més protagonisme les empreses i la inversió privada en intangibles.
-El reforç de la col·laboració entre empreses, universitats, instituts i centres tecnològics per a realitzar projectes conjunts que permeten superar els difícils reptes de la crisi actual i aprofitar les oportunitats.
-La millora dels resultats del Sistema Educatiu, l'excel·lència formativa i la igualtat d'oportunitats.
-La digitalització del teixit productiu i el desenvolupament d'un ecosistema d'empreses especialitzades en productes i serveis digitals, la digitalització dels models de negoci i el desenvolupament de les infraestructures 5G públiques o amb suport públic.
-El foment de l'emprenedoria, mitjançant l'impuls de les vocacions emprenedores i simplificant el marc regulador perquè facilite el creixement de les empreses.
-La internacionalització competitiva de les empreses, per mitjà del suport perquè s'adapten a les oportunitats de la nova normalitat i l'especialització en activitats de valor afegit, amb tasques més qualificades i creatives.
-La relocalització d'activitats mitjançant el foment de la col·laboració publicoprivada, per a atraure inversions que reforcen la posició valenciana en les cadenes de valor, i potenciant els clústers i els parcs tecnològics.
-El foment de la responsabilitat social corporativa (RSC) i els sistemes de govern corporatiu professionalitzats entre les empreses valencianes, i la col·laboració d'aquestes en objectius mediambientals, socials i tecnològics.
-La reducció d'emissions, l'atracció d'inversions verdes i l'impuls d'un creixement mediambientalment sostenible aprofitant-ne les oportunitats.
-La digitalització i la professionalització de l'Administració pública, per a millorar-ne l'eficiència en la gestió i transformar la prestació dels serveis que ofereix i l'avaluació dels resultats de les seues polítiques.
-El sanejament financer de la Generalitat Valenciana per a reduir-ne la vulnerabilitat actual i reforçar-ne l'autonomia fiscal i de gasto.

Documents

  • - Considera un "buen inicio" para un "debate riguroso" en (...)
  • Galeria d'imatges

    Vídeos relacionats

    Considera un "buen inicio" para un "debate riguroso" en Les Corts el informe del IVIE que fija la hoja de ruta para la recuperación económica, y destaca que es primer documento en España de este tipo

    Considera un "buen inicio" para un "debate riguroso" en Les Corts el informe del IVIE que fija la hoja de ruta para la recuperación económica, y destaca que es primer documento en España de este tipo

    Talls de veu relacionats

    - Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig